SG.hu

Idősebb informatikusokkal csökkenthető a munkaerőhiány

Sok az alaptalan sztereotípia az idősebb munkavállalók kapcsán, pedig tapasztalatukból adódóan több területen jobban teljesítenek a fiatalabbaknál.

Az átlagos magyar informatikus a harmincas éveiben jár, csupán az IKT-munkakört betöltők 10 százaléka idősebb 50 évesnél. Pedig az idősebb szakemberek több fontos területen is jobban teljesítenek fiatalabb kollégáiknál, az alaptalan sztereotípiák miatt azonban sok helyen nem alkalmaznak idősebb informatikusokat. Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért és az IFUA Horváth & Partners közös kutatásának eredményei rámutatnak arra, hogy miként és milyen pozíciókba érdemes az ötvenes korosztály tagjait integrálni az infokommunikációs szektorba, amely kapcsán a szövetség pilotprojektet is indít vállalati partnerek bevonásával.

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért és IFUA Horváth & Partners közös kutatásának[1] eredményei szerint napjainkban 30 év körüli az IKT-munkakört betöltő magyar munkavállalók átlagos életkora. Az életkor átlaga az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó cégeknél valamivel alacsonyabb, a nem infokommunikációs vállalatoknál viszont magasabb. Átlagosan az IKT-munkakörben dolgozó hazai munkavállalóknak mindössze 10 százaléka idősebb 50 évesnél.

Mégis, a fiatal átlagéletkor ellenére a magyar munkaerőpiacon egyedülálló helyzet alakult ki az informatikai munkahelyeken: ugyanolyan munkakörökben már öt generáció dolgozik együtt. Ez részben kihívást is jelent, hiszen plusz feladatokkal jár a generációk közötti hatékony együttműködés kialakítása. Egy generációs szempontból sokszínű csapat ugyanakkor erős egységet biztosít szervezetnek, amely gazdaságilag stabilizálni tud egy vállalatot.


Magyarországon az elmúlt öt évben megduplázódott az informatikusok iránti kereslet, pedig a hiányzó pozíciók közül számosat kifejezetten érdemes lenne ötven feletti, tehát több évtizedes tapasztalattal bíró szakemberekkel betölteni. A napjainkban hiányszakmának számító tesztelő, IT projektmenedzser, IT sales, IT support, IT Üzemeltető, DevOps, vagy Business Analyst pozíciókban az IT-tudás és gyakorlati számítógépes készségek mellett gazdasági, vagy mélyebb rálátás is szükséges, amelyben e korcsoport tagjai kimondottan erősek.

Az iparágak egyre szélesedő digitalizációja nyomán pedig egyre nagyobb szükség lesz mediátor szerepet betöltő munkatársakra, akik képesek közvetíteni a digitális folyamatokra átálló szakterületük és a digitalizációt megvalósító informatikus szakemberek között. A kutatásból az is kiderült, hogy vannak olyan képességek, amelyekben az ötvenes munkavállalók élettapasztalatukból adódóan jobban teljesítenek: a vállalati értékek képviseletében, ügyfélkommunikációban az ügyfelek is nagyobb bizalmat tanúsítanak irántuk, a fiatalabb kollégáknál.

Dacára a széles körben elterjedt sztereotípiának, egy ötvenes informatikusnak még 10-15 éve is lehet hátra a nyugdíjazásáig, jók a kognitív képességei, így motivált is lehet az új készségek elsajátítására, így lojálisabb is tud lenni munkáltatójához egy fiatalabb munkavállalónál.

“Ma már korosztálytól függetlenül elengedhetetlen a továbbképzés, az élethosszig való tanulás az informatikai szektorban, ez nem csupán az idősebb generációt érintő egyedi igény. Egy bootcampen átképzett, az IT-szektorba frissen belépő fiatal munkaerőt bevezetni a gyakorlati munkába semmivel sem jár kevesebb teherrel egy, esetleg átképzést igénylő, ugyanakkor jelentős szakmai tapasztalattal bíró ötvenes informatikus felvételénél. A vállalati oldalról már elengedhetetlen a sokszínűség értékként értelmezése, hiszen a diverzitás tudatos kezelése gazdasági előnyökkel is járhat. Rendszerszinten az informatikusképzések erősítése lényeges, hiszen ebben a szektorban a tudás naprakészen tartásának biztosítása az egyik legnagyobb érték, amellyel az idősebb generáció tagjait támogatni lehet” - kommentálta a kutatási eredményeket dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

A legtöbbször a nyelvtudás hiánya a legfőbb akadály

A kutatás alapjául szolgáló kérdőívet kitöltő 105 hazai vállalat legtöbbje esetében az 50 év feletti életkor nem akadály egy IKT-munkakör betöltéséhez szakmai megfelelőség esetén. Ugyanakkor a válaszadó cégek szerint bár az angol nyelvtudás fejlesztői és tesztelői munkakörökben szinte alapkövetelmény, az 50 év feletti korosztályból sok, egyébként kiváló szakember nem beszéli elég jól ezt a nyelvet. Ugyanakkor az elmúlt években nem csak a fiatalabb generációk, hanem az ötven feletti korosztály munkaerőpiaci hozzáállása is átalakult: e korcsoportból is egyre több a tudatos karrierépítő, aki nem első munkahelyéről tervez nyugdíjba vonulni.

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért és IFUA Horváth & Partners a kutatási eredmények publikálása mellett módszertant is kidolgozott az ötven feletti informatikusok alkalmazásának hatékony lehetőségeiről, amelyet tagvállalatai bevonásával a gyakorlatban tesztelnek. A magyarországi IKT-szektorban dolgozók átlagéletkora a következő években egyértelműen növekedni fog: bár az informatikai munkakörökben napjainkban még nincs tömeges nyugdíjazás, látható időn belül erre is fel kell készülniük a vállalatoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #9
  Hát igen. Egy rendszergazdának sok helyen időnként tényleg szó szerint végig kell járni a gépeket, szervereket és porszívózgatni... mert a takarítók nem nyúlhatnak hozzá (teljesen helyesen, hiszen eleve belső takarítás portalanítás is van, sőt az a legfontosabb), azt majd fél lábon állva várja már ki a puccos vállalat, hogy hol lesz az a diplomás IT-s, pláne szoftveres, aki megcsinálja... max ilyen magamfajta esti csicska diplomával bíró technikus... aki eleve úgy megy oda MERT MÁR CSINÁLTA évtizednyi ideig, hogy tudja, hogy ez fizikai munka is kőkeményen, nem puccosan a mérnök úr köpenyben mereszti a valagát egész nap bámulva a képernyőt, hanem futkosás, egy sor dolgot kell intézni, beszerzések, cipekedés és hadd ne soroljam tovább, aki ismeri a területet pontosan tudja... de bizony egy szervert is ha kell fel kell tudni konfigurálni, össze is rakni eleve, és utána szoftveresen kalibrálni, finomhangolni... tehát az egyik legszélsőségesebb meló, mert az egyik vége már mérnöki szintű, a másik vége meg tróger szintű.... a tróger nem tudja megcsinálni a túlvégét, a mérnök meg nem hajlandó az alsó végét, akkor persze szétbontják, csakhogy nem értik, hogy mit melyik munkakörbe kéne sorolni, és mindkét pozícióban az új ember, pár nap alatt már készen is van idegileg, hogy itt milyen fejetlenség és dilettantizmus van és elmenekül...
 • morguldae #8
  Az informatika területe mára brutálisan nagy lett! Töménytelen szerintem értelmetlen keretrendszer mindenféle nyelveken. Ezek is ugye minek, tanuld meg a programozás alapjait és majd megcsinálod magad! Nem kell nekem előre csinálni semmit. Majd én tudom mit akarok, és hogy, Keretrendszerekbe dolgozzál másokkal össze, de minek egyedül is megcsinálható a munkák többsége, amire sok embert akarnak felvenni. Rendszergazdai dolgok, neurális hálók programozása, hálózatok, ipari gépek, robottechnika, rengeteg programozási nyelv. Sorolhatnánk ugye mennyi minden van. Nincs ember aki mindenhez értene már ezen a területen manapság. De egy informatikával 10-20-30 éve foglalkozó emberke, aki átlátja az informatikai dolgokat, követi azok fejlődését, még ha nem is ért éppen ahhoz ami pont kell. Pár nap és beletanul! Fel kéne venni, nem nyavajogni, hogy nincs ember! Olyan elvárásokkal amivel keresel hát persze, hogy nincs! Atomtudóst keresek, 3 nyelvvizsgával, egyetemi informatikus, és rendszergazdai végzettséggel, 10 év gyakorlattal, de valójában takarítani kéne! És akkor nyomassunk fel a netre 200 ezer ilyen hirdetést és mondjuk azt, hogy hiány van nem jelentkeznek az emberek ezekre! Na vajon miért!? Szimpla média manipuláció az egész! Statisztikai hülyítés! Hogy hülyére vegyenek! A sok birka meg elhisz mindent!
 • morguldae #7
  Lapajka lejjebb jól mondja! Bizony úgy van! Tehát munkaerő hiány az bizony nincsen! Kamu az egész téma! Hülyére veszik ezzel az embereket. A kormány meg nyomatja, hogy jaj mennyi munkaerőt keresnek! A valóság meg az, hogy töménytelen a munkanélküli, mert nem kapnak munkát! Nehogy már elhiggye valaki, hogy az országban munkaerő kereslet van! Ezrével szeretnének dolgozni az emberek mert éheznek! De munkát azt nem kapnak! Nem hogy it területen de sehol sem! Ha meg kap az minimálbéres szarság! Nyomatják, hogy bruttó 430 ezer az átlagbér Magyarországon, aztán vidéken bárhova jelentkezel, hát az minimálbér lesz! Kamu ország kamu tolvaj hazug politikusokkal! Az emberek hülyére vétele, manipulálása!
  Utoljára szerkesztette: morguldae, 2021.02.24. 12:05:05
 • morguldae #6
  Azért nincs munkaerő mert irreális elvárásokat támasztanak a meghirdetett munkáknál! Töménytelen olyan dolgot sorolnak fel ami valójában nem is kell a munkához, de így minden jelentkező kilőve. Ha talán felvennének bárkit aki jelentkezik és azt mondja, hogy menni fog, meg fogja tudni csinálni a munkát, akkor nem lenne munkaerő hiány! Max ha valami nem tiszta épp utána néz! De ezzel a hozzáállással amit manapság az IT cégek képviselnek, nem csoda ha nincs munkaerő és megy a kamu munkaerő hiány duma! Nincs munkaerő hiány! irreális elvárások vannak amik valójában nem kellenek. Ha egy Informatikával tisztában levő emberke oda megy és épp nincs is tökéletes rálátása a munkára, akkor is pár nap alatt bele fog tanulni! Fel kéne venni! Nem hajigálni ki az embereket, meg hogy írjál majd teszteket, meg versenyeztessük az embereket, meg anyám kínja! Oszt csodálkoznak hogy senki nem megy oda. Versenyezzen akkor az anyjával! Meg írjál neki szuper programot, aztán majd eldöntik megfelelsz-e a programod meg lenyúlják, oszt nem feleltél meg! Ingyen munkát végezzél! Pályáztatnak! Hülyének néznek! A programozási nyelvek alapjai ugyan azok, csak más kontexusban vannak nyelvenként! Ha egy nyelvet ismersz, átlátod a dolgokat, pillanatok alatt elsajátítod amik kellenek a munkához, ha más nyelv is az! Meg bármit ezen a területen! Meg, hogy 20 ember kéne programozásra olyasmire amit egy is megcsinál csak mondják el neki mi kell! Az egész szakma egy vicc! Oszt nyavajognak hogy nincs ember! Márpedig akad bőven, csak fel kéne venni! Hónapok óta hirdetek mindenhol, hogy programozói munkákat vállalok, weboldalakat készítek, bármi. De egy értelmes megkeresés sem volt! Kamu az egész baromság! Ember van bőven!
 • dyra #5
  Több mint 20 éve tolom azt a munkakört amit te mondasz. Szorulok kifelé folyamatosan. A cégek szervezik kifelé ezeket szolgáltatásokat. Pl annak idején elég rendesen kitanultam a Linuxos celeszkozoket pl Samba, vagy Sendmail. Mostanra tok felesleges ez a tudás. Vagy valami felhőben megy vagy egy NAS-on amit Pistike is beallit. Ugyanez igaz a többire is pl tűzfalak vagy network rohamtempóban szervezik őket kifele. Folyamatosan veszik el a melót. Itt vannak az indiaiak. Gondoltad volna a magyar munkaerőpiacon ők lesznek a legnagyobb riválisainak? Na pedig ez van. Váltani kell. AZ IT alsoszegmenseben ami a rendszergazdakat jelöli lassan csak csupa kishozzadott értékü meló marad.
 • Lapajka #4
  Te a programozásról beszélsz szerintem és az így is van. De én a rendszer üzemeltetésről... ott hidd el hogy az alapok ugyanazok maradtak nagyjából... hát látom többnyire ugyanazok a scriptek mennek, mint 20 éve kicsit átpofozva, a vas is ugyanaz, csak nyilván fejlesztve... a technikus munkában messze nincs annyi változás, mint programozásban, ami amikor én kezdtem még egy-két szak volt, most van vagy 20-30 féle legalább... Az IT rendszer üzemeltető is frissíti a tudását, amit kell munka közben is... Tehát aki be mer egy nagyobb céget vállalni, az és hülye hozzá, az úgyis elvérzik hamar... de értelmes ember ismeri a korlátait és bevállal olyat ember tudja, hogy nem fog a bicskája beletörni... ehhez arányosan várja el a reális bért... lehet nem lesz 3 felsőfokú nyelvvizsgája de nem is kell oda... Ott nyúlnak mellé és ezért van szakember hiány, mert felteszik a lécet oda, amire semmi szükség a munkakörhöz. Olyan szintű diplomás IT-sek akiket elképzelnek, el sem vállalják, mert megmondják hogy nem favágást meg kőfejtést tanultam, ide technikust hívjanak és eleve olyan pénzt vár el (és jogosan), amit meg már nem akarnak megadni... egy magamfajta régi ősállat, meg nagyonis örül annak a pénznek, és profin megcsinál mindent, még jobban is mint egy szoftveres... Fel vannak teljesen borulva az igények ill a kereslet-kínálat világa e szférában, akik a cégeknél a policiy-ket kalibrálják, fogalmuk nincs a szakmai szintekről az IT-ben... egy időnként akár asztal alatt hasalást is bevállalni kénytelen, drótozó fizikai melós nem lehet Harvard-ot végzett mérnök, mert el sem vállalja olyan... nem azért seggelt 5 évet vért hugyozva hogy klimplegessen meg monitort és printert cipeljen... itt jelent meg egy nagy munkaerő piaci gep. Mert alulképzettnek számít már, aki a melót meg tudja csinálni hibátlanul, ő nem kell, mert hogy szar... akiket elvárnának oda, azok meg oda túlképzettek, és alul akarják őket fizetni... és lám ezt érték el vele, hogy az IT-s munkakörök több mint 10 éve, több mint fele betöltetlen... csak gratulálni tudok hozzá...
 • dyra #3
  Tokmind1 mivel kezdted. Ez az IT. Magad is leírtad sehol nincs már amivel mi kezdtük. 5 éve kb meg a dockerek se voltak sehol most meg tarolnak. Új technológiákba simán leigaz egy fiatal oszt csa. A régi meg ki a tökömet érdekli. 40 felett kuka az ember. Ha addigra nem sikerül valami pofazos pozit fognod kb véged van. Fiatal kultusz van. Magyarban aztán meg pláne.
 • Lapajka #2
  Jó párszor lealáztak vagy legalábbis próbáltak, amikor fital IT-sekkel társalogtam, valamit magyaráztam, de én még XT-n (nem nem... nem XP... XT !!!) kezdtem dos 2.0 -val, még a windows is csak egy pletyka volt... pascal, fortran esetleg quickbasic szkripteket írtunk... illetve dbase adatbázisokkal dolgoztunk, meg clipperrel, abszolút dos-ban... az alaplapokra még minden integrálva volt, tehát gépet sem nagyon lehetett szerelni, meg alkatrészeket cserélni, csak a winchestert lehetett kivenni, esetleg a floppy drive-ot, nem volt cd sem dvd, mátrix nyomtató volt és EGA meg Hercules monitorok... a tápegység a házba volt szegecselve meg ilyenek... ventillátorokat még pc-ben nem láttunk jó ideig, a tápban volt belül, de azokat nem bontottuk, mert nem szoktak elromlani... teljesen más világ volt de nagyon jól elvoltunk így is... és akkor jön a kis takony, aha akkor biztos kurvára értesz hozzá nyomkodod az ok-ot és kb ennyi a tudásod... fel tudsz rakni egy windows 95-öt húúú.... azért megnézném hogy dos-ban hogy szkriptel illetve kötegel intelligens munkafolyamatot, amiben ugyebár egy sor változó van stb stb... ismernem kellett az összes dos parancsot belsőt és külsőt, aztán jött elég hamar a windows, a linux, a mac, pár év és már excel makrók, visual basic, a dbase már inkább access adatbázis volt... Novel és MS Workgroups, aztán NT 3,5... mindbe beletanultam... munka közben... mi még használtunk exe fordító compiler-t és dos debuggert, aminek megintcsak saját nyelvezete van... aki Windows7-el kezdett vagy valami még ócskább agyhalott szarral mittudomén Vista vagy XP (az még a jobbik eset, mert szerintem az az utolsó normálisan használható PC oprendszer volt... a hardverezést misztifikálja a sok hülyegyerek, közben egy röhejes lego, sőt még egy komolyabb lego építményt is jóval bonyolultabb megcsinálni, mint egy PC-t összerakni, úgysem nyúlhatsz bele semmi komolyabb komponensbe, mert nem is lehet otthon,csak profi szakműhelyben (mérési rajzzal, úgy meg könnyű, mert nem a fejedben van a tudás, és olyan meg nincs hogy valaki fejből bemér egy bármilyen PC alkatrészt, olyan gyorsan változik és annyiféle van), meg ha garanciális, egy karcot elkövetsz és buktad a garanciát... tehát kb debil játék... A programozás meg egy teljesen másik szakma, szó nincs arról, ők elitek magas fizetésekkel... egy alap IT rendszer üzemeltető, vagy rendszergazda, ill PC szerelő nem kell hogy szoftver programozó legyen (sem hardver, mert az is egy másik - mérnöki - szakma)... sima technikus szint, amit ajnároznak hogy így IT-s meg úgy IT-s... a rendszergazda egy egyszerű technikus, vagy műszerész végzettséggel röhögve megcsinálható. Speciális rendszereket így is úgy is be kell tanuld mégha a szilikonvölgyből is jöttél, akkoris betanított munka... tehát hiába verik a mellüket a diplomás nagyokos takony hülyegyerekek a diplomával a seggüket ki is törölhetik... jön egy éles gyakorlati probléma és pislog fingja nincs mit kéne csinálni... áll egy cég a főnök őrjöng... (két piritós közé beteheti a diplomáját salival mustárral), egy tapasztalt PC műszerész meg odamegy és tudja hová nyúljon, 2 perc alatt indul is a hálózat... nekem is Van Gábor Dénes üzemmérnöki diplomám, semmit nem tudtam vele kezdeni, ugyanúgy dolgoztam tovább rendszergazdaként, semmi újat nem tanultam meg a PC műszerész szakmához képest... a programozásba épphogy belekóstol, alapfogalmakat vesz, hiszen nem programozói szak ugyebár az üzemmérnöki... semmi más igazából mint egy PC rendszer üzemeltető ill rendszergazda technikum, amire ráhazudják hogy diploma... aztán persze rá is jöttek hogy gagyi, így aztán a Gábor Dénes diploma már a legtöbb helyen semmit nem számít, nem is fogadják el... én is simán tudnék bármilyen cégnél dolgozni rendszergazdaként de ha jönnek az alázó dumákkal, hogy DOS ősember, meg PC lakatos stb stb... akkor elmegy a kedvem... a legtöbb kis pöcs betanított munkás valójában... nagy részüknél több tudásom és tapasztalatom van de én már rég nem páváskodok velük 50 évesen....
 • Sequoyah #1
  Hat hamarosan idosek leszunk, es nem tervezunk palyat modositani, szoval ez megoldhato:D