Berta Sándor

Április közepéig zárva maradhat a Samsung texasi gyára

A tervezett üzemszünet sokkal hosszabb ideig tarthat a korábban vártnál.

Januárban chiphiány miatt több autógyártó cég is leállította a gyártósorait és ez a helyzet az első negyedév végéig kihathat. Az érintett chipkészítőknek még számos további problémával is meg kell küzdeniük. A texasi Austinban számos társaságnak (Infineon, NXP, Samsung) van létesítménye és a helyi rendkívüli időjárás következtében vízhiány és áramszünetek alakultak ki, amelyek miatt e gyárak nem tudtak termelni. A Samsung szóvivője akkor azt közölte, hogy amint lesz ismét áram, azonnal újraindítják a termelést az üzemükben.

Most kiderült, hogy a dél-koreai konszern S2 nevű austini létesítménye csak várhatóan április közepén kezdi meg újra a működését. A háttérben az áll, hogy az áramellátást ugyan már sikerült viszonylag helyreállítani, de a vízellátással még problémák vannak. Ez utóbbi miatt a vállalat kénytelen volt saját szakembereket a helyszínre küldeni. A vízellátás legalább olyan fontos a chipgyárakban, mint az áram.

A Samsung egyébként 17 milliárd dolláros beruházást tervez szintén Austinban, ahol egy újabb, 19 873 embert foglalkoztató létesítményt akar felépíteni, de így kérdéses, hogy a tervből mi lesz. Egyelőre ugyanis a váratlan kiesés miatti károk minimalizálása a cél. Tavaly az austini helyszín közel 4 billió won bevételt termelt, amely kb. 3,5 milliárd amerikai dollárnak felel meg. Idén a 2 havi kiesés közel 600 millió amerikai dolláros kárt jelent. Ez komoly korlátozásokhoz vezethet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!