22
  • Lapajka
    #22
    Ez legújabb fejlemény, max egy éves lehet...
    Én is látom már: https://allasborze.jobline.hu/kiallitoter
    15 év kínlódás és hisztéria után végre rájöttek a HR-esek... jó reggelt kívánok...
  • Sequoyah
    #21
    Igy van, eleg rugalmasak tudnak lenni, foleg eppen mert hiany van.
    Egy diploma meglete persze az mindenkepp sokat segit. Sot van olyan kollegam, akinek epitomernoki diplomaja volt. Ez gyakorlatilag bizonyitotta hogy esze van, az elso munkahonapjait pedig utana tanfolyamon toltotte ahol programozni is megtanult.

    Persze sokan azt hiszik hogy csak mert ossze tudnak hekkelni valami PHP kodot, akkor mar jar nekik az IT allas:) SOKAT kell tudni egy interjun, akar diplomaval megy oda az ember akar diploma nelkul.
  • zakzag
    #20
    Nem tudom, milyen szektorban dolgozol, de általában semmilyen IT szakmában sem elvárás a diploma. Ha elég jó vagy - és ez az interjún egyértelműen ki fog derülni - akkor bármilyen végzettséggel felvesznek.
  • Lapajka
    #19
    Nézd amiről én szólok, az nem a fejlesztői szektor, egyáltalán nem értek hozzá. Azonban azért a szoftver fejlesztőkön ill programozókon túl (alatt-felett-mellett) is van élet a nagyobb cégeknél... A rendszer üzemeltetés (tehát a fizikai motyók, munkaállomások, szerverek, drótozás, routerek, légkondik, fénymásolók, nyomtatók ups-ek stb stb) sem kisebb meló, sőt fizikailag jóval nagyobb... itt kellenek az IT technikusok... legfeljebb nagyon gagyi pl mint én Gábor Dénes papíros kvázi mérnökök... komoly mérnök, mondjuk egy Kandós IT-s vagy esetleg erre szakosodott gépész ill villamos mérnök... MINDEN NAGY CÉGHEZ LEGYEN BÁRMEKKORA IS A HÁLÓZATA, ELÉG EGY DARAB... ő az IT igazgató (aki mindig ha kell, oda tud nyúlni ahová kell és megoldja az extrém gondokat) és kész... nem kell több mérnök..,. teljesen felesleges és nem is jelentkezik kulimelóra... nem fog beragadt papírokat húzogatni ki nyomtatókból, meg kicsúszott drótokat visszadugdosni hisztis irodista asszonyságoknak... NEM EZÉRT TANULT! Az IT üzemeltetési csoport ahol vannak az IT technikusok műszerészek ill betanított munkások (operátorok ugyebár), még a konkrét csopvez sem kell és nem is szabad hogy mérnök legyen (mert az meg állandóan üvöltözne, idegeire menne a sok bohém butuska kölyök, akik jó része meló után rohan haza és egész éjjel neten lóg), hanem még oda is elég egy középfokú IT-s... De ez az egész szubszféra ELTŰNT a vállalatoktól, nincsenek ilyen csoportok! Mert az elvárás, hogy mint legyen IT diplomás nyelvvizsgás min 5 év szakirányú, totális idiotizmus. NEM KELLENEK ODA... aki ilyen kvalifikált megismétlem nem fog asztal alatt hasalva drótozni, miközben esetleg még egy főnök is őrjöng az adott irodában... nem azért végzett egyetemet, hogy így végezze, proli IT-sként... ezt kéne végre felfogni... bármilyen közép tech alapképzettségű ember, aki annyit tud hogy gyenge fesz + - meg mondjuk észrevesz egy konnektort és legalább a csavart a doboz alján vagy oldalán ill egy on-off gombot és tudja mit kezdjen velük, már megfelel, hiszen úgyis BE KELL TANÍTANI, minden cég más, úgyis van 120 alrendszer ami egyedi, amit nem tanítanak iskolában sehol, még a Kandón, meg Harvardon sem... max igénytelen gyorstalpaló rendszer-üzemeltetői tanfolyamon, ahol előképzettség nélkül beülő ember még hülyébben jön ki, mint bement... (akinek viszont van, annak értelmetlen beülnie) egy szövőnőt nem fogsz 3 hét alatt átképezni IT technikusnak... bármilyen helyes is a pofija...
    Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2021.03.05. 19:44:23
  • Sequoyah
    #18
    Csakhogy nyugaton is hiany van a magasan kepzett informatikusokbol, nem csak Magyarorszagon. A kivalto oka az egesznek pedig az, hogy sehol mashol nincsen szukseg kepzett mernokokre ekkora mennyisegben.

    Egy tipikus mernoki projecten van 1db mernok, aki pl megtervezi a hazat, es 20 alacsonyabban kepzett aki megepiti. Vagy 5 mernok aki megtervezi az autot, es 15 technikus akik segitenek.
    Egy informatikai projecthez viszont kell 20 mernok, es senki mas. Mar reg megbukott az a rendszer ahol 1db architect megtervezi a szoftvert, es 20 indiai junior leprogramozza a specifikacio alapjan.

    Azt a hozzaallast pedig el kell felejteni hogy azert nincs mert nem kinalnak eleg penzt. Kinalnak igy is sokat. Ha fizikailag nincs eleg, akkor nem terem hirtelen tobb informatikus akkor sem, ha 2x annyit kinalnak. Csak az alacsonyabb hozaadott erteku projectek fognak kiarazodni, es el sem indulni.
    De ezek is magas hozzaadott erteku projectek lettek volna, szoval az el nem indulasuk sajnalatos, es lassitja a gazdasagi novekedest.
    A gazdasagi novekedes sokkal nagyobb lenne, es az atlagkereset is nagyot none akkor, ha az informatikusok 30%-kal kevesebbet kapnanak, viszont 2x annyi lenne beloluk.

  • felemelő
    #17
    "Új technológiákba simán leigaz egy fiatal oszt csa. A régi meg ki a tökömet érdekli."

    Akkor kezdődik a gond, ha egy rövid guglizással nem megoldható a probléma és el kell kezdeni gondolkozni, hogy mi miért, mi mitől függ, minek mi a következménye, mi lehet a mélyben, milyen korábbi technologiákra rétegződik ez az új izé és ha a mélyben van a gond, akkor hová is kellene nyúlni.

    Más tudás! Pont a széles szakmai merítés lenne a nyertes: a fiatal semmit nem tisztelő, mindenbe belakapó és érdeklődő vadlovak, a középkorú gyakorlottak és a vén rókák. Mind másban jó. Ha hiányzik valamelyik rész (képesség) a csapatból, akkor az a valóságban gyenge, csak a management hülye hozzá, hogy észrevegye.
  • Lapajka
    #16
    Nem érted látom. Az alacsony szintű IT szegmensben, amit én képviselek, ott a valós munkakör ill napi tevékenység során nemhogy nem magas a követelmény, hanem nevetséges... 12 éves PC gamer kissrác simán megcsinálnak mindent... maga a gyakorlati elvárás semmiség... azonban AZ ELVIEK, AMIT A PAPÍRRA LEÍRNAK, hogy ilyen végzettség, olyan diploma, ilyen tapasztalat, olyan nyelvvizsga és felsorol a dilettáns okostojás egy litániát, amiről fingja sincs... nem érti a madár, hogy EZEK 90%-ÁRA A GYAKORLATBAN SEMMI SZÜKSÉG... azonban kiszórja az alkalmas jelölteket 99%-ban... és nem attól alkalmas az a jelentkező, mert milyen papírja van vagy nincs, hanem attól, hogy MIT TUD, milyen tapasztalta van, mennyire van érzéke hozzá, mennyire rugalmas, nyitott és fejlődőképes... nincs számára lehetetlen és ezt nem lehet iskolában tanulni... találnak egy diplomás nyelvvizsgás taknyot, aki pislog mint csiga a fűben... hiába az elméleti tudása, ha még egy gépet sem bír szétcsavarozni... érted már? Én nem a programozókról beszélek, teljesen más világ... A programozó hiány ami van (szerintem sokkal kevésbé mint a fizikai IT-sok terén), az azért van, mert hiába hiszi azt a magyar cég, hogy jó fizetést kínál, ahogy alább írta kolléga... sajnos téved... körbenéz az EU-ban és alsó hangon 3-szor annyi pénzt kap, fele olyan nehéz munkáért... majd hülye lesz maradni... a legjobbak többsége elment az országból már rég... és az új generációsok is mennek... sok már a suliban szervezi a majdani melóját, és mind Anglia, Németország, Japán, USA stb...
  • Sequoyah
    #15
    Ez a "tul sokat varnak el" elegge relativ. Megis mi az a "tul" sok. Sokakat hallottam mar panaszkodni hogy nincs is IT hiany, mert oket nem veszik fel sehova, pedig ert az IT-hez. Persze amikor megkerdezem hogy mihez is ert pontosan, abban nem sok piackepes van...

    Sokat varnak el persze, de ezrevel vannak szakemberek akik tudjak azt a sokat. Szoval megsem olyan lehetetlen az. Aki elvegzett egy foiskolat/egyetemet a temaban, van 3-5 ev tapasztalata, es van annyi onszorgalma hogy nem csak a minimum feladatot vegzi el, hanem onalloan kutat a jobb megoldasok utan, az utan kapkodni fognak...

    A kihivas a szakmaban az az, hogy mig pl egy favago aki fele olyan gyors, alkalmazhato fele akkora fizetesert. De egy programozo aki csak a felet tudja, az nem hogy hasznot nem hoz a projectnek, hanem konkretan kart okoz.
    3 jo programozo koze beraksz egy rosszat, es akkor csokkenni fog a csapat teljesitmenye, mert mindenki a bugokat javitja, es a rossz minosegu kodot kerulgeti.
    Szoval egy IT vallalat vagy kifizet fel-1 milliot egy jo programozoert, vagy inkabb nem vesz fel senkit.
  • Sequoyah
    #14
    De, van programozo hiany. Nalunk biztos, pedig nem minimalbert kinalunk:)
    Persze jo programozok kellenek, amik nem csak otthon hekkelgettek valamit, hanem valoban is ertenek hozza, valamint nem csak kodolni tudnak, hanem problemat megoldani jo minosegben.
  • Lapajka
    #13
    Elsősorban nem programozói IT-s hiány van, azt kéne látni! A supervisor területet nagyobb cégek ugyebár felosztják, már szinte adatbázisonként van egy vagy akár több (ha műszakba kell járni) üzemeltető vagy rendszeroperátor... ezekre a posztokra nem találnak embereket, mert kiírják hogy hetvenhét diploma és százhúsz nyelvvizsga meg ezer évet töltsön előtte a Szilikon völgyben, és kap érte nettó 200-as csicskabért, aztán pislognak az okostojások hogy kutya nem jelentkezik évekig, de akkor sem tolják el a realitás ill ép elme felé a hirdetést... inkább ajvékolnak hogy szakember hiány van... egy rakás olyan IT poszt van, ami BETANÍTOTT MUNKA... de hát ugyebár mégiscsak IT-s gondolja a dilettáns sznob illetékes középvezető majom, és beír ilyen hülyeségeket elvárásoknak... Rendszergazda, aki elsősorban ugyebár hardveres, meg legyen legalábbis atomfizikus, aztán várják hogy jöjjön egy hülye aki vállalja... nyilvánvaló hogy magasan kvalifikált sem gépész mérnök, sem szoftveres mérnök, pláne programozó nem fogja elvállalni... hiszen pontosan tudják hogy KÖZÉPFOKÚ munka, technikusi... a rendszergazdának nem kell semmi high-end dolgot csinálni, arra külön van vagy külsős cég vagy belsős ember aki mást is csinál, és rá van bízva bizonyos terület a rendszer üzemeltetésben... akkor őt odahívja ha kell... tehát egy sima tv szerelő technikus vagy műszerész is vígan meg tudja csinálni a rendszergazdai munkát.. nyilván nem űrkutató központban, de egy átlagos cégnél röhögve... nagyobb cégnél úgyis csoport van, tehát eleve nem tud egyedül semmit elcseszni, ha nem jut semmi eszébe... mert nem egyedül dolgozik... szól a kollégának és kész.. vagy éppen neten utánanéz... nagyon nagy balfék technikai analfabéta az, aki előtt ott a net és van egy rendszergazdai probléma (amiről szól száz és száz fórum, vissza is lehet olvasni, de direkte akár szakmai chat-en is be lehet kérdezni szinte azonnal válaszol egy profi), ha ezek után is elbaltázza, akkor alkalmatlan a pozícióra, de akkor egy NDK kávédarálót se bízzunk rá, mert még meghal... XD
  • kvp
    #12
    Sajnos en is idos vagyok mar, meg anno commodore-on tanultam programozni. Nem ma volt. Azt viszont latom, hogy a vilag nem fejlodik annyira gyorsan amennyit gondoltam kiskoromban. Egy csomo dolog megvalosult, amirol a 80-as evek elejen meg csak azt gondoltuk, hogy elvileg megoldhato lesz, de az alap algoritmusok es a gepek mukodese azok nem sokat valtoztak. A virtualizacios es felho technologiak csak a regebbi virtualizacios es elosztott szerveres technologiak ujabb valtozatai, de a elvi mukodesuk ugyanaz maradt a 60-as evek ota. (mar akkor is leteztek virtualizalt platformon futo elosztott cluster alapu, modern szoval "felhos" kornyezetek) A mai halozati technologiak elso peldanyai is a 60-as evek vegen indultak fejlodesnek es az elso tobbfelhasznalos digitalis halozat alapu videokonferencia rendszer (zoom meeting :-) ) is 1968-ban volt. Ok, hogy a kutatoknak a nasa-tol kellett hozza felszerelest kolcsonozniuk, de a technologa adott volt, csak meg nagyon draga. Egy ev mulva meg elo adasban leszallt az elso ket ember a Holdon. Szoval nem fejlodtunk akkorat tudasban csak minden olcsobb igy es elerhetobb lett.

    De ugyanugy a neuralis halozatok 20 eve meg csak kutatasi temakent jottek elo es max. egy kis jatek robot futkarozott az asztalon a mellette allo szoba meretu szerveren futo neuralis halozat alapjan, mig mara mar egy kis taviranyitos jatekautoba vagy tenyernyi dronba is befer az autonom navigacios technologia alapja. Az algoritmusok mar akkor is adottak voltak, de meg nemhogy a full HD, de meg a qvga is tul nagy felbontas volt a jarmu latasahoz. Mara szinte barmelyik okostelefon eleg hozza.

    A fentiek alapjan azt mondom, hogy a tudas nem abbol all, hogy ma eppen hogyan hivjak a print parancsot, hanem abbol, hogyan mukodik egy szamitogep es milyen feladatokra milyen algoritmusok leteznek. Keresni egy aktualis implementaciot egy aktualis nyelven vagy ha nincs, akkor megirni mar igazabol nem akkora kihivas. Ha valaki nem az elavulo platformokra koncentral, hanem az algoritmusok mukodesere akkor ugyanazt a feladatot meg tudja csinalni egy VAX VMS rendszeren egy Windows-os pc-n vagy egy virtualizalt szerveren a felhoben futo tetszoleges mai platformon es nyelven is.

    Persze az ember nem olyan gyors 30-40-50 evesen mint volt 10-20-eves koraban, ezert egyre kevesebbet tud adott egysegnyi ido alatt elvegezni. Szerencsere egyre tobb dolog keszen van, igy mar nem kell mindig legyartani a pattintott kokereket, de azert lassan en is ugy erzem, hogy nyugdijba kellene mennem. (gondolom 35 folott mar a legtobb mernok igy van vele)

    Erdekes lesz az, hogy az elso tenyleg szamitogepes kornyezetben felnott generacio, akik meg a korai 80-as evekben kisgyerekkent tanultak programozni, mikor fogja azt mondani, hogy mar tul oreg a modern technologiakhoz...

    ps: Igen, ez ma mar a jovo, de akkor hol van az onvezeto repulo autom ami az okosoran at meghallott szobeli hivasra is odajon? (az egyik Jetson csalad reszben volt ilyen, 1960-as evek, bar a sorozat 2062-ben jatszodik, pont 100 evvel a jovoben es meg addig van 41 ev...)
  • lamer the true
    #11
    Kemény téma.
    Így 42 évesen én is már az öregek közé tartozok az IT -ben.
    Voltam rendszergazda / webfejlesztő, manapság backendes programozó vagyok.
    Nem vagyok zseni, de eddig mindent meg tudtam csinálni, legyen az egy cég teljes IT infrastruktúrája vagy egy program.
    Nincsenek illúzióm, hogy mire 50+ os leszek ki leszek kukázva így vagy úgy és már sehová sem fognak felvenni a szakmában.
    Sajnos bármilyen legendákat is hallotok a programozók nagy része nem keres vagyonokat, pedig néha keresztbe áll a fülük olyan komplex dolgokat kell megoldani.
    Szóval nem áll a pénz halmokabn, ami baj mert fogalmam sincs mihez fogok kezdeni a rengeteg tapasztalatommal 50 évesen úgy hogy az IT-n kívül máshoz meg nem értek.
  • koviroli
    #10
    Egyre több embertől olvasom, hogy túl sokat várnak el. Nos manapság már nem elég egy pascal, c, c++ vagy c# tudás. Mindenre meg van írva a tuti keretrendszer. Meg kell érteni, nem 8 óra munka után haza menni és leülni a TV elé hanem heti 3-4 órát rászánni az aktuálisan új technológiákra és egy-két kis saját projekten dolgozni. Nem nagy elvárás és erre felé megy a piac. Évente ha nem havonta törnek fel új technológiák, új cégek. Ha elkényelmesedsz, nehéz lesz 5 év kihagyás után felszedni azt a töménytelen mennyiségű információt ami megváltozott azóta.
    Tavaly jelentkezett hozzánk egy fejlesztő "Senior .NET Engineer" pozira. Kiderült fogalma nincs mi az a Kubernetes, Docker, Containerek, pedig ezzel dolgozunk, de még pár alap .NET fogalommal sem volt tisztában, pl. GAC. 10 évig ült egy multi hátsó szobájában, 10 évig bejárt reggel 8-ra és haza ment 16:00-kor és ennyi volt a napja. Elszállt felette az idő. Szomorú volt látni és nagyon tanulságos milyen káros amikor nem fejleszted magad.
    Nem mondom, hogy gond, van akinek tökéletesen megfelel, hogy keres 4-500k-t, abból eltud tartani szerényen egy családot, spórolgatni és élni egy szép életet. Ez is egy élet cél, teljesen rendben van, de akkor elveszted a versenyképességed a többi kollegával szemben.
  • Lapajka
    #9
    Hát igen. Egy rendszergazdának sok helyen időnként tényleg szó szerint végig kell járni a gépeket, szervereket és porszívózgatni... mert a takarítók nem nyúlhatnak hozzá (teljesen helyesen, hiszen eleve belső takarítás portalanítás is van, sőt az a legfontosabb), azt majd fél lábon állva várja már ki a puccos vállalat, hogy hol lesz az a diplomás IT-s, pláne szoftveres, aki megcsinálja... max ilyen magamfajta esti csicska diplomával bíró technikus... aki eleve úgy megy oda MERT MÁR CSINÁLTA évtizednyi ideig, hogy tudja, hogy ez fizikai munka is kőkeményen, nem puccosan a mérnök úr köpenyben mereszti a valagát egész nap bámulva a képernyőt, hanem futkosás, egy sor dolgot kell intézni, beszerzések, cipekedés és hadd ne soroljam tovább, aki ismeri a területet pontosan tudja... de bizony egy szervert is ha kell fel kell tudni konfigurálni, össze is rakni eleve, és utána szoftveresen kalibrálni, finomhangolni... tehát az egyik legszélsőségesebb meló, mert az egyik vége már mérnöki szintű, a másik vége meg tróger szintű.... a tróger nem tudja megcsinálni a túlvégét, a mérnök meg nem hajlandó az alsó végét, akkor persze szétbontják, csakhogy nem értik, hogy mit melyik munkakörbe kéne sorolni, és mindkét pozícióban az új ember, pár nap alatt már készen is van idegileg, hogy itt milyen fejetlenség és dilettantizmus van és elmenekül...
  • morguldae
    #8
    Az informatika területe mára brutálisan nagy lett! Töménytelen szerintem értelmetlen keretrendszer mindenféle nyelveken. Ezek is ugye minek, tanuld meg a programozás alapjait és majd megcsinálod magad! Nem kell nekem előre csinálni semmit. Majd én tudom mit akarok, és hogy, Keretrendszerekbe dolgozzál másokkal össze, de minek egyedül is megcsinálható a munkák többsége, amire sok embert akarnak felvenni. Rendszergazdai dolgok, neurális hálók programozása, hálózatok, ipari gépek, robottechnika, rengeteg programozási nyelv. Sorolhatnánk ugye mennyi minden van. Nincs ember aki mindenhez értene már ezen a területen manapság. De egy informatikával 10-20-30 éve foglalkozó emberke, aki átlátja az informatikai dolgokat, követi azok fejlődését, még ha nem is ért éppen ahhoz ami pont kell. Pár nap és beletanul! Fel kéne venni, nem nyavajogni, hogy nincs ember! Olyan elvárásokkal amivel keresel hát persze, hogy nincs! Atomtudóst keresek, 3 nyelvvizsgával, egyetemi informatikus, és rendszergazdai végzettséggel, 10 év gyakorlattal, de valójában takarítani kéne! És akkor nyomassunk fel a netre 200 ezer ilyen hirdetést és mondjuk azt, hogy hiány van nem jelentkeznek az emberek ezekre! Na vajon miért!? Szimpla média manipuláció az egész! Statisztikai hülyítés! Hogy hülyére vegyenek! A sok birka meg elhisz mindent!
  • morguldae
    #7
    Lapajka lejjebb jól mondja! Bizony úgy van! Tehát munkaerő hiány az bizony nincsen! Kamu az egész téma! Hülyére veszik ezzel az embereket. A kormány meg nyomatja, hogy jaj mennyi munkaerőt keresnek! A valóság meg az, hogy töménytelen a munkanélküli, mert nem kapnak munkát! Nehogy már elhiggye valaki, hogy az országban munkaerő kereslet van! Ezrével szeretnének dolgozni az emberek mert éheznek! De munkát azt nem kapnak! Nem hogy it területen de sehol sem! Ha meg kap az minimálbéres szarság! Nyomatják, hogy bruttó 430 ezer az átlagbér Magyarországon, aztán vidéken bárhova jelentkezel, hát az minimálbér lesz! Kamu ország kamu tolvaj hazug politikusokkal! Az emberek hülyére vétele, manipulálása!
    Utoljára szerkesztette: morguldae, 2021.02.24. 12:05:05
  • morguldae
    #6
    Azért nincs munkaerő mert irreális elvárásokat támasztanak a meghirdetett munkáknál! Töménytelen olyan dolgot sorolnak fel ami valójában nem is kell a munkához, de így minden jelentkező kilőve. Ha talán felvennének bárkit aki jelentkezik és azt mondja, hogy menni fog, meg fogja tudni csinálni a munkát, akkor nem lenne munkaerő hiány! Max ha valami nem tiszta épp utána néz! De ezzel a hozzáállással amit manapság az IT cégek képviselnek, nem csoda ha nincs munkaerő és megy a kamu munkaerő hiány duma! Nincs munkaerő hiány! irreális elvárások vannak amik valójában nem kellenek. Ha egy Informatikával tisztában levő emberke oda megy és épp nincs is tökéletes rálátása a munkára, akkor is pár nap alatt bele fog tanulni! Fel kéne venni! Nem hajigálni ki az embereket, meg hogy írjál majd teszteket, meg versenyeztessük az embereket, meg anyám kínja! Oszt csodálkoznak hogy senki nem megy oda. Versenyezzen akkor az anyjával! Meg írjál neki szuper programot, aztán majd eldöntik megfelelsz-e a programod meg lenyúlják, oszt nem feleltél meg! Ingyen munkát végezzél! Pályáztatnak! Hülyének néznek! A programozási nyelvek alapjai ugyan azok, csak más kontexusban vannak nyelvenként! Ha egy nyelvet ismersz, átlátod a dolgokat, pillanatok alatt elsajátítod amik kellenek a munkához, ha más nyelv is az! Meg bármit ezen a területen! Meg, hogy 20 ember kéne programozásra olyasmire amit egy is megcsinál csak mondják el neki mi kell! Az egész szakma egy vicc! Oszt nyavajognak hogy nincs ember! Márpedig akad bőven, csak fel kéne venni! Hónapok óta hirdetek mindenhol, hogy programozói munkákat vállalok, weboldalakat készítek, bármi. De egy értelmes megkeresés sem volt! Kamu az egész baromság! Ember van bőven!
  • dyra
    #5
    Több mint 20 éve tolom azt a munkakört amit te mondasz. Szorulok kifelé folyamatosan. A cégek szervezik kifelé ezeket szolgáltatásokat. Pl annak idején elég rendesen kitanultam a Linuxos celeszkozoket pl Samba, vagy Sendmail. Mostanra tok felesleges ez a tudás. Vagy valami felhőben megy vagy egy NAS-on amit Pistike is beallit. Ugyanez igaz a többire is pl tűzfalak vagy network rohamtempóban szervezik őket kifele. Folyamatosan veszik el a melót. Itt vannak az indiaiak. Gondoltad volna a magyar munkaerőpiacon ők lesznek a legnagyobb riválisainak? Na pedig ez van. Váltani kell. AZ IT alsoszegmenseben ami a rendszergazdakat jelöli lassan csak csupa kishozzadott értékü meló marad.
  • Lapajka
    #4
    Te a programozásról beszélsz szerintem és az így is van. De én a rendszer üzemeltetésről... ott hidd el hogy az alapok ugyanazok maradtak nagyjából... hát látom többnyire ugyanazok a scriptek mennek, mint 20 éve kicsit átpofozva, a vas is ugyanaz, csak nyilván fejlesztve... a technikus munkában messze nincs annyi változás, mint programozásban, ami amikor én kezdtem még egy-két szak volt, most van vagy 20-30 féle legalább... Az IT rendszer üzemeltető is frissíti a tudását, amit kell munka közben is... Tehát aki be mer egy nagyobb céget vállalni, az és hülye hozzá, az úgyis elvérzik hamar... de értelmes ember ismeri a korlátait és bevállal olyat ember tudja, hogy nem fog a bicskája beletörni... ehhez arányosan várja el a reális bért... lehet nem lesz 3 felsőfokú nyelvvizsgája de nem is kell oda... Ott nyúlnak mellé és ezért van szakember hiány, mert felteszik a lécet oda, amire semmi szükség a munkakörhöz. Olyan szintű diplomás IT-sek akiket elképzelnek, el sem vállalják, mert megmondják hogy nem favágást meg kőfejtést tanultam, ide technikust hívjanak és eleve olyan pénzt vár el (és jogosan), amit meg már nem akarnak megadni... egy magamfajta régi ősállat, meg nagyonis örül annak a pénznek, és profin megcsinál mindent, még jobban is mint egy szoftveres... Fel vannak teljesen borulva az igények ill a kereslet-kínálat világa e szférában, akik a cégeknél a policiy-ket kalibrálják, fogalmuk nincs a szakmai szintekről az IT-ben... egy időnként akár asztal alatt hasalást is bevállalni kénytelen, drótozó fizikai melós nem lehet Harvard-ot végzett mérnök, mert el sem vállalja olyan... nem azért seggelt 5 évet vért hugyozva hogy klimplegessen meg monitort és printert cipeljen... itt jelent meg egy nagy munkaerő piaci gep. Mert alulképzettnek számít már, aki a melót meg tudja csinálni hibátlanul, ő nem kell, mert hogy szar... akiket elvárnának oda, azok meg oda túlképzettek, és alul akarják őket fizetni... és lám ezt érték el vele, hogy az IT-s munkakörök több mint 10 éve, több mint fele betöltetlen... csak gratulálni tudok hozzá...
  • dyra
    #3
    Tokmind1 mivel kezdted. Ez az IT. Magad is leírtad sehol nincs már amivel mi kezdtük. 5 éve kb meg a dockerek se voltak sehol most meg tarolnak. Új technológiákba simán leigaz egy fiatal oszt csa. A régi meg ki a tökömet érdekli. 40 felett kuka az ember. Ha addigra nem sikerül valami pofazos pozit fognod kb véged van. Fiatal kultusz van. Magyarban aztán meg pláne.
  • Lapajka
    #2
    Jó párszor lealáztak vagy legalábbis próbáltak, amikor fital IT-sekkel társalogtam, valamit magyaráztam, de én még XT-n (nem nem... nem XP... XT !!!) kezdtem dos 2.0 -val, még a windows is csak egy pletyka volt... pascal, fortran esetleg quickbasic szkripteket írtunk... illetve dbase adatbázisokkal dolgoztunk, meg clipperrel, abszolút dos-ban... az alaplapokra még minden integrálva volt, tehát gépet sem nagyon lehetett szerelni, meg alkatrészeket cserélni, csak a winchestert lehetett kivenni, esetleg a floppy drive-ot, nem volt cd sem dvd, mátrix nyomtató volt és EGA meg Hercules monitorok... a tápegység a házba volt szegecselve meg ilyenek... ventillátorokat még pc-ben nem láttunk jó ideig, a tápban volt belül, de azokat nem bontottuk, mert nem szoktak elromlani... teljesen más világ volt de nagyon jól elvoltunk így is... és akkor jön a kis takony, aha akkor biztos kurvára értesz hozzá nyomkodod az ok-ot és kb ennyi a tudásod... fel tudsz rakni egy windows 95-öt húúú.... azért megnézném hogy dos-ban hogy szkriptel illetve kötegel intelligens munkafolyamatot, amiben ugyebár egy sor változó van stb stb... ismernem kellett az összes dos parancsot belsőt és külsőt, aztán jött elég hamar a windows, a linux, a mac, pár év és már excel makrók, visual basic, a dbase már inkább access adatbázis volt... Novel és MS Workgroups, aztán NT 3,5... mindbe beletanultam... munka közben... mi még használtunk exe fordító compiler-t és dos debuggert, aminek megintcsak saját nyelvezete van... aki Windows7-el kezdett vagy valami még ócskább agyhalott szarral mittudomén Vista vagy XP (az még a jobbik eset, mert szerintem az az utolsó normálisan használható PC oprendszer volt... a hardverezést misztifikálja a sok hülyegyerek, közben egy röhejes lego, sőt még egy komolyabb lego építményt is jóval bonyolultabb megcsinálni, mint egy PC-t összerakni, úgysem nyúlhatsz bele semmi komolyabb komponensbe, mert nem is lehet otthon,csak profi szakműhelyben (mérési rajzzal, úgy meg könnyű, mert nem a fejedben van a tudás, és olyan meg nincs hogy valaki fejből bemér egy bármilyen PC alkatrészt, olyan gyorsan változik és annyiféle van), meg ha garanciális, egy karcot elkövetsz és buktad a garanciát... tehát kb debil játék... A programozás meg egy teljesen másik szakma, szó nincs arról, ők elitek magas fizetésekkel... egy alap IT rendszer üzemeltető, vagy rendszergazda, ill PC szerelő nem kell hogy szoftver programozó legyen (sem hardver, mert az is egy másik - mérnöki - szakma)... sima technikus szint, amit ajnároznak hogy így IT-s meg úgy IT-s... a rendszergazda egy egyszerű technikus, vagy műszerész végzettséggel röhögve megcsinálható. Speciális rendszereket így is úgy is be kell tanuld mégha a szilikonvölgyből is jöttél, akkoris betanított munka... tehát hiába verik a mellüket a diplomás nagyokos takony hülyegyerekek a diplomával a seggüket ki is törölhetik... jön egy éles gyakorlati probléma és pislog fingja nincs mit kéne csinálni... áll egy cég a főnök őrjöng... (két piritós közé beteheti a diplomáját salival mustárral), egy tapasztalt PC műszerész meg odamegy és tudja hová nyúljon, 2 perc alatt indul is a hálózat... nekem is Van Gábor Dénes üzemmérnöki diplomám, semmit nem tudtam vele kezdeni, ugyanúgy dolgoztam tovább rendszergazdaként, semmi újat nem tanultam meg a PC műszerész szakmához képest... a programozásba épphogy belekóstol, alapfogalmakat vesz, hiszen nem programozói szak ugyebár az üzemmérnöki... semmi más igazából mint egy PC rendszer üzemeltető ill rendszergazda technikum, amire ráhazudják hogy diploma... aztán persze rá is jöttek hogy gagyi, így aztán a Gábor Dénes diploma már a legtöbb helyen semmit nem számít, nem is fogadják el... én is simán tudnék bármilyen cégnél dolgozni rendszergazdaként de ha jönnek az alázó dumákkal, hogy DOS ősember, meg PC lakatos stb stb... akkor elmegy a kedvem... a legtöbb kis pöcs betanított munkás valójában... nagy részüknél több tudásom és tapasztalatom van de én már rég nem páváskodok velük 50 évesen....
  • Sequoyah
    #1
    Hat hamarosan idosek leszunk, es nem tervezunk palyat modositani, szoval ez megoldhato:D