Gyurkity Péter

Az Ethereum oldja meg a grafikuskártya-hiányt

Ezt ígérik az illetékesek, mégpedig egy alapvető változtatás révén.

A különböző, egyre népszerűbb kriptopénzek esetében komoly problémát jelent a bányászok által igényelt nagy mennyiségű hardver, valamint a bányászat során felhasznált energia, amely néhány platformnál egy-egy nagyobb ország igényeivel vetekedik. Ez a hardveres piacon belül elsősorban a grafikus kártyáknál vezetett komoly hiányhoz, a második legnagyobb tábor azonban hamarosan nagy váltást hajt végre, amivel feleslegessé válik a számítási teljesítmény.

Az elmúlt hetekben már olvashattunk arról, hogy az AMD szerint nem gond a kriptobányászat, miközben az egyik ilyen pénz már inkább a háttértárolókra helyezi a hangsúlyt. Az Ethereum, amely a Bitcoin után a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik, az idei évben komoly változáson megy majd keresztül, ennek révén pedig a nagy számítási teljesítmény és a komplex matematikai problémák megoldására fókuszáló Proof of Work (PoW) helyett a Proof of Stake (PoS) működtetné tovább a blokklánchálózatot, amely 99 százalékos csökkenést eredményezne az energiaigény terén, mivel nem lenne többé szükség a sokat fogyasztó grafikus kártyákra. Az új modell keretein belül a résztvevők gyakorlatilag zárolják saját érdekeltségüket (az adott koinokat), ezek a zárolt koinok végzik el a következő blokk validálását, véletlenszerűen, ám az érdekeltség méretétől függően.

A hivatalos blogban közzétett bejegyzés alapján a platform igénye a jelenlegi 5,13 gigawattról egészen 2,62 megawattig zuhan majd vissza, ezzel tulajdonképpen mindössze egy kisebb városka fogyasztásával vetélkednének. Maga a bányászat válna ezzel a váltással feleslegessé, így könnyen lehet, hogy sokan piacra dobják majd az eddig használt komponenseket, ami a kínálati oldalon idézhet elő nagy tolakodást, ezzel pedig komoly árcsökkenést. Erre persze nem vehetünk mérget, az is előfordulhat, hogy a bányászok jó része valamelyik másik kriptopénz területén folytatja majd tevékenységét, ám a lépés mindenképpen csökkenti majd az energiaigényt.

Azt még nem tudjuk, hogy a váltás mikor jön el, erre viszont még az idei évben szeretnének sort keríteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #17
    Kvp sok hulyeseget le szokott irni, viszont Bitcoin-nal akar valos problema is lehetne a quantum biztonsag hianya.


    https://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/innovatie/artikelen/quantum-computers-and-the-bitcoin-blockchain.html
  • Sequoyah #16
    Az pedig multkor mar el lett magyarazva, hogy az inflacio es a hiperinflacio az NAGYON NEM ugyanaz.
    A "hiperinflacio" szoval valo dobalozas azt a benyomast kelti, hogy csak riogatni akarsz anelkul hogy ertened hogy mirol is van szo.
  • Sequoyah #15
    Szoval azert nem fog inflalodni, mert mar a vilag osszes eromuve cryptot banyaszik, mi meg mar a villanyt se tudjuk felkapcsolni, es igy fizikailag nem lehet tobbet banyasztni?:D Nagyszeru jovokep...

    De nem igy mukodik. Azert nem lehet pl tobb Bitcoint banyaszni, mert a program kodjaba bele van egetve hogy 21millio lehet mint konstans ertek es pont.
  • Zsoltee_a_bator #14
    A rendszer rendeltetesszeru mukodtetese illetve a feltoresenek energiaigenye 2 kulonbozo dolog.

    Az elobbit toredekere csokkenti a pos, az utobbit meg nyilvan szuksegtelen / ongol csokkenteni. A quantumsafety mar eleg regota design szempont, azert nem kell mindent azonnal kukazni.
  • kvp #13
    "A pos jo alternativaja a pownak, megoldja az energia es hw pazarlast."

    Az energiapazarlas pont a lenyege a rendszernek, hogy legyen valami fizikai hatara az uj coin-ok letrehozasanak. Ennek hianyaban vagy hiperinflacio lesz vagy elobb-utobb egyetlen kezbe kerul az osszes coin ami egy adott (elosztott) fokonyvhoz tartozik. Raadasul minel kisebb szamitasigenye van egy sima muveletnek, annal konnyebben tamadhato kriptografiailag. Tehat ha nem pazaroljuk az energiat eleg nagy mertekben, akkor nincs megfelelo biztonsagi szint sem.

    Tudom, hogy ez kornyezetvedelmileg es energiabefktetesben sem fenntarthato es amint lesz parszaz qbit-es kvantum gep az egesz technologia megy ki a kukaba, de attol meg nincs nagyon stabil alternativaja a szamitasilag nehez feladatoknak. (az alternativa, a rainbow table alpu result cache-eles meg a diszket eszi meg, raadasul bitcoin eseten teljesen remenytelenul nagy tarhely kellene hozza, amihez meg nem, az tul gyenge)

    Minden kriptonak az a lenyege (a sima facebook-os weboldal https-enek is), hogy tul sok energia es szamitasi kapacitas kellene a megtoresehez. Amihez nem kell annyi, az egyszeruen gyenge.
  • Zsoltee_a_bator #12
    Mi koze van a posnak ahhoz, hogy mire / mire nem fogjak felhasznalni az eth banyaszathoz szuksegtelenne valt hw-t? Tudod, hogy mit jelent?

    A banyaszat akkor szunik meg, ha nem lehet penzt keresni vele -> ideiglenesen mert bedol a piac, mint 3 eve, vagy hosszutavon az elavult pow kriptok relative ertektelenne valnak. Es a mostaniak 99+% -a par even belul el fog hullani, ha legalabb egy sikeres lesz. Technikailag meg egyik sem tart ott, hogy szeles korben hasznalhato legyen, a politikai ellenszelrol nem is beszelve. De egy eth > btc elozes nagyot valtoztatna szerintem.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2021.05.21. 20:31:49
  • Zsoltee_a_bator #11
    Ez minden uj teruletre igaz. Csillio startup kozott 1-2 lesz sikeres. A tesla, amazon, google, apple stb erteket nem befolyasolja semmiben, hogy partizezer egyeb konkurens ceg romjai kozott masztak fel.
  • wraithLord #10
    És nem azért, mert ellep a szemét, hanem mert bizonyos fémeket lassan nem lesz olcsóbb nyersanyagként kitermelni, mint újrahasznosítani.
  • wraithLord #9
    A szemét kevésbé gond, mint a masszív energiapocsékolás, legalább hamarabb kényszerülünk az újrahasznosítási eljárásokon fejleszteni ahelyett, hogy mindent kikúrnánk a mókusoknak az erdőbe.
  • Sir Cryalot #8
    :D "Az eth azon keves crypto egyike, aminek ertelme is van."

    ha úgy kell keresgélni a shitcoinok meg az énvoltamittelőbbcoin-ok közt hogy melyiknek van értelme már régen rossz