JohnnyCage

Hibás alaplapok kerültek a Dell gépeibe

[ZDNET] A Dell Computer, a világ egyik vezető számítógép-gyártója hétfőn elkezdi felvenni a kapcsolatot néhány géptulajdonossal, miután gépeik hibás alaplapját ki kell cserélni.

A Dell képviselője a napokban megelőző cserének nevezte a lépést, és szerinte nem visszahívásról van szó. A probléma az OptiPlex GX200 típusú számítógépekkel van, pontosabban azok alaplapra integrált nVidia grafikus alrendszerével. Az OptiPlex GX200 típusú számítógépet a Dell üzleti célokra szánta, így az otthonokban csak viszonylag kevés lehet belőle.

Az alaplapra integrált TNT 2 grafikus alrendszer problémája, amely bizonyos esetekben hibás képmegjelenítést eredményezhet, nem az nVidia chip hibája. A Dell elmondása szerint az alkatrészek egyike nem felel meg az előírásoknak, és emiatt adódhatnak gondok.

"Van egy alkatrészünk, ami nem felel meg az előírásoknak, és emiatt úgy döntöttünk, hogy egy esetleges probléma megelőzéseképpen kapcsolatba lépünk a vásárlókkal, visszahívjuk és kicseréljük az alaplapokat.", mondta a Dell képviselője. Az nVidia elutasította a vádat, hogy az a bizonyos alkatrész az nVidia TNT2 grafikus chip lenne. "Ez nem egy chippel kapcsolatos hiba.", mondta az nVidia szóvivője. "Együttes erővel dolgozunk az alaplap tervezési hibájának kijavításán."

Az nVidia képviselője szerint amikor a Dell az alaplapot tervezte, egy ellenállás értékét úgy választotta meg, hogy az nagyon közel esett az nVidia specifikációja által meghatározott tűréshatár széléhez.

"Az nVidiával közösen próbáljuk elérni, hogy az összes eladott alaplapot kicseréljük, ami a hibát tartalmazza.", mondta a Dell képviselője. A képviselő szerint most még csak nagyon kevés felhasználó találkozhat a hibával, de később a grafikus teljesítmény csökkenését okozhatja.

"Az esetleges adatvesztés és egyéb veszély lehetősége teljesen kizárt.", mondta egy másik Dell képviselő Peter Glaskowskynak, a MicroDesign Resources elemzőjének, aki egyetértett az állítással. Mivel a probléma a grafikus rendszerben van, a legnagyobb hiba ami előfordulhat, az az, hogy a megjelenített képbe hiba kerül, mondta a képviselő. A komolyabb problémák kialakulásának lehetősége teljesen kizárt.

A GX200-as modellek leginkább üzleti célra lettek tervezve, és bár a Dell nem kívánta közölni, hogy mennyi felhasználót érinthet a probléma, elmondásuk szerint "Ez nem egy jelentős része az eladásainknak". A hibás gépek tavaly május 8. és október 12.-e között kerültek eladásra. Roger Kay, az IDC elemzője úgy tudja, hogy a GX200 a Dell egyik nagymennyiségben eladott szériája, így szerinte az érintett felhasználók száma jóval nagyobb, mint amennyit a Dell nyilatkozata sugall.

Peter Glaskowsky rámutatott arra az igen kényes pontra, hogy az integrált megoldásoknak előnyeik mellett sok hibájuk is van. Szerinte erre az egyik legjobb példa a mostani eset. Bár az integrált megoldások általában olcsóbbak, mint a megszokott különálló egységekből összeszerelt számítógépek, amennyiben fejlesztésre vagy javításra, esetleg cserére kerül a sor, az integrált egységek hátulütője azonnal megmutatja magát.

Amennyiben a Dell nem integrált megoldást alkalmazott volna GX200-as gépeiben, most elég lenne csak a videókártyát kicserélni. Ezesetben a drága alaplap megúszta volna a cserét, ami jelentős plusszköltségektől menthette volna meg a céget, mondta Glaskowsky.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #1
    PAZAR!