JohnnyCage

MacWorld & GeForce3



Steve Jobs, az Apple Computer Inc. vezérigazgatója az e héten Tokióban megrendezett MacWorld Expo kiállításon vázolta a társaság elképzeléseit a Mac számítógépek jövőjét illetően, de a kiállításról természetesen az újdonságok sem hiányoztak.

Az Apple vezetője több új Mac számítógép megjelenését jelentette be a Mac-rajongók elképzeléseinek, és a kiállítás megnyitását megelőző napokban lábra kapott pletykáknak megfelelően. A közel kétórás beszéd bevezetőjeként Steve Jobs néhány módosításról számolt be a G4 Cube és az iMac asztali számítógépek vonalán. Az új Power Mac G4 Cube, amely az első módosított változat a sorozat 2000. júliusi megjelenése óta, 128MB RAM memóriával rendelkezik, és 20GB-os merevlemezt építettek bele. A számítógép emellett rendelkezik CD-RW újraíró meghajtóval, és 1599 dolláros áron napokon belül már a boltokban is lesz. A régi Cube ezentúl 1499 dollár helyett 1299 dollárért lesz kapható, közölte Jobs.

Az új Cube változat mellett Jobs három új iMac számítógép-sorozatot is bejelentett, amelyek szintén kaphatóak lesznek napokon belül. A három iMac változat 400, 500 és 600MHz-es Power PC G3 processzorral készül. A két alacsonyabb órajelű processzort tartalmazó változat 64MB RAM-mal készül, a 600MHz-es modell viszont 128MB-ot tartalmaz. Az 500 és 600MHz-es modellek CD-RW újraíró egységgel is rendelkeznek, ami manapság egy igen hasznos eszköz lehet. A gépek 899, 1199 és 1499 dollárba kerülnek.



A társaság az új Mac modelleken kívül két új színváltozatot is bejelentett Flower Powder és Blue Dalmation nevekkel. Az új külsők több szín mintás keverékeiből állnak, és az egyébként is rendkívül igényes kinézetű gépeket még egy fokkal szebbé teszik. A kiállításon osztatlan sikert aratott Jobs azon kijelentése, miszerint az Apple 22 colos (55cm) LCD monitora a jövőben olcsóbban lesz kapható. A korábbi 3999 dollár helyett a kijelző ezentúl 2999 dolláros áron lesz megvásárolható. A 15 colos monitorok ára nem változik.

A tokiói MacWorld kiállításra az nVidia képviselői is eljöttek, akik a társaság legújabb GeForce 3 3D gyorsító grafikus chipjének első bemutatóját tartották meg a rendezvényen. A GeForce 3 grafikus rendszer márciustól lesz elérhető a csúcskategóriás, 733MHz-es G4 rendszerrel rendelkező felhasználóknak, 600 dolláros, barátinak éppen nem mondható felárért.

A MacWorld-ön elhangzottak alapján az nVidia kötődése az Apple-höz és rajta keresztül a Mac számítógépekhez szorosabb, mint azt bárki gondolta volna. A cég újdonsága, a GeForce 3 ugyanis elsőként a Mac számítógépekhez lesz elérhető. A világ egyik vezető grafikus chipeket gyártó cége, az nVidia igen merész húzásra szánta el magát, amikor az óriási felhasználótáborral rendelkező x86-alapú PC-k támogatását háttérbe szorította az Apple Mac számítógépeiért. Az nVidia minden bizonnyal az igen friss keletű Apple-nVidia partnerkapcsolat jegyében hozta meg döntését, a Mac-rajongók legnagyobb örömére. A váratlan fejleményt Jobs jelentette be beszédében. "Nagyon szoros kapcsolatban állunk az nVidiával, és sikerült igen jó légkört kialakítanunk a két cég között.", mondta Jobs. Az Apple-nVidia együttműködés első gyümölcse a GeForce 2 MX chip Mac támogatása volt, amelyet a mobil Mac gépekbe szánt, GeForce 2 Go követett. A Mac felhasználók azonban hiányolták az nVidia csúcskategóriás chipjeinek Mac támogatását, mivel az Apple számítógépei alapjában grafikus platformnak készültek.



A GeForce 3 érkezése azonban minden kétséget kizáróan betölti majd ezt a hiányt a Mac kompatibilis nVidia grafikus chipek körében. A fejlesztési stádiumában NV20-nak nevezett GeForce 3 chip egy-két héten belül elérhető lesz a Mac tulajdonosoknak, tudatta Steve Jobs a hallgatósággal beszédében. Az nVidia NV20 grafikus chipjének egy módosított változata lesz egyébként a Microsoft ősszel megjelenő csodájának, az Xbox játékkonzolnak a grafikus egysége.

A GeForce 3 néhány hét múlva esedékes megjelenése a Mac gépekben kissé korainak tűnik, de egy esetleges elhamarkodott kijelentést azonban nyugodt szívvel ki lehet zárni, mivel az nVidia-konkurens ATI például többek között pont amiatt áshatta el magát a Mac piacon, mivel tavaly egy új Mac számítógép-sorozatot idő előtt beharangozott. Steve Jobs nem valószínű, hogy ezt most megismételné az nVidiával fordított felállásban.

Jobs elmondása szerint a GeForce 3 chip 76 milliárd lebegőpontos műveletet képes elvégezni egy másodperc alatt, ami a korábban beharangozott 100 milliárdnál egy kissé gyengébb érték, de még mindig fantasztikus. A chip 250MHz-es DDR SDRAM-mal (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory - Duplázott adatátviteli sebességű, szinkron dinamikus véletlen elérésű memória) társul majd alapkiszerelésben, és órajele a memóriával megegyező, 250MHz lesz.



Az Apple legújabb operációs rendszere, a MacOS-X körülbelül egy hónap múlva fog megjelenni, így természetes, hogy a közönség minél többet szeretett volna megtudni az új verzióról. Jobs nem hagyta cserben az új operációs rendszer iránt érdeklődőket, elmondása szerint a március 24.-én megjelenő MacOS-X 120 dollár körüli áron kerül majd a boltokba, és szakmai kifejezéssel élve "egész jó lett". A MacOS-X visszafelé kompatibilis marad a korábbi változatokkal, így a régebbi programok is gond nélkül futtathatóak lesznek az új operációs rendszeren. A MacOS-X alá írt programok a hírek szerint a második negyedévben jelennek meg, de elterjedésük csak a második félévtől várható. A MacWorld Tokió újdonságai közül nem maradtak ki a felhasználói alkalmazások sem. Jobs a kiállításon bemutatta az iTunes multimédia alkalmazás legújabb változatát. Az iTunes szoftver számos funkcióval rendelkezik, segítségével az audió CD-k percek alatt mp3-tömörített fájlokká alakíthatóak. Ezeket később egyszerűen rendszerezhetjük, nyilvántarthatjuk, de a programnak nem jelent gondot a fájlok lejátszása, hordozható lejátszókra töltése, és CD-re írása sem.



Az Apple weboldaláról ingyen letölthető iTunes szoftver legújabb változata az Apple-féle CD-író egységen kívül immár további 25 típust támogat különféle gyártóktól. Jobs beszédéből jól kivehető volt, hogy a cég a jövőben igen fontos szerepet szán a digitális zenének. Az Apple vezető szerint a digitális zene a digitális életstílus korának alapköve, és a Mac számítógépek ezen alapkő köré épülnek majd, komplett szórakoztatórendszert kialakítva otthonunkban.

Igaz nem a MacWorld Tokió kiállításon, de azzal egyidőben jelentette be az Opera, hogy kiadja azonos nevű webböngésző programjának Mac számítógépekre szánt változatát, pontosabban annak egy kezdetleges tesztverzióját. A szoftver fejlesztői a napokban megjelent változatot egy "technológiai előzetesnek" nevezték, utalva arra, hogy a program még koránt sincsen készen. A Mac-alapú Opera böngésző a PC-s változat 5-ös verziójának PowerPC-alapú gépekre átírt változata.

A fejlesztők szerint a felhasználók széles körének támogatásával végzett nyilvános bétateszt során gyorsan előkerülnek majd a félkész állapotú program hibái és hiányosságai, így hamarabb megjelenhet a böngésző végleges változata, mintha hagyományos, a nyilvánosság elől elzárt bétatesztelést folytatnának. A nyilvános bétateszt segítségével minimálisra lesz csökkenthető a végleges programban előforduló hibák száma.

A tesztváltozat minden PowerPC-alapú Mac számítógépen fut majd, ami az Apple Mac OS nevű operációs rendszerének 7.5-ös, vagy újabb verziójával rendelkezik. Jelenleg az Opera Mac Public Beta változata nem támogatja natívan az új MacOS-X operációs rendszert csakúgy, mint ahogy a végleges 1.0 sem fogja, de ennek ellenére futtatható lesz rajta. Az Opera elmondása szerint már készül a böngésző MacOS-X változata egy külön program formájában, de ez még messze áll az elkészüléstől. Az OS-X verzió az Opera szerint csak azután jelenik majd meg, miután a társaság kiadta mind a PowerPC, mind a 68k változatot.

Az Opera Mac előzetes tesztváltozatának futtatásához szükség lesz az Apple Apperance Manager rendszerszoftverre, amely a 8.0-ás és újabb verziójú Mac OS-ekbe be van építve, de az internetről a régebbi verziókhoz is letölthető a telepítője. A végleges verzió az Opera szerint két formában jelenik majd meg. Az egyik változat shareware lesz, és bizonyos ideig lesz csak ingyen használható, utána regisztrálni kell majd. A másik változat egy freeware, azaz teljesen ingyenes verzió lesz, de ez reklámokat fog tartalmazni.

Az Opera böngészőjét a konkurens Internet Explorernél és Netscape Navigatornál kisebbnek és gyorsabbnak hirdeti, ugyanakkor mivel számos oldalt kifejezetten e két böngészőhöz (vagy ezek egyikéhez) készítenek, azt is el kell ismerni, hogy az ilyen, nem igazán szabványos oldalak esetenként hibásan jelenhetnek meg az Operában. A MacWorld Tokió kiállításon rengeteg hardver és szoftver újdonság került bemutatásra, de a sok újdonság mellett azonban szólni kell az Apple körül mostanában terjengő sötét hírekről is. Ezen hírek egyike az európai és japán Mac-rajongók kedvét veheti el kissé. A napokban ugyanis kiderült, hogy az Egyesült Államokban kapható 500MHz-es iMac számítógépek különböznek az Európába és Japánba szállított változatoktól.

Míg az USA-ban forgalmazott iMac 500MHz-es gépek az IBM új PowerPC 750cx processzorát tartalmazzák, amely a processzorra integrált 256KB L2 cache-sel (gyorsítótár) rendelkezik, amely a CPU-val egyező 500MHz-es órajellel működik, az Európába és Japánba szállított modellek a régebbi és lassabb Motorola PowerPC 750-es chipekkel készülnek.

A Motorola-féle PowerPC 750 chipek nem rendelkeznek integrált L2 cache-sel, így a mérnökök az alaplapra építettek 512KB-ot, ami viszont 500 helyett 200MHz-en működik. A Motorola 750 változat ezért lassabb, mint IBM 750cx társa. Mindez azért is meglepő, mivel az IBM chipjeiből nincsen hiány, ami indokolna egy hasonló lépést.

A videórendszer is különbözik a két iMac változaton. Az USA változat ATI Rage 128 Ultra 16MB memóriával ellátott videóchippel készül, az európai és a japán változat viszont a ATI Rage 128 Pro chipet tartalmaz mindössze 8MB RAM-mal. Az amerikai változat ezért a grafika terén is gyorsabb, mint európába szánt társa.

Ami azonban még ennél is bosszantóbb az európai és japán felhasználók számára, az az, hogy a két változat ára ráadásul megegyezik, tehát a lassabb iMac gépért nekünk európaiaknak (és a japánoknak) ugyan annyit kell fizetnünk, mintha a gyorsabb változatot kapnánk. Az 500MHz-es iMac 500MHz-es Angliában 850 fontba kerül, a lényegesen jobb USA változat pedig 1199 dollár.

A Mac-felhasználók számára szintén rossz hír, hogy az Apple asztali számítógép eladásai januárban 62%-ot estek az előző év első hónapjához képest. A notebook-piacon, ahol jelenleg igen lendületes növekedés figyelhető meg, az Apple gépek eladásai ott is 36%-kal csökkentek az egy évvel korábbi eredményhez viszonyítva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #28
    azért, mert valamilyen proci nem v86, még nme feltétlenül risc!
    a mototrola procik is cisk procik

    szrintem kár a 3dfyért, mert most csak 2 versenyző van, és az 1ik erősen vesztésre áll:(
  • ixyon #27
    azért, mert valamilyen proci nem v86, még nme feltétlenül risc!
    a mototrola procik is cisk procik

    szrintem kár a 3dfyért, mert most csak 2 versenyző van, és az 1ik erősen vesztésre áll:(
  • An-Dee #25
    grafikus munkára a mac a legjobb, nem véletlen hgoy RISC proci van benne, amiről köztudott hogy specifikusan készül mint a mac esetében grafikára, és egyáltalán nem lehet egy x86-os géppel összehasonlítani,
    3dfx-nVidia
    én sajnálom a 3dfx-et még mindig megvan a v2-öm a tnt2 mellett
  • Laalee #24
    de kit erdekel e glide meg a 3dfx ez egy mac hir...

    piquet: megnezem e mikor fogsz egy ilyen 1mac el normalisan dolgozni... foleg dtp t... nem a mac el van bajom hanem ezzel a szarral...
  • accord #15
    3dfx never!!!
    A 3DFX megszünéséről:
    "Akadtak azonban olyanok is - elsősorban a szoftverfejlesztők között -, akik megpróbáltak rávilágítani az események jótékony hatásaira is: azáltal ugyanis, hogy a mindig külön utakat járó 3dfx eltűnik a színről (gondoljunk például a Glide-ra vagy a többiek által támogatott újítások következetes elvetésére, illetve a senki más által nem támogatott T-Buffer technológia bevezetésére), az NVIDIA és az ATI személyében két olyan szereplő marad a piacon, akik lényegében ugyanarra a célra törekednek, csak eltérő tempóban (például mindketten már most támogatják a T&L motort, és végső soron ugyanannak a DirectX 8.0-nak próbálnak maximálisan megfelelni, előbb vagy utóbb). Ezzel pedig megkönnyebbül a fejlesztés, hiszen nem kell állandóan arra figyelni, hogy mi az, amit ez támogat, az viszont nem..."
    (forrás: www.hwhunpage.com)
  • Piquet #12
    A gond az, hogy néhány sulinetes köcsög és szarfaszú konzolos azt hiszi, hogy a MAC majd a PC, vagy neadjisten konzol riválisnak készül.

    Ébredj már ember, a MAC-t DTP-hez használják, és nem 16 éves kis taknyosoknak készül, hogy otthon ezzel Q3-azzanak.
  • Laalee #9
    most komolyan mi a jo ebben az imac ben??? egy elavult fos irtozatosan dragan... nameg hogynez ki... szerintem nemsokara lesz pokemonos meg frédi bénis...
  • RangeR #5
    A fenyevegre verni valamit az mit jelent?Okos gyerek.