Berta Sándor

A vulkánoknál a legkorszerűbb méréstechnika is csődöt mond

A precíz készülékek ellenére sem lehet előrejelezni a vulkánkitöréseket.

A vulkanológusok a bekövetkező kitöréseket felhasználják arra, hogy adatokat gyűjtsenek, majd azokat megosszák a kollégáikkal világszerte azért, hogy jobban megértsék e folyamatokat. A távlati cél az, hogy minél pontosabban előre tudják jelezni a vulkánkitöréseket.

Az Etna mind a négy krátere február óta ismét aktív és akár 1500 méter magas lávaszökőkutakat is megfigyeltek. Boris Behncke vulkanológus kiemelte, hogy a helyszínen 50 szeizmikus állomást és 40 GPS-adót helyeztek el, amelyek az adatokat valós időben továbbítják. A szakember az INGV-Osservatorio Etneo munkatársa, ez az intézmény figyeli Cataniában az Etnát és a megszerzett információk az INGV honlapján is elérhetők. Az obszervatóriumban látható, ha a GPS-egységek eltávolodnak egymástól - a távolság néhány óra alatt több centiméterre is nőhet. Emellett figyelemmel kísérhetők a gázok összetételében bekövetkezett változások és a hőmérséklet emelkedése is.

A hegyet 10 mikrofon hallgatja. Ezek főleg akkor hasznosak, ha a magmakamrákban robbanás történik, a keletkező infrahang pedig képes megrezegtetni az ablakokat, az ajtókat és rossz érzést kelt az emberekben is. Behncke szerint éppen ezért az obszervatórium legfontosabb feladata a lakossággal való kapcsolattartás és a felvilágosítás.

A vulkánkitörésekre bizonyos jelek figyelmeztetnek. Az izlandi Fagradalsfjall tűzhányó kitörése előtt például egy éven belül 50 000 földrengés volt Izlandon és még a talaj elváltozásait is meg lehetett figyelni. Behncke rámutatott, hogy a kitöréseket ugyanakkor sosem lehet majd pontosan előrejelezni, az adatokból csupán a statisztikákat lehet frissíteni és pontosítani. De ezek az információk is rendkívül hasznos segítséget jelenthetnek az adott események bekövetkezésekor, például felhasználhatók az emberek figyelmeztetésére és kimenekítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    Arról hallottam hogy egyes állatok reagálnak földrengésre, arról nem hogy vulkánkitörés előtt reagálnának.
  • inkvisitor #5
    Pontosabban bizonyos állatok magatartása megváltozik. Amiké meg nem azt kihagyjuk a megfigyelésekből.
    A rezgések idegesítik őket, erre reagálnak. Viszont arról is vannak feljegyzések, hogyan reagálnak arra, amikor kitörés nélkül dolgozik a vulkán?
  • wraithLord #4
    Pont ezért tettem hozzá, hogy ami élettanilag lehetséges. Az ember nyilván nem olyan irányban fejlődött, mint egy kutya vagy macska, vagy a madarak, vagy bármi más, ami nem főemlős. De amit a főemlősök általános élettani jellemzői (tehát nem pl. erősen látásra specializált főemlőscsoportról van szó) lehetővé tesznek, arra az ember is képes vagy képes volt.
  • gosub #3
    Azért ez nem teljesen így van. Például a kutyusok szaglása sokszorta érzékenyebb, de a hozzá tartozó idegrendszer is egészen más klpességekkel bír. A denevér hallása is egészen másmilyen. Vagyis mindenki specializált a saját területére.
    Mi ezeket eszközökkel próbáljuk utánozni, vagy jobbat csinálni, mert ezt biológiailag nem tudjuk utánozni.
  • wraithLord #2
    Az ember is az állatvilág része, szóval neki is megvannak ugyanazok az érzékei, mint az állatoknak (legalábbis ami élettanilag lehetséges), legfejlebb a beszéd kialakulása, a civilizáció miatt nem használjuk ezeknek egy részét, és elcsökevényesedtek, háttérbe szorultak. Mondjuk ez nem sok mindent változtat a dolgon, csak úgy eszembe jutott.

    (Viszont lehetne beszélgetni természetközeli bennszülőtt népekkel, hátha azok tudnak valami okosat mondani, irányt mutatni, mert ugye tudnak beszélni, ellentétben az állatokkal, akiket max. tanulmányozni lehet.)
  • T_I #1
    Milliószor leírták, hogy egyes állatok magatartása megváltozik földrengés előtt, nyilván fizikai jellemzőkre érzékenyek. Akkor pedig azt mérni is lehet. Csak mi nem évmilliók óta tanuljuk az összefüggéseket, mint az állatok, de a példa mutatja, megtanulható. És természetesen nem a feladatot akarom könnyen megoldhatónak láttatni, hanem megoldhatónak