Berta Sándor

Az SK Hynixé lett az Intel flashmemória-részlege

A chipgyártó megvált az egyik fontos üzletágától. A The Wall Street Journal az üzlet hivatalos bejelentése előtt nem sokkal számolt be a lehetséges átvételről.

Az Intel bejelentette, hogy 9 milliárd dollárért eladta a flashmemóriákkal foglalkozó részlegét az SK Hynix dél-koreai cégnek és ennek köszönhetően a jövőben a fő tevékenységére, a processzorok fejlesztésére összpontosíthat. Az üzlet több esztendő múlva zárul majd csak le, ezért az átadás-átvétel és a vételár kifizetése 2025-ig fejeződik be. Az Optane flashmemória-technológia nem képezte részét a mostani tranzakciónak.

Az SK Hynix a tranzakciónak köszönhetően gyakorlatilag második számú szereplővé válhat a koronavírus-járvány miatt komoly mértékben növekedő flashmemória-piacon. A flashmemóriákat immár a memóriakártyákon kívül egyre több termékben, többek között az USB-kulcsokban, az SSD-kben, a táblagépekben és az okostelefonokban is alkalmazzák, így azokra rendkívül nagy a kereslet.

Az Intel a lépéssel gyakorlatilag több legyet ütött egy csapásra, hiszen egyrészt a flashmemóriák ára - pont a régóta tartó keresletnövekedés miatti kapacitásbővítés okán - az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent. A részleg nem termelt nyereséget, másrészt a cég szerette volna az összes olyan üzletágat leválasztani a fő tevékenységéről, amely ahhoz nem kapcsolódik szorosan.

Az üzlettel együtt az SK Hynix megszerezte az Intelnek a kínai Dalianban lévő üzemét is. A társaság jelezte, hogy a befolyó milliárdokat az olyan gyorsan növekvő piaci szegmensekbe fekteti be, mint a mesterséges intelligencia és az 5G. Bob Swan, az Intel vezetője kiemelte, hogy a tranzakció lehetővé teszi a számukra, hogy azokba a technológiákba ruházhassanak be, ahol nagyobb szerepet játszhatnak és nagyobb nyereségre tehetnek szert a részvényeseik számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!