JohnnyCage

Harcba száll az nVidia és az ATI

[EETimes] A mobil számítógépek videókártya-helyéért egyre hevesebb küzdelem zajlik a két legnagyobb videóchipeket gyártó cég, az ATI és az nVidia között.

A két videóchipeket gyártó óriáscég között szinte szikrázik a levegő, ugyanis régen nem volt ilyen heves párharc a grafikus chipek gyártói között, mint mostanában. A 3dfx felvásárlása után az nVidia az ATI-t leszámítva szinte egyeduralkodóvá vált. A chipóriással egyedül az ATI képes felvenni a versenyt, a többi gyártónak belátható időn belül erre nincsen esélye. Bár az ATI a világ legnagyobb grafikus chip gyártója, az nVidia úgy tűnik megállíthatatlanul tör előre.

Az nVidia legutóbb például az Apple Mac számítógépeiből "túrta ki" az ATI videókártyákat, méghozzá egyik napról a másikra, és teljes egészében. Az ATI vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy nem érdekli őket az nVidia fejlesztési üteme, ha kell, ők is átállnak a féléves ciklusra, de akár még gyorsabbra is.

A Mac számítógépek piacát végleg elveszítette az ATI, így ezekben a számítógépekben jóideig biztos, hogy nem találkozhatunk majd ilyen kártyákkal. Az nVidia azonban a mobil gépek piacán sem kímélte az ATI-t, a GeForce 2 Go chipjének kiadásával a cég a notebookokba való videóchipek között is átvette a vezetést.

Azonban az ATI-t sem olyan fából faragták, hogy mindezt szónélkül lenyelje. A napokban elkezdődött a cég legújabb fejlesztésű, Radeon Mobility névre hallgató mobil videóchipjének sorozatgyártása. Az ATI a chippel nyíltan szembeszáll az nVidiával, és reményeik szerint az új Mobility földbe fogja tiporni a GeForce 2 Go-t.

A nagy cégek az elmúlt időszakban feldarabolták a mobil gépek piacát, mivel szerintük a felhasználók igen különböző célokra használják a gépeket, és ezért az adott célokra legjobban megfelelő gépeket kell előállítani. Bill Henry, az nVidia mobil chipekkel foglalkozó részlegének igazgatója szerint a cég már átvette a vezető pozíciót a nagyteljesítményű notebookok között, de szeretnék minél hamarabb az egyész mobil szegmenst meghódítani. A cég ennek elérése végett hamarosan két új GeForce 2 Go változatot fog bemutatni.

Az ATI azonban szintén készül egy-két meglepetéssel, mivel a gyorsan fejlődő notebook-piac természetesen óriási fontossággal bír a cégnél. Az ATI a héten kezdte el gyártani új Radeon Mobility chipjeit, amelyeket komoly fejlesztések előztek meg. "A mobil piac rendkívül fontos számunkra.", mondta Reuven Soraya, az ATI mobil részlegének marketingigazgatója. "A Radeon Mobility nem csupán az eredeti Radeon chip módosított változata. Igaz, hogy a Radeon chip alapjait használtuk fel, de a Mobility szinte valamennyi része át lett tervezve a mobil gépek igényeihez, hogy minél ütőképesebb chip legyen belőle."

Bár az nVidia GeForce 2 Go chipje kiadás után igen komoly elismerést kapott, a grafikus vezérlőnek azóta fény derült néhány gyenge pontjára. Az egyik ilyen pont a fogyasztás, ami a mobil gépekben talán a legfontosabb szempont. A GeForce 2 Go 2.8 és 3 Watt között fogyaszt, ami nem a legjobb érték. A chip mérete ráadásul elég nagy, így számos szakember szerint nem a legjobb választás a kisebb notebookokba.

Az elemzők szerint az ATI Radeon Mobility chipje többszörös előnyben van a GF 2 Go-hoz képest. Az új Mobility chip fogyasztása optimális körülmények mellett 0.5W-ra is lecsökkenhet, ráadásul a chip tápfeszültsége és órajele üzem közben tetszés szerint módosítható, az aktuális igényeknek megfelelően. A Radeon Mobility sokkal kisebb helyet foglal, mint a GF2 Go, és a tervezők még 8MB memóriát is belezsúfoltak a chipbe. A chipekből két darabot összekötve nagyobb számítási teljesítmény válik elérhetővé 16MB videómemóriával, de létezik egy olcsóbb, memória nélküli változat is. Az ATI az év közepén bemutatja a Radeon Mobility 64MB RAM-mal szerelt változatát is.

Az nVidia GF 2 Go chipjének két új, 100-as és 200-as típusjelzésű változata a hírek szerint késni fog, miközben fogyasztásuk marad a régi, viszonylag nagy, 2.8W. Az elemzők szerint ez az ATI-t további előnyhöz juttatja, de még így sem biztos, hogy a Radeon Mobility chipek sikere fölülmúlja majd az nVidia változatokét, hiszen a nagy OEM-ek sorra pártolnak át az nVidiához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andris #5
    Az ATi kártyákon a játékok iszonyú jól néznek ki, a probléma csak az, hogy egy TNT2 M64-et 13.000-ért megkapok, míg egy hasonló gyorsaságú ATi kártyát sokkkal drágábban. :( Kicsit olcsóbb lenne ATi-t vennék.
  • Dikkma #4
    Gogo ATi
  • Efreet #3
    Én is Radeon párti vagyok, igaz az Nvidia-nak ez az első piacképes mobil chip-je. Legyen itt is verseny, nagyon nem tesz jót semminek a monopólium.