Berta Sándor

Az Apple termékeinél jobb chipeket akar készíteni az Intel

A gyártó számára a Tim Cook által vezetett vállalat fejlesztései jelentik a mércét.

Pat Gelsinger, az Intel vezetője kijelentette, hogy az Apple nagyon jó munkát végzett az M1 és az M1X chipek megalkotásával, s ezért követendő példát jelent a számukra. Olyan processzorokat kell készíteniük, amelyek jobbak az óriáscég termékeinél.

A menedzser kiemelte, hogy soha nem fogja azt elfogadni, hogy egy elektronikai eszköz nem az Intel egyik központi egységével működik. Az Apple eldöntötte, hogy jobban tud chipeket fejleszteni náluk és meg is valósította ezt az M1 és M1X chipekre épülő MacBookok és MacMini modellekkel, a távlati célt pedig a saját processzorral felszerelt Mac Pro készülékek jelentették. Az Intel számára a stratégia tehát nagyon egyszerű: jobb központi egységeket kell készítenie, mint az Apple.

Azzal viszont Gelsinger is pontosan tisztában van, hogy ez némi időbe fog telni. Addig jobb termékeket és egy nyitott és gazdagabb ökorendszert kell létrehozniuk azért, hogy a végfelhasználóknak és a fejlesztőknek több okuk legyen arra, hogy az Intel megoldásain alapuló rendszereket válasszák. A vezetőnek arra is van elképzelése, hogy mi lesz, ha nem járnak sikerrel: akkor az Apple - az Amazon Web Services, a Qualcomm és az amerikai védelmi minisztérium mellett - az Intel Foundry Services ügyfele lehet.

A menedzser márciusban szórakoztatónak nevezte az Apple elleni harcot, s közölte, hogy egyszerre tekintenek partnerként és vetélytársként a kaliforniai vállalatra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pakeszke #15
    en ezt a kepet neztem: https://www.apple.com/newsroom/images/product/mac/standard/Apple_M1-Pro-M1-Max_CPU-Performance_10182021_big.jpg
    szoval laptop chippel hasonlitjak csak ossze

    jo jo tudom hogy ezt almat a kortevel, de az eredeti kerdes az a PC vs uj fenszi M1 volt
  • M2 #14
    Csövesbánat 64 GB RAM-mal már nem is élet az élet, mi?

    Azért várjuk csak meg az M1 Max méréseit, nehogy aztán kiderüljön, hogy alig van valami ami megveri, az is csak dupla áron, négyszer annyi energiát elfüstölve...
  • pakeszke #13
    az Apple csipjet egy 200 Wattos desktop PC agyonveri, felmossa vele a padlot, egyszeruen az ARM meg ahogy az Apple legyartatta az kis teljesitmenyt tud csak

    pl. megneznem hogy mikor raksz az Apple csip melle a sziliciumra 128 GB RAMot, marpedig a PC piacon elegge sok olyan gepet lehet kapni... megneztem es az akvan van vagy 10 db Quad Channel -es mobo
  • Gabbbbbbbbbbbb #12
    "Szoval nem hiszem hogy mindenki milliardokat koltene hirtelen egy sajat CPU fejlesztesere, aminek ketes sikere lenne, ha meg tudjak venni a kesz csipet... "

    Arm licenc alapján nem nagy valami összehozni egy processzort, ami bőven túlteljesíti a celeron/pentium szintet, nem kerül milliárdokba sem a dolog. Főleg, ha 4-5g modemet és hasonlókat sem kell a csipbe integrálni. Noname kínai cégeknek rendszeresen sikerül is megvalósítani ezt a dolgot..
  • felemelő #11
    Hát az MS sem a konzumer termékek miatt akar vele foglalkozni, hanem a felhő miatt. Neki oda kell a sok vas és olyan egyedi, amit az igényel.
    A felhő meg valóban érdekes területeket hoz. Pl. akár sok száz magos prociknak is van értelme felhő szerverben, amik ugyan egyenként nem olyan erősek, de sok memóriát kezelnek és kevés a hőterhelésük.
  • M2 #10
    Mostanra azért annyi köze lett a PC piachoz, hogy teljesítményben kinőtték a mobiltelefonokat. Az Apple esetében sem történt másként.

    Microsoft, Samsung, Google, Qualcomm mind ki fog jönni PC-kbe gyártott egységgel. ARM magok licenszelésével meg a fejlesztés sem annyira drága, hogy akár egy felsoroltaknál kisebb cég ne engedhetné meg magának.

    A nagy kérdés az, hogy a Microsoft mihez kezd az Office csomaggal. Amint lenne normális ARM portolása, az Intel elindulna a csőd felé. Az Intel nagy szerencséje, hogy erre még csak jelek sem utalnak, hogy megtörténne.
  • Sequoyah #9
    A mobilosoknak nem sok koze van a PC piachoz, az Apple ARMje viszont oda tartozik.
  • pakeszke #8
    az Apple ARMet fejlesztett mint a mobilosok egyparan
  • Sequoyah #7
    Eddig az volt a felallas, hogy a chipfejlesztes olyan draga, hogy csak a legnagyobbak engedhetik meg maguknak, es keves gyartonal kozpontosult a tudas amit aztan mindenki megvett.

    Most meg ott az Apple a milliardjaival a bankban, es megtehette hogy sajatot fejlesszen. Emiatt minden piaci szereplo nem kovetheti oket, mert meg mindig nagyon draga ujat fejleszteni, csak a legnagyobbak.

    Ha pedig korbenezunk hogy ki az akinek van eleg penze egy ilyet kifejleszteni ES van eleg sajat piaca is ezt alkalmazni, akkor az Apple-on kivul igazabol nem is akad nagyon mas. Az MS egyszeruen nem ad el annyi sajat markas PC-t hogy sajat csipet fejlesszen hozzajuk.

    Szoval nem hiszem hogy mindenki milliardokat koltene hirtelen egy sajat CPU fejlesztesere, aminek ketes sikere lenne, ha meg tudjak venni a kesz csipet...
  • M2 #6
    Nem az M1-től kell az Intelnek félnie, hanem a trendtől amit teremt. Sorban döntenek úgy a piaci szereplők, hogy saját, ARM alapú SoC-ot fejlesztenek.

    Beindul az Apple másolása, ami nyírt már ki korábban is piacokat uraló cégeket (Nokia, BB...).
    Utoljára szerkesztette: M2, 2021.10.21. 17:45:48