15
 • pakeszke
  #15
  en ezt a kepet neztem: https://www.apple.com/newsroom/images/product/mac/standard/Apple_M1-Pro-M1-Max_CPU-Performance_10182021_big.jpg
  szoval laptop chippel hasonlitjak csak ossze

  jo jo tudom hogy ezt almat a kortevel, de az eredeti kerdes az a PC vs uj fenszi M1 volt
 • M2 #14
  Csövesbánat 64 GB RAM-mal már nem is élet az élet, mi?

  Azért várjuk csak meg az M1 Max méréseit, nehogy aztán kiderüljön, hogy alig van valami ami megveri, az is csak dupla áron, négyszer annyi energiát elfüstölve...
 • pakeszke
  #13
  az Apple csipjet egy 200 Wattos desktop PC agyonveri, felmossa vele a padlot, egyszeruen az ARM meg ahogy az Apple legyartatta az kis teljesitmenyt tud csak

  pl. megneznem hogy mikor raksz az Apple csip melle a sziliciumra 128 GB RAMot, marpedig a PC piacon elegge sok olyan gepet lehet kapni... megneztem es az akvan van vagy 10 db Quad Channel -es mobo
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #12
  "Szoval nem hiszem hogy mindenki milliardokat koltene hirtelen egy sajat CPU fejlesztesere, aminek ketes sikere lenne, ha meg tudjak venni a kesz csipet... "

  Arm licenc alapján nem nagy valami összehozni egy processzort, ami bőven túlteljesíti a celeron/pentium szintet, nem kerül milliárdokba sem a dolog. Főleg, ha 4-5g modemet és hasonlókat sem kell a csipbe integrálni. Noname kínai cégeknek rendszeresen sikerül is megvalósítani ezt a dolgot..
 • felemelő
  #11
  Hát az MS sem a konzumer termékek miatt akar vele foglalkozni, hanem a felhő miatt. Neki oda kell a sok vas és olyan egyedi, amit az igényel.
  A felhő meg valóban érdekes területeket hoz. Pl. akár sok száz magos prociknak is van értelme felhő szerverben, amik ugyan egyenként nem olyan erősek, de sok memóriát kezelnek és kevés a hőterhelésük.
 • M2 #10
  Mostanra azért annyi köze lett a PC piachoz, hogy teljesítményben kinőtték a mobiltelefonokat. Az Apple esetében sem történt másként.

  Microsoft, Samsung, Google, Qualcomm mind ki fog jönni PC-kbe gyártott egységgel. ARM magok licenszelésével meg a fejlesztés sem annyira drága, hogy akár egy felsoroltaknál kisebb cég ne engedhetné meg magának.

  A nagy kérdés az, hogy a Microsoft mihez kezd az Office csomaggal. Amint lenne normális ARM portolása, az Intel elindulna a csőd felé. Az Intel nagy szerencséje, hogy erre még csak jelek sem utalnak, hogy megtörténne.
 • Sequoyah
  #9
  A mobilosoknak nem sok koze van a PC piachoz, az Apple ARMje viszont oda tartozik.
 • pakeszke
  #8
  az Apple ARMet fejlesztett mint a mobilosok egyparan
 • Sequoyah
  #7
  Eddig az volt a felallas, hogy a chipfejlesztes olyan draga, hogy csak a legnagyobbak engedhetik meg maguknak, es keves gyartonal kozpontosult a tudas amit aztan mindenki megvett.

  Most meg ott az Apple a milliardjaival a bankban, es megtehette hogy sajatot fejlesszen. Emiatt minden piaci szereplo nem kovetheti oket, mert meg mindig nagyon draga ujat fejleszteni, csak a legnagyobbak.

  Ha pedig korbenezunk hogy ki az akinek van eleg penze egy ilyet kifejleszteni ES van eleg sajat piaca is ezt alkalmazni, akkor az Apple-on kivul igazabol nem is akad nagyon mas. Az MS egyszeruen nem ad el annyi sajat markas PC-t hogy sajat csipet fejlesszen hozzajuk.

  Szoval nem hiszem hogy mindenki milliardokat koltene hirtelen egy sajat CPU fejlesztesere, aminek ketes sikere lenne, ha meg tudjak venni a kesz csipet...
 • M2 #6
  Nem az M1-től kell az Intelnek félnie, hanem a trendtől amit teremt. Sorban döntenek úgy a piaci szereplők, hogy saját, ARM alapú SoC-ot fejlesztenek.

  Beindul az Apple másolása, ami nyírt már ki korábban is piacokat uraló cégeket (Nokia, BB...).
  Utoljára szerkesztette: M2, 2021.10.21. 17:45:48
 • Sequoyah
  #5
  Trivialisnak tunik amit az Intel most ezzel mondott. Viszont lattunk mar olyat hogy letagadtak hogy a rivalis jobb lenne, homokba dugtak a fejuket, kisajtoltak a maximalis megmaradt profitot az aktualis termekukbol, aztan eltuntek a sullyesztobe.
 • t_robert
  #4
  Viszont ebből következik, hogy az M1 chip általános célú feladatokban és operációs rendszerek alatt már koránt sem remekel annyira. Ott már nem éri el egy jobb X86-os CPU teljesítményét. Most nem is mennék bele az X86 architekturától való eltérésbe. Ami által csak erősen teljesítmény rontó emulátorral lehet X86-os kódot futtatni. Már pedig a világ szoftverkódjának vagy a 95% X86-ra van fordítva. Nem lehet kidobni a világ kódkészletét máról holnapra és nem lehet forráskódok 100 millióit újra fordítani. Szóval én nem aggodnék annyira egy M1 proci miatt az intel helyében. Az jól el van a saját zárt Apple rendszereiben és kódjai közt. nem veszélyezteti az X86 döntő súlyát.
 • Sequoyah
  #3
  Az Apple piaca pont olyan szerteagazo.

  Az Apple pont olyan altalanos PC-ket gyart, mint barki mas aki intel CPU-t pakol a gepeibe.
  Vagy vannak esetleg az ipari felhasznalasu teruletek, peldaul halozati szerverek, amik viszont eppenhogy meg inkabb celeszkozok, mig az Apple altalanos eszkozoket gyart.
 • M2 #2
  Ez olyan mint a futóbajnokot meghívni a focicsapatba, mert az milyen jó lesz...
 • asgh
  #1
  Az itt a nagy kérdés, hogy magát a paradigmaváltást, amit az új Apple chipek jelentenek hogyan képes az Intel egy szélesebb piacra alkalmazni.
  Az M1-ek erőssége, hogy tele vannak célfeladatokra optimalizált hardveres gyorsítókra.
  Persze az Intel is megteheti, hogy amit az Apple beépített a SoC-jaiba, azt ők is berakják a saját CPU-ikba, de az Apple-nek elég a saját piacára fókuszálnia, az Intelnek viszont szerteágazó felhasználó bázist kellene ugyanazzal a termékkel kiszolgálnia.
  Ráadásul az átállás még csak nem is az Intelen múlik. Egy hardveres gyorsító szoftveres támogatása az Apple zárt ökoszisztémájában sokkal könnyebben megoldható, de egy "legózd össze a hardvert + windows" rendszerben évek kellenek, hogy egy nem általános célú megoldást az alkalmazások szintjén is támogassanak. (Lásd: CUDA)

  Tehát nem csak az a kihívás az Intel számára, hogy elérjék az M1-ek teljesítmény / fogyasztás mutatóit, hanem hogy úgy tudjanak a hardveres gyorsítókkal megpakolt rendszerekkel versenyképesek maradni, hogy általános célú hardvereket gyártanak.