Berta Sándor

Drónrajt tesztelt a Pentagon

Az amerikai védelmi minisztérium sikeresen próbált ki rajban közlekedő robotrepülőgépeket.

A szaktárca arról számolt be, hogy egy új technikát tesztelt, amelynél mikrodrónok indultak el egy katonai repülőgépről és ezután úgy repültek, mint a rovarok. A technikával kapcsolatban már sikerült is az első sikereket elérni. A Pentagon nyilvánosságra hozott egy videót is a tavaly októberi kaliforniai kísérletről.

Az amerikai fegyveres erők F/A-18 Super Hornet típusú vadászrepülőgépei China Lake fölött 103 mikrodrónból álló rajt indítottak el és alkalmaztak sikeresen. A robotrepülőgépeket mesterséges intelligencián alapuló rendszer vezérelte. Ez volt a világ eddigi legnagyobb mikrodrónraja. A használt Perdix mikrodrónok mindössze 16 centiméteresek, a súlyuk 290 gramm, a repülési sebességük több mint 40-60 kilométer óránként, míg a maximális repülési idejük több mint 20 perc. A robotrepülőgépek pontosan úgy viselkedtek, mint egy raj a természetben.


William Roper, a Pentagon Stratégiai Képességek Irodájának (SCO) igazgatója közölte, hogy a Perdix drónok nem előre beprogramozott, szinkronizált individuumok, hanem kollektív organizmus, amelynek részei. Mindegyik Perdix mikrodrón kommunikál és együttműködik a többi egységgel. Egy "megosztott agyat" használnak döntéshozatalra és igazodnak egymáshoz. A rajnak nincs vezetője és képes a rendszerbe belépő vagy azt elhagyó többi robotrepülőgéphez alkalmazkodni.

A mikrodrónok lehetővé tehetik a cél- vagy harcterület teljes ellenőrzését. A teszt során a Perdix drónokat fejlett rajmagatartás, kollektív döntési eljárások, adaptív repülési információk és öngyógyítás jellemezték. Sérülés vagy komoly károk esetén egyetlen ilyen robotrepülőgép sokkal könnyebben és olcsóbban pótolható, mint a nagyobb modellek.

Érdekesség, hogy tavaly novemberben egy kínai bemutatón a Tsinghua University is egy drónrajt mutatott be, amely nagyjából 20-25 tagból állt. Ezek a drónok formációban repülve kutathatnak át egy nagyobb területet, de lehetőséget kínálnak fegyverek alkalmazására is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Hát ne mán, így is elegen vánnák ezek á rájok!
    XD