MTI

Az EU szeretné tudni mi alapján rangsorol a Google keresője

Az Európai Bizottság arra szólította fel a Google-t, hogy az uniós jogszabályoknak megfelelően tegye átláthatóvá keresőprogramja működési elvét a keresési találatok sorrendjének meghatározása terén; különben az amerikai internetes szolgáltató szankciók bevezetésével nézhet szembe - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

Didier Reynders igazságügyi biztos közleményében hangsúlyozta: az európai fogyasztóknak tudniuk kell, hogy az internetes szolgáltató milyen szempontok alapján rangsorolja a keresőmotorja által kiadott keresési eredményeket, és azt, hogy az online fizetési műveletek befolyásolhatják-e a találati sorrendet. Elmondta, az Európai Bizottság azt várja a Google-tól, hogy a keresőmotorja által közölt repülőjáratok és szállodák árai esetében a végleges, valóban kifizetni köteles összeget mutassa, és a találatok tartalmazzák az előre kiszámítható egyéb díjakat vagy adókat is.

A cégnek továbbá felül kell vizsgálnia a Google Store általános feltételeit, ugyanis "egyes esetekben a kereskedő és a fogyasztó között a jogok jelentős egyensúlyhiánya áll fenn az utóbbi kárára" - közölte a biztos. Hozzátette: a programnak kerülnie kell a területi alapú tartalomkorlátozást (geo-blocking) is. Ezenkívül, ha a fogyasztóvédelmi hatóságok a szabályokat sértő tartalomról számolnak be, a Google-nak gyorsabban kell reagálnia az észrevételre a jelzett tartalom azonnali eltávolításával vagy az azokhoz hozzáférés letiltásával. "Az EU fogyasztóit nem szabad félrevezetni, akkor sem, ha keresőmotorokat használnak a nyaralásuk megtervezéséhez. A fogyasztóknak átlátható és elfogulatlan információk alapján kell tudni meghozniuk döntéseiket" - fogalmazott Reynders.

A Google-nak két hónap áll rendelkezésére, hogy választ adjon az Európai Bizottságnak, amelyben ismerteti, milyen változásokat kíván tenni a keresési találatok átláthatóvá tételére. Ha a Google kötelezettségvállalásait a brüsszeli testület nem tartja elégségesnek, párbeszéd kezdődik a felek között. Eredménytelensége esetén a nemzeti hatóságok szankciók bevezetéséről dönthetnek - tette hozzá az uniós biztos.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #8
  Pedig az lesz, amint valamiért rossz lesz az EU és amcsi politikusok közti viszony.

  https://youtu.be/wCTiS8tdBHo

  Én nem értek egyet vele abban hogy tiltani kellene, de abban igaza van hogy igencsak nagy hatalom az hogy ilyen techcégek amiket milliárdnyian használnak mind Amerikában van az egy TikTok kivételével. Volt is miatta balhé, és az amerikai részleg amerikai kéz alá került vagy mi történt?
 • lammaer #7
  Hogy lehet a guglit kitiltani európából?

  Én nem szeretném ha az EU a kínaiak és az oroszok mintájára elkezdené építeni a saját internetet meg csinálná a nagy EU tűzfalat....
 • kvp #6
  A jog jelen esetben a jogalkoto, azaz az EU oldalan all. Tehat vagy teljesiti a megszolitott ceg amit mondanak neki vagy kivonul a piacrol. Esetleg ha multirol van szo, akkor megprobalkozat nemzetkozi birosagon, hatha az felul tudja irni a helyi jogot. Persze van amikor a torvenyeket eleve ugy hozzak, hogy elzavarjak vele a nem kivant ceget vagy ravegyek olyanra amire uzletileg nem lenne hajlando.

  Jelen esetben a Google ha nem tudja megoldani, hogy valos adatokat kozoljon (tehat nem tudja penzert megvenni a tenyleges adatokat az europai cegektol), akkor egy dolgot tehet, nem jeleniti meg a megbizhatatlan talalatokat csak max. linkeket a tenyleges adatokat tartalmazo oldalakra.
 • Gabbbbbbbbbbbb #5
  Így van, csak a szokásos hülye politikus nem ért hozzá, de azt hiszi mégis. Kereső algoritmusaik felelnek a piaci előnyükért is, majd biztos átadják azt egy harmadik félnek.
 • bdzsana #4
  Ebben az a jó, hogy jóeséllyel használnak mesterséges intelligencia algoritmusokat. Adják át a betanított modellt és majd kielemzik vagy mi?
 • BruceZ #3
  Felkészülnek a böngészők :D Csak valós adatokat tartalmazó oldalakat nyithatnak meg...
 • Arnika19 #2
  Elmondta, az Európai Bizottság azt várja a Google-tól, hogy a keresőmotorja által közölt repülőjáratok és szállodák árai esetében a végleges, valóban kifizetni köteles összeget mutassa, és a találatok tartalmazzák az előre kiszámítható egyéb díjakat vagy adókat is.

  Hülye vagy Reynders, ehhez az kell hogy az érintett légi társaságok és szállodák valós információt tegyenek közzé amelyek megfelelnek ennek:
  végleges, valóban kifizetni köteles összeget mutassa, és a találatok tartalmazzák az előre kiszámítható egyéb díjakat vagy adókat
  A keresőt biztosíó cégnek ehhez mi köze van? Talán előbb kötelezzétek a légi társaságokat és a szállodákat az adatok közzétételére az elvárásaitokkal és ellenőrizzétek. Addig pofa be.
 • T_I #1
  Úgy emlékszem, már évtizede is 600 szempont volt a rangsorolásban