SG.hu

Idősebb informatikusokkal csökkenthető a munkaerőhiány

Sok az alaptalan sztereotípia az idősebb munkavállalók kapcsán, pedig tapasztalatukból adódóan több területen jobban teljesítenek a fiatalabbaknál.

Az átlagos magyar informatikus a harmincas éveiben jár, csupán az IKT-munkakört betöltők 10 százaléka idősebb 50 évesnél. Pedig az idősebb szakemberek több fontos területen is jobban teljesítenek fiatalabb kollégáiknál, az alaptalan sztereotípiák miatt azonban sok helyen nem alkalmaznak idősebb informatikusokat. Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért és az IFUA Horváth & Partners közös kutatásának eredményei rámutatnak arra, hogy miként és milyen pozíciókba érdemes az ötvenes korosztály tagjait integrálni az infokommunikációs szektorba, amely kapcsán a szövetség pilotprojektet is indít vállalati partnerek bevonásával.

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért és IFUA Horváth & Partners közös kutatásának[1] eredményei szerint napjainkban 30 év körüli az IKT-munkakört betöltő magyar munkavállalók átlagos életkora. Az életkor átlaga az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó cégeknél valamivel alacsonyabb, a nem infokommunikációs vállalatoknál viszont magasabb. Átlagosan az IKT-munkakörben dolgozó hazai munkavállalóknak mindössze 10 százaléka idősebb 50 évesnél.

Mégis, a fiatal átlagéletkor ellenére a magyar munkaerőpiacon egyedülálló helyzet alakult ki az informatikai munkahelyeken: ugyanolyan munkakörökben már öt generáció dolgozik együtt. Ez részben kihívást is jelent, hiszen plusz feladatokkal jár a generációk közötti hatékony együttműködés kialakítása. Egy generációs szempontból sokszínű csapat ugyanakkor erős egységet biztosít szervezetnek, amely gazdaságilag stabilizálni tud egy vállalatot.


Magyarországon az elmúlt öt évben megduplázódott az informatikusok iránti kereslet, pedig a hiányzó pozíciók közül számosat kifejezetten érdemes lenne ötven feletti, tehát több évtizedes tapasztalattal bíró szakemberekkel betölteni. A napjainkban hiányszakmának számító tesztelő, IT projektmenedzser, IT sales, IT support, IT Üzemeltető, DevOps, vagy Business Analyst pozíciókban az IT-tudás és gyakorlati számítógépes készségek mellett gazdasági, vagy mélyebb rálátás is szükséges, amelyben e korcsoport tagjai kimondottan erősek.

Az iparágak egyre szélesedő digitalizációja nyomán pedig egyre nagyobb szükség lesz mediátor szerepet betöltő munkatársakra, akik képesek közvetíteni a digitális folyamatokra átálló szakterületük és a digitalizációt megvalósító informatikus szakemberek között. A kutatásból az is kiderült, hogy vannak olyan képességek, amelyekben az ötvenes munkavállalók élettapasztalatukból adódóan jobban teljesítenek: a vállalati értékek képviseletében, ügyfélkommunikációban az ügyfelek is nagyobb bizalmat tanúsítanak irántuk, a fiatalabb kollégáknál.

Dacára a széles körben elterjedt sztereotípiának, egy ötvenes informatikusnak még 10-15 éve is lehet hátra a nyugdíjazásáig, jók a kognitív képességei, így motivált is lehet az új készségek elsajátítására, így lojálisabb is tud lenni munkáltatójához egy fiatalabb munkavállalónál.

“Ma már korosztálytól függetlenül elengedhetetlen a továbbképzés, az élethosszig való tanulás az informatikai szektorban, ez nem csupán az idősebb generációt érintő egyedi igény. Egy bootcampen átképzett, az IT-szektorba frissen belépő fiatal munkaerőt bevezetni a gyakorlati munkába semmivel sem jár kevesebb teherrel egy, esetleg átképzést igénylő, ugyanakkor jelentős szakmai tapasztalattal bíró ötvenes informatikus felvételénél. A vállalati oldalról már elengedhetetlen a sokszínűség értékként értelmezése, hiszen a diverzitás tudatos kezelése gazdasági előnyökkel is járhat. Rendszerszinten az informatikusképzések erősítése lényeges, hiszen ebben a szektorban a tudás naprakészen tartásának biztosítása az egyik legnagyobb érték, amellyel az idősebb generáció tagjait támogatni lehet” - kommentálta a kutatási eredményeket dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

A legtöbbször a nyelvtudás hiánya a legfőbb akadály

A kutatás alapjául szolgáló kérdőívet kitöltő 105 hazai vállalat legtöbbje esetében az 50 év feletti életkor nem akadály egy IKT-munkakör betöltéséhez szakmai megfelelőség esetén. Ugyanakkor a válaszadó cégek szerint bár az angol nyelvtudás fejlesztői és tesztelői munkakörökben szinte alapkövetelmény, az 50 év feletti korosztályból sok, egyébként kiváló szakember nem beszéli elég jól ezt a nyelvet. Ugyanakkor az elmúlt években nem csak a fiatalabb generációk, hanem az ötven feletti korosztály munkaerőpiaci hozzáállása is átalakult: e korcsoportból is egyre több a tudatos karrierépítő, aki nem első munkahelyéről tervez nyugdíjba vonulni.

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért és IFUA Horváth & Partners a kutatási eredmények publikálása mellett módszertant is kidolgozott az ötven feletti informatikusok alkalmazásának hatékony lehetőségeiről, amelyet tagvállalatai bevonásával a gyakorlatban tesztelnek. A magyarországi IKT-szektorban dolgozók átlagéletkora a következő években egyértelműen növekedni fog: bár az informatikai munkakörökben napjainkban még nincs tömeges nyugdíjazás, látható időn belül erre is fel kell készülniük a vállalatoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #13
  Elsősorban nem programozói IT-s hiány van, azt kéne látni! A supervisor területet nagyobb cégek ugyebár felosztják, már szinte adatbázisonként van egy vagy akár több (ha műszakba kell járni) üzemeltető vagy rendszeroperátor... ezekre a posztokra nem találnak embereket, mert kiírják hogy hetvenhét diploma és százhúsz nyelvvizsga meg ezer évet töltsön előtte a Szilikon völgyben, és kap érte nettó 200-as csicskabért, aztán pislognak az okostojások hogy kutya nem jelentkezik évekig, de akkor sem tolják el a realitás ill ép elme felé a hirdetést... inkább ajvékolnak hogy szakember hiány van... egy rakás olyan IT poszt van, ami BETANÍTOTT MUNKA... de hát ugyebár mégiscsak IT-s gondolja a dilettáns sznob illetékes középvezető majom, és beír ilyen hülyeségeket elvárásoknak... Rendszergazda, aki elsősorban ugyebár hardveres, meg legyen legalábbis atomfizikus, aztán várják hogy jöjjön egy hülye aki vállalja... nyilvánvaló hogy magasan kvalifikált sem gépész mérnök, sem szoftveres mérnök, pláne programozó nem fogja elvállalni... hiszen pontosan tudják hogy KÖZÉPFOKÚ munka, technikusi... a rendszergazdának nem kell semmi high-end dolgot csinálni, arra külön van vagy külsős cég vagy belsős ember aki mást is csinál, és rá van bízva bizonyos terület a rendszer üzemeltetésben... akkor őt odahívja ha kell... tehát egy sima tv szerelő technikus vagy műszerész is vígan meg tudja csinálni a rendszergazdai munkát.. nyilván nem űrkutató központban, de egy átlagos cégnél röhögve... nagyobb cégnél úgyis csoport van, tehát eleve nem tud egyedül semmit elcseszni, ha nem jut semmi eszébe... mert nem egyedül dolgozik... szól a kollégának és kész.. vagy éppen neten utánanéz... nagyon nagy balfék technikai analfabéta az, aki előtt ott a net és van egy rendszergazdai probléma (amiről szól száz és száz fórum, vissza is lehet olvasni, de direkte akár szakmai chat-en is be lehet kérdezni szinte azonnal válaszol egy profi), ha ezek után is elbaltázza, akkor alkalmatlan a pozícióra, de akkor egy NDK kávédarálót se bízzunk rá, mert még meghal... XD
 • kvp #12
  Sajnos en is idos vagyok mar, meg anno commodore-on tanultam programozni. Nem ma volt. Azt viszont latom, hogy a vilag nem fejlodik annyira gyorsan amennyit gondoltam kiskoromban. Egy csomo dolog megvalosult, amirol a 80-as evek elejen meg csak azt gondoltuk, hogy elvileg megoldhato lesz, de az alap algoritmusok es a gepek mukodese azok nem sokat valtoztak. A virtualizacios es felho technologiak csak a regebbi virtualizacios es elosztott szerveres technologiak ujabb valtozatai, de a elvi mukodesuk ugyanaz maradt a 60-as evek ota. (mar akkor is leteztek virtualizalt platformon futo elosztott cluster alapu, modern szoval "felhos" kornyezetek) A mai halozati technologiak elso peldanyai is a 60-as evek vegen indultak fejlodesnek es az elso tobbfelhasznalos digitalis halozat alapu videokonferencia rendszer (zoom meeting :-) ) is 1968-ban volt. Ok, hogy a kutatoknak a nasa-tol kellett hozza felszerelest kolcsonozniuk, de a technologa adott volt, csak meg nagyon draga. Egy ev mulva meg elo adasban leszallt az elso ket ember a Holdon. Szoval nem fejlodtunk akkorat tudasban csak minden olcsobb igy es elerhetobb lett.

  De ugyanugy a neuralis halozatok 20 eve meg csak kutatasi temakent jottek elo es max. egy kis jatek robot futkarozott az asztalon a mellette allo szoba meretu szerveren futo neuralis halozat alapjan, mig mara mar egy kis taviranyitos jatekautoba vagy tenyernyi dronba is befer az autonom navigacios technologia alapja. Az algoritmusok mar akkor is adottak voltak, de meg nemhogy a full HD, de meg a qvga is tul nagy felbontas volt a jarmu latasahoz. Mara szinte barmelyik okostelefon eleg hozza.

  A fentiek alapjan azt mondom, hogy a tudas nem abbol all, hogy ma eppen hogyan hivjak a print parancsot, hanem abbol, hogyan mukodik egy szamitogep es milyen feladatokra milyen algoritmusok leteznek. Keresni egy aktualis implementaciot egy aktualis nyelven vagy ha nincs, akkor megirni mar igazabol nem akkora kihivas. Ha valaki nem az elavulo platformokra koncentral, hanem az algoritmusok mukodesere akkor ugyanazt a feladatot meg tudja csinalni egy VAX VMS rendszeren egy Windows-os pc-n vagy egy virtualizalt szerveren a felhoben futo tetszoleges mai platformon es nyelven is.

  Persze az ember nem olyan gyors 30-40-50 evesen mint volt 10-20-eves koraban, ezert egyre kevesebbet tud adott egysegnyi ido alatt elvegezni. Szerencsere egyre tobb dolog keszen van, igy mar nem kell mindig legyartani a pattintott kokereket, de azert lassan en is ugy erzem, hogy nyugdijba kellene mennem. (gondolom 35 folott mar a legtobb mernok igy van vele)

  Erdekes lesz az, hogy az elso tenyleg szamitogepes kornyezetben felnott generacio, akik meg a korai 80-as evekben kisgyerekkent tanultak programozni, mikor fogja azt mondani, hogy mar tul oreg a modern technologiakhoz...

  ps: Igen, ez ma mar a jovo, de akkor hol van az onvezeto repulo autom ami az okosoran at meghallott szobeli hivasra is odajon? (az egyik Jetson csalad reszben volt ilyen, 1960-as evek, bar a sorozat 2062-ben jatszodik, pont 100 evvel a jovoben es meg addig van 41 ev...)
 • lamer the true #11
  Kemény téma.
  Így 42 évesen én is már az öregek közé tartozok az IT -ben.
  Voltam rendszergazda / webfejlesztő, manapság backendes programozó vagyok.
  Nem vagyok zseni, de eddig mindent meg tudtam csinálni, legyen az egy cég teljes IT infrastruktúrája vagy egy program.
  Nincsenek illúzióm, hogy mire 50+ os leszek ki leszek kukázva így vagy úgy és már sehová sem fognak felvenni a szakmában.
  Sajnos bármilyen legendákat is hallotok a programozók nagy része nem keres vagyonokat, pedig néha keresztbe áll a fülük olyan komplex dolgokat kell megoldani.
  Szóval nem áll a pénz halmokabn, ami baj mert fogalmam sincs mihez fogok kezdeni a rengeteg tapasztalatommal 50 évesen úgy hogy az IT-n kívül máshoz meg nem értek.
 • koviroli #10
  Egyre több embertől olvasom, hogy túl sokat várnak el. Nos manapság már nem elég egy pascal, c, c++ vagy c# tudás. Mindenre meg van írva a tuti keretrendszer. Meg kell érteni, nem 8 óra munka után haza menni és leülni a TV elé hanem heti 3-4 órát rászánni az aktuálisan új technológiákra és egy-két kis saját projekten dolgozni. Nem nagy elvárás és erre felé megy a piac. Évente ha nem havonta törnek fel új technológiák, új cégek. Ha elkényelmesedsz, nehéz lesz 5 év kihagyás után felszedni azt a töménytelen mennyiségű információt ami megváltozott azóta.
  Tavaly jelentkezett hozzánk egy fejlesztő "Senior .NET Engineer" pozira. Kiderült fogalma nincs mi az a Kubernetes, Docker, Containerek, pedig ezzel dolgozunk, de még pár alap .NET fogalommal sem volt tisztában, pl. GAC. 10 évig ült egy multi hátsó szobájában, 10 évig bejárt reggel 8-ra és haza ment 16:00-kor és ennyi volt a napja. Elszállt felette az idő. Szomorú volt látni és nagyon tanulságos milyen káros amikor nem fejleszted magad.
  Nem mondom, hogy gond, van akinek tökéletesen megfelel, hogy keres 4-500k-t, abból eltud tartani szerényen egy családot, spórolgatni és élni egy szép életet. Ez is egy élet cél, teljesen rendben van, de akkor elveszted a versenyképességed a többi kollegával szemben.
 • Lapajka #9
  Hát igen. Egy rendszergazdának sok helyen időnként tényleg szó szerint végig kell járni a gépeket, szervereket és porszívózgatni... mert a takarítók nem nyúlhatnak hozzá (teljesen helyesen, hiszen eleve belső takarítás portalanítás is van, sőt az a legfontosabb), azt majd fél lábon állva várja már ki a puccos vállalat, hogy hol lesz az a diplomás IT-s, pláne szoftveres, aki megcsinálja... max ilyen magamfajta esti csicska diplomával bíró technikus... aki eleve úgy megy oda MERT MÁR CSINÁLTA évtizednyi ideig, hogy tudja, hogy ez fizikai munka is kőkeményen, nem puccosan a mérnök úr köpenyben mereszti a valagát egész nap bámulva a képernyőt, hanem futkosás, egy sor dolgot kell intézni, beszerzések, cipekedés és hadd ne soroljam tovább, aki ismeri a területet pontosan tudja... de bizony egy szervert is ha kell fel kell tudni konfigurálni, össze is rakni eleve, és utána szoftveresen kalibrálni, finomhangolni... tehát az egyik legszélsőségesebb meló, mert az egyik vége már mérnöki szintű, a másik vége meg tróger szintű.... a tróger nem tudja megcsinálni a túlvégét, a mérnök meg nem hajlandó az alsó végét, akkor persze szétbontják, csakhogy nem értik, hogy mit melyik munkakörbe kéne sorolni, és mindkét pozícióban az új ember, pár nap alatt már készen is van idegileg, hogy itt milyen fejetlenség és dilettantizmus van és elmenekül...
 • morguldae #8
  Az informatika területe mára brutálisan nagy lett! Töménytelen szerintem értelmetlen keretrendszer mindenféle nyelveken. Ezek is ugye minek, tanuld meg a programozás alapjait és majd megcsinálod magad! Nem kell nekem előre csinálni semmit. Majd én tudom mit akarok, és hogy, Keretrendszerekbe dolgozzál másokkal össze, de minek egyedül is megcsinálható a munkák többsége, amire sok embert akarnak felvenni. Rendszergazdai dolgok, neurális hálók programozása, hálózatok, ipari gépek, robottechnika, rengeteg programozási nyelv. Sorolhatnánk ugye mennyi minden van. Nincs ember aki mindenhez értene már ezen a területen manapság. De egy informatikával 10-20-30 éve foglalkozó emberke, aki átlátja az informatikai dolgokat, követi azok fejlődését, még ha nem is ért éppen ahhoz ami pont kell. Pár nap és beletanul! Fel kéne venni, nem nyavajogni, hogy nincs ember! Olyan elvárásokkal amivel keresel hát persze, hogy nincs! Atomtudóst keresek, 3 nyelvvizsgával, egyetemi informatikus, és rendszergazdai végzettséggel, 10 év gyakorlattal, de valójában takarítani kéne! És akkor nyomassunk fel a netre 200 ezer ilyen hirdetést és mondjuk azt, hogy hiány van nem jelentkeznek az emberek ezekre! Na vajon miért!? Szimpla média manipuláció az egész! Statisztikai hülyítés! Hogy hülyére vegyenek! A sok birka meg elhisz mindent!
 • morguldae #7
  Lapajka lejjebb jól mondja! Bizony úgy van! Tehát munkaerő hiány az bizony nincsen! Kamu az egész téma! Hülyére veszik ezzel az embereket. A kormány meg nyomatja, hogy jaj mennyi munkaerőt keresnek! A valóság meg az, hogy töménytelen a munkanélküli, mert nem kapnak munkát! Nehogy már elhiggye valaki, hogy az országban munkaerő kereslet van! Ezrével szeretnének dolgozni az emberek mert éheznek! De munkát azt nem kapnak! Nem hogy it területen de sehol sem! Ha meg kap az minimálbéres szarság! Nyomatják, hogy bruttó 430 ezer az átlagbér Magyarországon, aztán vidéken bárhova jelentkezel, hát az minimálbér lesz! Kamu ország kamu tolvaj hazug politikusokkal! Az emberek hülyére vétele, manipulálása!
  Utoljára szerkesztette: morguldae, 2021.02.24. 12:05:05
 • morguldae #6
  Azért nincs munkaerő mert irreális elvárásokat támasztanak a meghirdetett munkáknál! Töménytelen olyan dolgot sorolnak fel ami valójában nem is kell a munkához, de így minden jelentkező kilőve. Ha talán felvennének bárkit aki jelentkezik és azt mondja, hogy menni fog, meg fogja tudni csinálni a munkát, akkor nem lenne munkaerő hiány! Max ha valami nem tiszta épp utána néz! De ezzel a hozzáállással amit manapság az IT cégek képviselnek, nem csoda ha nincs munkaerő és megy a kamu munkaerő hiány duma! Nincs munkaerő hiány! irreális elvárások vannak amik valójában nem kellenek. Ha egy Informatikával tisztában levő emberke oda megy és épp nincs is tökéletes rálátása a munkára, akkor is pár nap alatt bele fog tanulni! Fel kéne venni! Nem hajigálni ki az embereket, meg hogy írjál majd teszteket, meg versenyeztessük az embereket, meg anyám kínja! Oszt csodálkoznak hogy senki nem megy oda. Versenyezzen akkor az anyjával! Meg írjál neki szuper programot, aztán majd eldöntik megfelelsz-e a programod meg lenyúlják, oszt nem feleltél meg! Ingyen munkát végezzél! Pályáztatnak! Hülyének néznek! A programozási nyelvek alapjai ugyan azok, csak más kontexusban vannak nyelvenként! Ha egy nyelvet ismersz, átlátod a dolgokat, pillanatok alatt elsajátítod amik kellenek a munkához, ha más nyelv is az! Meg bármit ezen a területen! Meg, hogy 20 ember kéne programozásra olyasmire amit egy is megcsinál csak mondják el neki mi kell! Az egész szakma egy vicc! Oszt nyavajognak hogy nincs ember! Márpedig akad bőven, csak fel kéne venni! Hónapok óta hirdetek mindenhol, hogy programozói munkákat vállalok, weboldalakat készítek, bármi. De egy értelmes megkeresés sem volt! Kamu az egész baromság! Ember van bőven!
 • dyra #5
  Több mint 20 éve tolom azt a munkakört amit te mondasz. Szorulok kifelé folyamatosan. A cégek szervezik kifelé ezeket szolgáltatásokat. Pl annak idején elég rendesen kitanultam a Linuxos celeszkozoket pl Samba, vagy Sendmail. Mostanra tok felesleges ez a tudás. Vagy valami felhőben megy vagy egy NAS-on amit Pistike is beallit. Ugyanez igaz a többire is pl tűzfalak vagy network rohamtempóban szervezik őket kifele. Folyamatosan veszik el a melót. Itt vannak az indiaiak. Gondoltad volna a magyar munkaerőpiacon ők lesznek a legnagyobb riválisainak? Na pedig ez van. Váltani kell. AZ IT alsoszegmenseben ami a rendszergazdakat jelöli lassan csak csupa kishozzadott értékü meló marad.
 • Lapajka #4
  Te a programozásról beszélsz szerintem és az így is van. De én a rendszer üzemeltetésről... ott hidd el hogy az alapok ugyanazok maradtak nagyjából... hát látom többnyire ugyanazok a scriptek mennek, mint 20 éve kicsit átpofozva, a vas is ugyanaz, csak nyilván fejlesztve... a technikus munkában messze nincs annyi változás, mint programozásban, ami amikor én kezdtem még egy-két szak volt, most van vagy 20-30 féle legalább... Az IT rendszer üzemeltető is frissíti a tudását, amit kell munka közben is... Tehát aki be mer egy nagyobb céget vállalni, az és hülye hozzá, az úgyis elvérzik hamar... de értelmes ember ismeri a korlátait és bevállal olyat ember tudja, hogy nem fog a bicskája beletörni... ehhez arányosan várja el a reális bért... lehet nem lesz 3 felsőfokú nyelvvizsgája de nem is kell oda... Ott nyúlnak mellé és ezért van szakember hiány, mert felteszik a lécet oda, amire semmi szükség a munkakörhöz. Olyan szintű diplomás IT-sek akiket elképzelnek, el sem vállalják, mert megmondják hogy nem favágást meg kőfejtést tanultam, ide technikust hívjanak és eleve olyan pénzt vár el (és jogosan), amit meg már nem akarnak megadni... egy magamfajta régi ősállat, meg nagyonis örül annak a pénznek, és profin megcsinál mindent, még jobban is mint egy szoftveres... Fel vannak teljesen borulva az igények ill a kereslet-kínálat világa e szférában, akik a cégeknél a policiy-ket kalibrálják, fogalmuk nincs a szakmai szintekről az IT-ben... egy időnként akár asztal alatt hasalást is bevállalni kénytelen, drótozó fizikai melós nem lehet Harvard-ot végzett mérnök, mert el sem vállalja olyan... nem azért seggelt 5 évet vért hugyozva hogy klimplegessen meg monitort és printert cipeljen... itt jelent meg egy nagy munkaerő piaci gep. Mert alulképzettnek számít már, aki a melót meg tudja csinálni hibátlanul, ő nem kell, mert hogy szar... akiket elvárnának oda, azok meg oda túlképzettek, és alul akarják őket fizetni... és lám ezt érték el vele, hogy az IT-s munkakörök több mint 10 éve, több mint fele betöltetlen... csak gratulálni tudok hozzá...