Berta Sándor

Kiterjesztik a Facebook elleni eljárást Német­országban

A lépést a nemrég megszavazott törvénymódosítás tette lehetővé.

A német Szövetségi Versenyhivatal kiterjesztette a Facebook elleni vizsgálatot, amelyet tavaly decemberben indított el. Az ügy hátterében az áll, hogy a társaság 2020 augusztusában egy olyan módosítást jelentett be, amelynek lényege, hogy a jövőben Facebook-profil kell majd az Oculus virtuális valóság készülékeinek a használatához.

A most kiadott közleményében a Szövetségi Versenyhivatal hangsúlyozta, hogy nemrég fontos változások történtek, hiszen a német szövetségi parlament (Bundestag) megszavazta azt a tervezetet, amely a digitális társaságok ellenőrzésével kapcsolatban kibővítette a hivatal jogköreit és lehetőségeit. A jogszabály lehetővé teszi az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google és a többi IT-óriás vitatható vagy versenyellenes gyakorlatai elleni eddiginél hatékonyabb fellépést.

A hatóság rámutatott, hogy az eljárás kiterjesztése miatt a közeljövőben azt is tanulmányozni fogják, hogy a Facebook az új előírásokat betartotta-e, illetve, hogy a szolgáltatásai ötvözésével megsértette-e az új szabályokat.

Andreas Mundt, a Szövetségi Versenyhivatal elnöke elmondta, hogy ahhoz, hogy a digitális óriáscégek esetében az új beavatkozási lehetőségeket alkalmazni lehessen, meg kell valósulnia annak, hogy az adott piaci szereplő "a piacokon átnyúló, kiemelt jelentőségű" vállalat legyen. Ehhez az kell, hogy az adott nagyvállalatnak különböző területeken átnyúló ökorendszere legyen. A Facebooknál ez a kitétel megvalósul, hiszen jelen van a közösségi portálok között, s ott van még a saját piacán hasonló pozícióban lévő WhatsApp és az Instagram is. Ez lesz az első eljárás, amelyet a törvénymódosítás óta és az új előírások figyelembevételével folytatnak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!