Gyurkity Péter

Hibrid SSD-t mutatott be az Intel

Két eltérő memóriatípust ötvöznek, ettől a sebesség javulását várják.

Az Intel kapcsán a napokban arról olvashattunk, hogy novemberben jön az új chipgeneráció, eközben azonban a memóriák, valamint a háttértárolók terén sem áll le a munka. Tavaly ősszel ugyan eladták saját flashmemória-részlegüket, ez azonban nem érintette az Optane néven futó technológiát, így ez utóbbit most friss SSD-meghajtójukban alkalmazzák.

A gyártó hivatalos közleményében az Optane Memory H20 with Solid State Storage közelgő megjelenéséről olvashatunk, ami azért számít érdekes fejleménynek, mert ezen fejlesztés esetében a megszokott NAND flash mellett a névben is szereplő Optane Memory is megjelenik, vagyis tulajdonképpen egy hibrid megoldásról van szó. Az Optane maga a cég saját fejlesztése, ez gyakorlatilag a RAM és a hagyományos háttértárolók között helyezkedik el, legalábbis az átviteli sebesség terén, a vállalat pedig eddig kisebb méretekben, leginkább 16 és 32 GB-os kapacitással mutatott be ilyen egységeket, az M.2-szabvány előírásait és formáit követve. Ezúttal a fent említett két memóriatípust ötvözik, ezzel jobb sebességet és nagyobb kapacitást kínálnak egyetlen meghajtó piacra dobásával.

A közleményben leírt konfiguráció esetében 32 GB Optane Memory csatlakozik az 512 GB vagy 1 TB QLC SSD 3D NAND-tárolóhoz, amely az olvasás és írás terén sorrendben 3300 és 2100 MB/s-os átviteli plafont kínál. A cég még a régebbi PCIe 3.0 interfészt alkalmazza, ez nyilván némileg korlátozza a sebességet, de a késleltetés kifejezetten alacsony (6,75 és 12 mikroszekundum), ami pedig az élettartamot illeti, a meghibásodások között átlagosan eltelt idő szerintük 1,6 millió óra, vagyis az 512 GB-os modell esetében 185 TB-ot írhatunk majd gond nélkül a tárolóra, az 1 TB-os változatnál pedig ez 370 TB-ra emelkedik. Az új egységeket közvetlenül nem szerezhetjük majd be, ezeket ugyanis laptopokba szánják, vagyis az OEM-gyártók jutnak majd először hozzájuk.

A megjelenés időpontja június 20., a laptopok mellett azonban az all-in-one PC-k, illetve a mini PC-k is kapnak majd a tárolókból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Caro #3
  Ebben a core-os bármikor visszakapcsolható dologban biztos vagy?
  Mert az rendben, hogy az a RAM még megőrizte a tartalmát, de mi a helyzet a CPU belső regisztereivel? Azok akkor is SRAM-ban voltak szerintem, és az nem őrizte meg a tartalmát.
  És ma is ugyanez lenne a probléma. Arról nem is beszélve, hogy milyen tranziens jelenségek vannak egy ki-bekapcsoláskor. Amíg fut fel a feszültség, van egy tartomány ahol nem tudják garantálni, hogy a processzor mit csinálna, ezért inkább reset-ben tartják. Azzal pedig ismét csak oda a belső állapot.
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Nem tudom, hogy igaz-e amit erről írsz, de vitatható a jelentősége. Szerintem a lényeg az, hogy az Optane random 4k olvasásban 3-4x gyorsabb, mint egy modern konzumer ssd. Ha valakinek 3000$-os PCE express-es SSD-je van, akkor Optane-nel nem nyer semmit. (nyilván ilyen ember nem sok van és elég olcsó az Optane)
 • kvp #1
  Az optane memory neven futo fejlesztes gyakorlatilag egy valtozo ellenallas alapu non volatile ram-ot hasznal cache-nek a sima flash es a rendszer kozott. Hatalmas elonye a sima ram alapu cache-ekkel szemben, hogy nem csak olvasashoz, de irasnal is hasznalhato. Gyakorlatilag ez is egyfajta memrisztor, csak nem az amit masok szabadalmaztattak, hanem valami mas. (errol egyelore a szabadalmi jogaszok vitatkoznak) Amennyire en latom valoszinuleg egyfajta kompozit uveg lehet, mint amilyen pl. az ujrairhato cd-kben volt hasznalatban. Kerdes, hogy mennyire stabil a kornyezeti hatasokkal szemben es mennyi az irasi elettartalma.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Resistive_random-access_memory
  https://en.wikipedia.org/wiki/3D_XPoint

  Egyebkent ha ez tenyleg bevalik, akkor lehetne sima rendszer RAM-nak is hasznalni, sot igazabol ehhez kulso SSD sem kell, egyszer felall a rendszer es onnantol minden program es felhasznaloi adat is a belso ramdiszken lehet. Hasonlo megoldast hasznaltak a regi ferrit magos memoriaju rendszerek. (azok a gepek barmikor kikapcsolhatoak voltak es ha kaptak ujra aramot onnan folytattak ahol lealltak) Igazabol az egyetlen problema az lehet, hogy mennyi irast birnak ki a bitek mielott elkopnak. (a regi ferritek nagyon sokat, a memrisztoroknak erosen technologia fuggo)