Berta Sándor

Faxokkal a koronavírus ellen

Az egészségügyben még számos helyen használnak faxkészülékeket, amely a mostani járvány alatt nem bizonyult jó húzásnak.

A faxkészüléket 175 évvel ezelőtt szabadalmaztatták, s sok kórházból és rendelőintézetből még most sem tűnt el. A koronavírus-járvány ideje alatt viszont kiderült, hogy a technológia már egyáltalán nem felel meg a 21. század követelményeinek, ennek köszönhetően komoly fennakadásokat okozott a kontaktkutatásban, a beteginformációk összegyűjtésében vagy a bürokrácia menedzselésében. Ráadásul az eszközök - a korlátozott műszaki kapacitásaik miatt - sok esetben komoly akadályt jelentettek.

A texasi Austinban például a faxok használata azt eredményezte, hogy nagyon nehezen lehetett követni az egyes eseteket. Volt, hogy naponta több ezer eset iratait kellett faxon keresztül elküldeni. Janet Pichette austini fő epidemiológus szerint az egész helyzet kaotikus volt, és bebizonyosodott, hogy egyetlen járványt sem lehet legyőzni egy 19. századból származó technológiával.

Hollandiában a leleteket küldték faxokon. Az egyik helyi ápoló azt nyilatkozta, hogy elsőként a készülékek kezelését mutatták meg neki és ez azért volt fontos, hogy a stresszes helyzetekben, például két műtét között, mindenki az álmából felébresztve is tudja, hogyan kell faxot küldeni és fogadni. Hollandiában májusban egy olyan törvényt fogadtak el, amelynek értelmében az egészségügyből száműzni kell a faxokat és a DVD-ket. Kathryn Brohmann, a kingstoni Queen's Egyetem professzora közölte, hogy ennek ellenére az előbbieket még mindig nem távolították el a kórházakból és az orvosi rendelőkből, arra hivatkozva, hogy azok alapvetően még működnek. Az senkit sem érdekelt, hogy a koronavírus-járvány az egész rendszert átgondolásra késztette.

Új-Brunswick kanadai tartományban számos beteg kénytelen volt várni a leleteire, mert csak 1500 fax működött és bebizonyosodott, hogy ennyi berendezés egyszerűen túl kevés. Brohmann rámutatott, hogy a készülékek folyamatosan foglaltak voltak. Torontóban szintén a faxok miatt voltak fennakadások az eredmények továbbításában.

Japánban hagyományosan bíznak a technológiában - eddig. Számos helyi orvost ugyanis frusztrált az, hogy az egészségügyi hatóságoknak így kellett elküldeniük az anyagokat. A szigetországban tervezték ugyan egy online rendszer létrehozását, de a diagnózisokat és a leleteket még mindig faxokkal továbbítják. Austinban a helyzet mostanra annyit változott, hogy a faxokat már nem papírokra nyomtatják ki, hanem elektronikusan küldik. Pichette azt mondta, hogy még nem találtak jobb megoldást és nem tudta megmondani, hogy azt megtalálják-e addig, amíg ő az amerikai egészségügyi minisztériumban dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #6
    "de amig nem hoznak ki egy egygombos scan/email/print gepet"

    Egyreszt a fax sem annyira egyszeru, hogy megnyomsz 1 gombot...(oda kell am menni, mivel kotott helyen van) Masreszt volt mar a kezedben okostelefon? Foto, attach picture, send...Nyomtatni meg akkor, ha valoban ki kell nyomtatni (ami Mo-on valoban kotelezo, hiszen a pecsetes papir orszagarol beszelunk)
  • nlght #5
    Már 15 éve amikor egyetemen Fuzzy logikát tartott a tanár, akkor is a japánokkal példálózott, hogy Fuzzy logika alapján automatizálták a japán metrókat, sőt helikoptert is. Szóval kétlem hogy 5 ember kéne a metróhoz 2022-ben, és mi előrébb járnánk mint a japánok.
  • kvp #4
    Ez egyszeruen politikai akarat es penz kerdese. Az orovosok nem mernokok, nem tudnanak maguktol atallni email-re vagy egy kozponti adatbazist hasznalo felhos weboldalra, mint Magyaroszag. (itt mar a maganszolgaltatok es az allami rendszer kozott is atmennek a leletek oda-vissza)

    Az utolso olyan szabvanyos megoldas ami kepes volt egy papirt tovabbitani elektronikus formaban a papirtol az uj papirig a fax volt. Lehetne scannelni, meg nyomtatni, meg emailezni, de amig nem hoznak ki egy egygombos scan/email/print gepet vagy helyette egy teljesen uj orszagos digitalis infrastrukturat, addig az orvosoktol es asszisztensektol nem varhato el, hogy tudjak, hogy lehet dokumentumot kuldeni email-ben vagy mas uton is. A fonokekiktol meg vegkepp nem, hogy erre penzt szanjanak. Amerikaiban magan egeszsegugy van es a faxok lecserelese nagymertekben csokkentene a korhaz profitratajat. (marpedig ha nem eleg nyereseges, akkor egyszeruen bezarjak es legfeljebb ellatas nelkul marad egy adott regio, az orvosi ellatas ott nem alapjog)

    Japanban is ez, az innovacio megszunese okozza a legnagyobb gondot. Ezert van az, hogy mig nallunk mar evek ota jar az automata 4-es metro, addig sok japan metro es hev vonalon allomasonkent 5 fo kell a vonat elinditasahoz. (vonatvezeto, kalauz, bakter, 2 fos peron szemelyzet a peron ket vegen) Ezt sok elneptelenedett videki regioban mar kivaltottak egy visszapillanto tukorrel vagy elso ajtossa tettek (ahol vezeto adja a jegyet is) a 16 ajtos hev szerelvenyeket, de ahol van penz, ott meg mindig ragaszkodnak a mindent kezzel csinalunk elvhez. Ezert lettek a vilaghaboru utan sokkal olcsobbak mint az USA, de ezert is verte meg kesobb oket olcsosagban Kina. Viszont mig Kina ott automatizal ahol anyagilag megeri, Japan csak ott ahol mar tenyleg nincs ember. Ezert van mukodo elektronikus rendszer es epayment rendszer Kinaban, es hasznalnak meg mindig faxot es keszpenzt Japanban, pedig a technologia adott volt nekik mar a 90-es evekben is, csak kulturalis okokbol nem hasznaljak.
  • Tetsuo #3
    Vezeték sem kell, ott a "cell phone" a zsebükben.
  • Alien69 #2
    Pedig 1xű lenne, le kell kapcsolni az összeset, és a sok hülye rájön, hogyan tudja megoldani... Pontosabban, elég, ha a telefon vezetéket húzzák ki...
  • Agyturbinikusz #1
    A faxom kivan.