Berta Sándor

Licencelné a technológiáit a Huawei

A szankciók miatt esik a piaci részesedésük, és így akarják növelni a bevételeiket.

A Huawei tulajdonában a saját adatai alapján több mint 100 000 érvényes szabadalom van, amelyek világszerte több mint 40 000 szabadalomcsaládba vannak besorolva. Az óriáscég 2019-ben 131,7 milliárd jüant fektetett be a kutatásba és a fejlesztésbe. A Huawei szeretne ebből a tudásbázisból pénzt csinálni, azaz lehetővé tenné, hogy a szabadalmaikat más gyártók is használhatnák, és ehhez készek a technológiáikat licencelni. Az új licencmodellt és a vállalat Fehér Könyvét Song Liuping, a Huawei jogi igazgatója jelentette be.

A licencdíj a mobiltelefonok eladási árához igazodna, de így is példányonként maximum 2,5 amerikai dollár lenne. A menedzser közölte, hogy a saját 5G technológiához kapcsolódó licencmodell nyilvánosságra hozásával átlátható költségstruktúrát akartak teremteni, s a társaság lépése támogathatja az 5G szabvánnyal és a digitális átalakulással kapcsolatos beruházási döntéseiket.

Francis Gurry, a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) korábbi igazgatója cáfolta azt a gyakori amerikai vádat, hogy a Huawei felhasználná a nyugati cégek szellemi tulajdonát. Erre az óriáscég nincs rákényszerülve, már csak azért sem, mert globális viszonylatban is vezetőnek számít az innovációban és tavaly 5464 nemzetközi szabadalmat nyújtott be elfogadásra. Ez kétszer annyi, mint a Samsung szabadalmi beadványainak a száma.

A Huawei az első szabadalmát 1995-ben jegyeztette be Kínában és 1999-ben az Amerikai Egyesült Államokban. A Huawei 2019-ben a második legtöbb szabadalmat nyújtotta be Európában és a tizedik legtöbbet az USA-ban. Kínában a legtöbb szabadalmi kereset fűződik a vállalat nevéhez. Jason Ding, a Huawei szellemi tulajdonjogi részlegének vezetője kiemelte, hogy 2019 és 2021 között 1,2-1,3 milliárd amerikai dolláros bevételre számítanak a szabadalmi licencbevételekből. A Huawei egyébként az 5G-licencdíjakkal is komoly pénzt keres - állapította meg tanulmányában a GreyB Services technológiakutató vállalat és az Amplified AI nevű szoftvercég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!