JohnnyCage

A Napster a szolgáltatásának jövőjén töpreng

[Reuters] A napokban megszületett a fellebbviteli bíróság ítélete a hírhedt Napster-ügyben. A másodfokú döntés tulajdonképpen helyben hagyta az előző ítéletet, miszerint a Napster szolgáltatását le kell állítani.

Az óriási népszerűségnek örvendő zenefájl-megosztó szolgáltatás, amely felhasználók tízmillióinak tette lehetővé szerte az egész világon, hogy könnyen, gyorsan és ingyen megszerezzék kedvenc zenéiket, hamarosan lehet, hogy örökre leáll. A bíróság másodfokon is úgy ítélt, hogy a szolgáltatásnak azonnal le kell állnia. Korábban, miután az elsőfokú ítélet hasonló kötelezettséget fogalmazott meg a Napster felé, a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte azt, amíg a másodfokú döntés megszületik. Mivel azonban a fellebbviteli bíróság döntése tulajdonképpen egyezik az azt megelőzővel, a Napster és szolgáltatása egyre kínosabb helyzetbe kerül.


Balra a Napster ügyvéd Jonathan Schiller, jobbszélen Hank Barry,
középen pedig a Napster alapítója, Shawn Fanning (20)

"Az számukra a kihívás, hogy legálissá tegyék a szolgáltatást úgy, hogy közben nem veszítik el felhasználóikat.", mondta Bill Burnham, a SoftBank Venture Capital menedzser-igazgatója.

A Napster természetesen nem adja fel a harcot, de helyzete sokkal rosszabb, mint a korábban hasonló cipőben járt mp3.com-é volt annak idején, mivel a Napsternek ingyenes szolgáltatása miatt nincs pénze sem hosszas perekre, sem megegyezésre a lemezkiadókkal. A cég vezérigazgatója, Hank Barry azonban hozzátette, hogy a társaság rendelkezik akkora anyagi háttérrel, hogy egy ideig kihúzza abból, és ezalatt megtalálja a megoldást, amely a Napster életben maradását jelentheti.

Aram Sinnreich, a Jupiter Media Metrix elemzője szerint azonban minél hosszabb ideig szünetel a Napster szolgáltatása, annál valószínűbb, hogy a felhasználók elpártolnak majd tőle, ami megnehezíti annak jövőjét. "A mostani ítélet felgyorsíthatja a tárgyalásokat a Napster és a lemezkiadók között, mivel a Napster nem akar hosszú ideig szolgáltatás nélkül maradni.", mondta Sinnreich.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Werwolf #4
    Azok az emberek, akik napstert hasznalnak, sokkal gyakrabban vesznek cd-t...