JohnnyCage

Hétfőn döntenek a bírák a Napster-ügyben

[IDG] San Francisco fellebbviteli bírósága hétfőn hoz döntést a Napster fájlcsere-szolgáltatás ügyében, amelyet egyesek az internet-gyilkoló szoftverként tartanak számon.

A Napster jövője, jövőbeni sorsa a bíróság hétfői döntésétől függ, a fellebbviteli bíróság bírái ugyanis ekkor döntenek a Napster ügyében. A híres-hírhedt felhasználók közti zenefájlok cserélgetését lehetővé tévő szoftver és egyben szolgáltatás mintegy futótűzként terjedt el, és járta be a világot. Amióta azonban a kiadók keresztüzébe került a szolgáltatás, a Napster jövője megpecsételődött.

A fellebbviteli bíróság pénteki közleménye szerint az ítélet hétfőn megszületik. A bíróság elsőfokon korábban már igazat adott a lemezkiadóknak, és várhatóan a jogerős döntés is hasonló lesz. Az elsőfokú bírósági döntés a Napster szolgáltatás teljes leállítását rendelte el, de a fellebbviteli bíróság ezt hatályon kívül helyezte a jogerős ítélet megszületéséig.

A Napster számára a nehéz idők 1999. decemberében kezdődtek. A zeneipar haragja ekkor érte el a Napstert, amely a kiadók szerint jogtalanul teszi (ingyen) elérhetővé zeneszámok millióit az interneten keresztül. Az öt legnagyobb lemezkiadó, a BMG, a Universal, a Warner, az EMI és a Sony beperelték a Napster-t, és a szolgáltatás azonnali és végleges leállítását követelték.

A Napster szinte reklám nélkül, csekély idő alatt 50 millió felhasználót szerzett magának. A szolgáltatás azonban könnyen alapjaiban rendítheti meg az évtizedek óta működő zeneipart. S, hogy a változást nem csak törvénytelen módon lehet véghezvinni, arra a Bertelsmann leányvállalata, a BMG a legjobb példa, amely tavaly októberben békét kötött a Napsterrel, és pártfogása alá vette azt.

A Bertelsmann a Napstert egy fizetős szolgáltatássá szeretné változtatni, amely mind a felhasználók, mind a zeneipar számára hasznot húz. A Napster-Bertelsmann páros helyzete azonban korántsem túl fényes, hiszen a többi négy nagy lemezkiadót nem sikerült meggyőzni a békekötés előnyeiről, és a per folytatódik, igaz várhatóan már csak hétfőig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!