Berta Sándor

Androidos alkalmazásokat is futtathat majd a Fuchsia

A jövőben könnyebbé válhat a két operációs rendszer közötti átváltás.

A Google 2016 óta dolgozik egy új operációs rendszeren, a Fuchsia nevű szoftver egyaránt futhat majd okostelefonokon és táblagépeken, ugyanakkor teljesen másként kell kezelni, mint az Androidot és mind kívül, mind belül teljesen különbözik attól. A cél, hogy az öt éven belül leváltsa az Androidot. Az új fejlesztésben a beszédvezérlés és az asszisztens-funkciók kaptak prioritást. Az elmúlt napokban a Google nyilvános kódgyűjteményében számos új bejegyzés jelent meg, amelyek azt valószínűsítik, hogy a Fuchsia a jövőben képes lesz akár az androidos programokat is futtatni.

A legutóbbi kódbejegyzést a 9to5Google nevű híroldal fedezte fel és azt támasztja alá, hogy az új operációs rendszer egy androidos alkalmazásfuttató környezetet kap. A megoldás két architektúrát is támogatni fog, ezek az ARM64 és az x86-64. Az egyelőre még nem ismert, hogy az Androidról Fuchsiára való átváltás konkrétan hogyan valósulhat majd meg. A szoftverfuttató környezet segítségével mindenesetre viszonylag könnyen lehetne a Fuchsiára androidos programokat portolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Azert itt van egy kis keveredes. Van a jelenlegi Linux kernel + Linux os + Android gui felallas es e helyett lenne a Zircon kernel Fuchsia os es Android gui kombinacio. A felhasznaloknak viszont nagyjabol mindegy mi van az alalmazasaik (app-jaik) alatt. A Linux azert volt a Google reszerol egy jo valasztas az Android ala, mert eleg nagy hardvertamogatasa van es szinte minden kinai vacakon elfut, kb. mint anno a windows 95/98 a barkacs pc-ken. Ezert tudott elterjedni, tovabba mert nagyjabol ingyen van a gyartoknak, ami alapvetoen foleg kinai/koreai/tajvani/egyeb azsiai termekek eseten fontos.

    A kerdes inkabb az, hogy az Android gui es api melle mit adnak meg? A mostani Androidok alatt ott van a teljes desktop/server Linux api es library-k, ami eleg egyszeruve teszi a programok kesziteset, meg csak a grafikus felulet es par mobilos api Android specifikus, a tobbi az csak sima posix c/c++ meg java standard edition, amikhez szinte mindenki ert.