• kvp
    #13
    "A pos jo alternativaja a pownak, megoldja az energia es hw pazarlast."

    Az energiapazarlas pont a lenyege a rendszernek, hogy legyen valami fizikai hatara az uj coin-ok letrehozasanak. Ennek hianyaban vagy hiperinflacio lesz vagy elobb-utobb egyetlen kezbe kerul az osszes coin ami egy adott (elosztott) fokonyvhoz tartozik. Raadasul minel kisebb szamitasigenye van egy sima muveletnek, annal konnyebben tamadhato kriptografiailag. Tehat ha nem pazaroljuk az energiat eleg nagy mertekben, akkor nincs megfelelo biztonsagi szint sem.

    Tudom, hogy ez kornyezetvedelmileg es energiabefktetesben sem fenntarthato es amint lesz parszaz qbit-es kvantum gep az egesz technologia megy ki a kukaba, de attol meg nincs nagyon stabil alternativaja a szamitasilag nehez feladatoknak. (az alternativa, a rainbow table alpu result cache-eles meg a diszket eszi meg, raadasul bitcoin eseten teljesen remenytelenul nagy tarhely kellene hozza, amihez meg nem, az tul gyenge)

    Minden kriptonak az a lenyege (a sima facebook-os weboldal https-enek is), hogy tul sok energia es szamitasi kapacitas kellene a megtoresehez. Amihez nem kell annyi, az egyszeruen gyenge.