Berta Sándor

Csökkenhetnek a memóriaárak

Jelentős fordulat következhet be a piacon.

A felhasználók és a vállalatok is minden bizonnyal örülni fognak annak a trendnek, amely egyre inkább körvonalazódik a memóriapiacon és amely megfordítja az elmúlt éveket jellemző folyamatot. A TrendForce piackutatói ugyanis azt prognosztizálják, hogy a következő hónapokban megfordul majd az eddigi trend és az év végétől csökkenni kezdenek a memóriaárak. A jelenség elsősorban a Windows 11 bevezetésének lesz köszönhető, amely jelentős mértékben növelni fogja az asztali és a hordozható számítógépek eladási számait.

A szakemberek rámutattak arra a fontos tényezőre is, hogy az OEM-gyártók raktárai tele vannak memóriachipekkel és -modulokkal, mert azok korábban az áremelkedések és a koronavírus-járvány, illetve annak elhúzódása miatt alaposan bevásároltak, de jelenleg kicsi a kereslet és egy idő után fontos lesz kiszórni a felhalmozott árukészletet. Erre pedig kiváló alkalmat kínál majd a Windows 11 operációs rendszerrel kiadott asztali és hordozható számítógépek értékesítése a karácsony előtti hónapokban és az ünnepekkor.

A piackutatók egyébként még az idei esztendő harmadik negyedévére 5 százalékos áremelkedést jeleztek előre - az első negyedévi 5 és a második negyedévi 23-28 százalékos növekedés után, de az év utolsó három hónapjára már 5 százalékos árcsökkenést prognosztizáltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Relixo #2
    Óh ne félj, majd jön egy "véletlen" áramszünet a memóriagyárakba vagy éppen egy környezeti katasztrófa csap le szintén "véletlen" rájuk és máris indulhat az ár emelkedés újra! Ja és a COVID is itt van még arra aztán mindent rá lehet fogni. De elég már itt annyi is,hogy valaki büdöset fingott a gyárba ezért leálltak napokra mert szellőztetni kellett. :D (utóbbi évben nem egy példa volt már ilyen mondva csinált hülyeségekre)
  • Jawarider #1
    Melyik hülye hozta nyilvánosságra hogy tele vannak a raktárak? ;)