MTI

20 milliárd eurónyi adót optimalizált a Google Bermudán

Mintegy 19,9 milliárd eurót utalt át bermudai bejegyzésű leányvállalatának 2017-ben a Google egy holland fedőcégén keresztül, így csökkentve az Egyesült Államokban és Európában fizetendő nyereség-, illetve forrásadóját.

A holland kereskedelmi kamarához decemberben benyújtott papírok tanúsága szerint a Google Netherlands Holdings BV-n keresztül átutalt összeg négymilliárd euróval magasabb volt, mint 2016-ban. A Google a holland cégen keresztül juttatta az Egyesült Államokon kívül keletkezett bevételei egy részét a Google Ireland Holdingsnak, amelyet a Nagy-Britanniához tartozó, adóparadicsomként számon tartott Bermuda szigetcsoporton jegyeztek be, ahol nincsen nyereségadó.

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek ezen módszer segítségével az utóbbi több mint egy évtizedben sikerült egyszámjegyűre csökkentenie az Egyesült Államokon kívüli bevételei után fizetendő adója mértékét, ez nagyjából a negyede az egyébként Európában érvényes adókulcsoknak - írta több brüsszeli napilap. A "dupla ír-holland szendvicsnek" nevezett módszer legális, azonban Írország az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomására 2014-ben beleegyezett, hogy 2020-ig fokozatosan véget vet ennek a gyakorlatnak. "Minden adót megfizetünk a helyi jogszabályoknak megfelelően világszerte" - szögezte le az amerikai internetes óriáscég.

"A Google más multinacionális vállalatokhoz hasonlóan a székhelyének számító országban fizeti meg társasági jövedelemadója legnagyobb részét. Az elmúlt tíz évben a tényleges globális adókulcsunk 26 százalék volt" - emelték ki a közleményben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tank84 #5
    19,9 milliárd ajróóó!!! Ez hatalmas összeg. duplán kicsavarva. Ekkora összeg több ipar ágazatot lenyel simán egyben. na nézzük mi lesz ebből, szerintem ez record lebukás.
    Utoljára szerkesztette: Tank84, 2019.02.02. 11:44:13
  • bunny #4
    nem tudom, 40-50 éve? Több? Amióta létezik offshore.
  • ugh #3
    Az optimalizalas miota szinonimaja az adocsalasnak?
  • ostoros #2
    Az unió az európai hátterű multik kiszolgálására lett felépítve az Európai Gyáriparosok Kerekasztala által. Csak ezt ugyanúgy kihasználják a nem európai multik is.
  • dyra #1
    Ezen is dolgozhatnának az UNIOBAN. De valamiért ezek a kiskapuk nem kerülnek betömésre.