Flow

I-mode : a mobil internet a PC riválisa

Az I-mode mobiltelefonok már eddig is bizonyították, hogy nagy üzlet és pénzszerzési lehetőség van a vezeték nélküli internetes elérés értékesítésében. A felhasználók számának robbanásszerű növekedése alapján nyugodtan állíthatjuk, hogy egy nap az internetre kapcsolódott telefonok száma meghaladhatja a személyi számítógépekét - nyilatkozta a projekt vezetője.

Az NTT DoCoMo I-mode mobilszolgáltató - aki lehetővé teszi felhasználói számára az email küldést-fogadást és web-böngészést, naponta 50,000 új előfizetővel dicsekedhet, ami havonta másfélmillió belépőt jelent - hangoztatja Ken-ichi Enoki, Az I-mode projekt vezetője.

"Az I-mode technológia magában rejti annak a lehetőségét, hogy felvegye a versenyt a PC-vel az internet piacon." - hangzott el az International Solid-State Circuits konferencián, San Franciscoban. "Az I-mode nemcsak a fogyasztók számára hasznos, hanem mint termelőeszköz is jelentőséggel bír."

Természetesen a PC felhasználók mellett eltörpül az I-mode előfizetők tábora, viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az I-mode robbanásszerűen terjed. A szolgáltatás 1999 februárában indult, és azóta 18 millióra duzzadt az elsősorban japán felhasználók száma. A nemzetközi terjeszkedés is folyamatban van, a japán vezeték nélküli vállalkozás jelentős összegeket invesztált az AT&T Wireless-be. A mobil internet elérés várhatóan nagy piacra talál, vállalkozások százai célozzák a felbukkanó lehetőségeket, de a japán I-mode kivételes esetével szemben az Egyesült Államokban a vezeték nélküli net hozzáférés eddig kissé döcögősen halad.

A növekedés mellett az I-mode a fejlesztők fantáziáját is megmozgatja. Körülbelül 776 fejlesztő ír alkalmazásokat I-mode-ra, 408 különböző kereső vát I-mode kompatíbilissé és több mint 37,000 site biztosít I-mode tartalmat weblapjai közt. Naponta megközelítőleg 100 website-ot alakítanak át az új elvárásoknak megfelelően, hírszolgálatok alakultak, melyek havi 1-3 dollár ellenében küldik naponta a legfontosabb hírek összefoglalóit.

A fejlődés következő lépcsőfoka a harmadik generációs (3G) vezeték nélküli szolgáltatás, mely indítása májusra várható. A 3G 64kbps és 384kbps sebesség közti adatátvitelt tesz majd lehetővé. Ilyen átviteli sebesség mellett lehetőség nyílik hanganyag, video vagy 3D térképek letöltésére is. A megnövekedett sávszélesség mellett a telefonkészülékek is izmosodnak, gyorsabb processzorokra és több memóriára lesz szükség, aztán jön a képernyő felbontása, és így tovább...

Japánban számítások szerint potenciálisan 80 millió ember válhat előfizetővé, ebből már 60 millió mobiltelefon-tulajdonos. Az NTT jövőbeli lehetősége, hogy kisebb hangsúlyt fektessen az előfizető-szerzésre és nagyobbat arra, hogy minél drágább szolgáltatások használatára nyerje meg őket.
"A versenyhelyzet (a mobiltelefon-piacon) sokkal kiélezettebbé válik, a piac pedig telítettebbé" - mondja Enoki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!