JohnnyCage

Bizalmatlanság övezi a Napster 1 milliárdos ajánlatát

[CNet] Egyes, a lemezkiadókhoz közeli hírforrások szerint a Napster napokban tett 1 milliárd dolláros ajánlata a kiadók felé nem volt más, mint hangzatos ígéret.

A kiadók még mindig arra várnak, hogy a Napster megmutassa, hogyan fogja megvalósítani a peer-to-peer (egyenrangú hálózat) rendszerű fizetős szolgáltatását, amely lehetetlenné teszi majd az illegális zenefájl-cserét. A lemezkiadók egyelőre nem hiszik, hogy a rendszer megbízhatóvá tehető jelenlegi kialakításában, és elmondásuk szerint a Napster ezidáig semmilyen konkrét tervvel nem állt elő.

"A Napster kötelessége egy olyan közösséget kialakítani legális keretek között, amely védi az előadók és a lemezkiadók jogait.", mondta a Vivendi Universal tulajdonában lévő Universal Music Group egyik képviselője egy sajtótájékoztatón. "Sem a múltban, sem a napokban nem került birtokunkba olyan információ, amely arra engedne következtetni, hogy a Napster képes ezt a feladatot megvalósítani."

A Napster a fellebbviteli bíróság döntése alapján le kell, hogy állítsa szolgáltatását. A társaság ezért megpróbál békét kötni a lemezkiadókkal, hiszen a jövőbeli működésének ez elengedhetetlen feltétele. A Napster jelenleg egy olyan rendszeren dolgozik, amelynek felhasználói fizetnének a letöltött zenékért, az illegális másolás pedig ki lenne zárva.

Ha a Napsternek nem sikerül békét kötnie a kiadókkal, akár dollárbilliós nagyságrendű kártérítésre is kötelezhetnék az okozott kár miatt, amit nincs cég, amely ki tudna fizetni. A Napster ezért egy olyan ajánlatot tett kedden a kiadóknak, mely szerint a cég évi 150 millió dollárt adna az öt nagy lemezkiadónak, amelyet azok eloszthatnának egymás között. A független kiadók összesen évi 50 millió dollárt kapnának a Napster elképzelése szerint.

A Napster készülő szolgáltatása a hírek szerint 2.95-4.95 dollárba kerülne havonta meghatározott maximális számú letöltés esetén, a korlátlan előfizetés pedig 5.95-9.95 dollár köül lenne. Az évi 200 millió dolláros jogdíj elsőre nagynak tűnik, de a zeneiparban egy ekkora összegnek nincs túlzott ösztönző hatása.

"Egy 40 milliárdos iparág számára a Napster ajánlata nem képvisel értéket.", mondta a Sony Music Entertainment egyik képviselője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!