Gyurkity Péter

A Xiaomit is kitiltotta Trump

Utolsó napjaiban a távozó amerikai elnök még egyet rúgott a kínai cégekbe.

A tengerentúlon ezekben a napokban a bosszúra szomjas demokraták minden erejükkel Trump vádeljárás alá vonásán dolgoznak (legalábbis a nagyközönség figyelmét erre irányítják), a hamarosan távozó elnök azonban eközben a kínai cégekbe rúgott még egyet, a befektetések megtiltásával. Ez a Xiaomit is hátrányosan érinti, bár a cég nincs is jelen az ottani piacon.

A Reuters beszámolója szerint Trump elnök csütörtökön döntött a feketelista kibővítéséről, ennek eredményeként pedig további 9 kínai gyártót vettek fel arra. A lépés következményeként az ezen cégekbe befektető amerikai személyek és csoportok legkésőbb november végéig kénytelenek lesznek áthelyezni pénzeiket, ami persze igencsak hátrányosan érinti a célkeresztbe vett cégeket, hiszen a részvényárfolyamok esésével azok piaci értékelése is negatív irányban módosul. Az indoklás szerint ezen vállalatok a kínai néphadsereggel ápolnak szoros kapcsolatot, ezért szükséges a további korlátozások bevezetése.

Trump elnöklése alatt először a ZTE kapott komoly pofonokat, ami nagyon kellemetlen volt számukra, hiszen ők egyetlen kínai gyártóként voltak hagyományosan jelen az amerikai piacon. Az ottani beszállítók elvesztése már a cég bezárásával fenyegetett, ekkor viszont az elnök módosította álláspontját, így megszületett a megállapodás. Ezt követően a Huawei került a célkeresztbe, amely a beszállítók mellett a Google szolgáltatásait is elvesztette, emiatt idén a másodikról egészen a hetedik helyre zuhanhatnak vissza a telefongyártók rangsorában, bár azt még nem tudni, hogy a Biden-adminisztráció mennyiben viszonyul majd másként a kérdéshez. A Xiaomi egyelőre az amerikai befektetőkről kénytelen lemondani, akik az úgynevezett American Depositary Receipts (ADR) eszközökön keresztül helyzeték bizalmukat a cégbe, a helyzet viszont később változhat.

Tekintettel arra, hogy az időközben a harmadik helyre feljövő vállalat hivatalosan soha nem kínálta termékeit eladásra az Egyesült Államokban, esetükben a forgalmazás betiltása nem hozna komoly változást. A Xiaomi nyilatkozata szerint ők minden országban, ahol üzleti tevékenységet folytatnak, törvényesen, a helyi jogszabályoknak megfelelően működnek. Polgári célú termékeket és szolgáltatásokat állítanak elő a lakosság számára. Leszögezik, hogy a kínai hadsereg nem tartozik a tulajdonosai közzé és nem is áll annak ellenőrzése alatt, valamint nem minősül a "Kínai Kommunista Hadsereg Vállalatának", ahogy azt az NDAA (honvédelmi engedélyezési törvény) meghatározta. Jelenleg mérlegelik a lehetséges következményeket és felmérik azoknak a teljes cégcsoportra gyakorolt hatásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #33
    Csak latja ? Adatot nem gyujt ? Tisztaban vagy az adatvedelmre vonatkozo szemelyisegi jogokkal ? Hozzajarultal irasban ahhoz, hogy barmilyen ceg adatokat gyujtson rolad ? Ha nem, akkor mirol hadovalsz ?
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2021.01.18. 10:17:24
  • hunbalee #32
    Ha te olyan okos vagy áruld már el (mert látom hülyézni azt már tudsz) de érdekes mód a sok okossal együtt még senki se tudta idefosni, hogy miért baj az ha látja xy ország xy cége hogy én a mobilomról sgzek meg hogy mikre keresek a googlen...és ezáltal miért lesz jó bárkinek...

    Tiszta szívből várom a válaszodat vagy más nagyokosét...
  • Yagami #31
    Naja...meg az EU-t is be kéne tiltani a picsába, ha már itt tartunk. Nem vicc...
  • Yagami #30
    Hagyjad, teljesen kretén, és kurva rossz szemszögből nézi a dolgokat.
  • Yagami #29
    Mert buta vagy, mint a föld, azért, kurva egyszerű; fogalmad nincs semmiről, mi-miért van ezen a bolygón jelenleg, vagy csak adod a hülyét. Mindkettő elég veszélyes a bolygóra nézve sajnos, és még mindig rohadt sokan vagytok.
  • Gabbbbbbbbbbbb #28
    Tevedesben vagy, Apple egyik fo piaca Kina. Apple meg forraskod auditokon is atesett, hogy ne tiltsak be oket.
  • NEXUS6 #27
    Nyilván ez a gazdasági háború része, tök mindegy, hogy mi az indok, de a csúcs iparágak esetén nyilván megpróbálják az amcsik korlátozni a piacot, ja ahogy a kínai elvtársak is teszik bármivel, bármilyen indokkal. Annyi a különbség, hogy a nyugati cégek marha nehezen visznek be a lenyomott valutájú, és amúgy is alacsony jövedelmű piacra termékeket a 10 000 piacon tobzódó kínai termék mellé. Ott nem robbant az Epöl az biztos.

    Bárcsak már ott lennénk, hogy valami európai terméket fingatnak meg az amcsi piacon. Ja, de hülye vagyok, dízel botrány! :D
  • nxs #26
    Ez az egész Kína ellenes propaganda annyira gyerekes,minden cég gyüjt adatokat a felhasználóiról. A leggusztustalanabbak az Apple,Google,Facebook,Microsoft. A baj szerintem a politikai óvodás hozzáállás : "enyém-enyém-enyém én adataim nem adok,brühühühüüü"
    Be vannak szarva,hogy lenyúlják a piacot.
  • Neocortex #25
    Kösz a tippet, települ a pixel experience :)
  • UUUU #24
    Szerintem meg te vagy lemaradva. https://www.hsdl.org/?view&did=846737

    "TSMC also makes high-performance chips designed by Xilinx for U.S. military equipment, which in turn are used in F-35 fighter jets and satellites."

    Mainly because of this involvement, the U.S. had stepped up pressure on TSMC to build secured chips for military use on American soil, as Nikkei reported in January. TSMC Chairman Mark Liu confirmed in April that his company was "actively" evaluating whether to build another plant in the U.S. (it has one in Washington state dating back to 1998).

    Post-coronavirus, security will be a crucial issue for many countries: national security and supply chain security. ... The global pandemic will definitely trigger some diversification for essential components," said Su from the Institute for National Defense Security Research.

    Looking forward, Su said the U.S. will be eager to upgrade military and defense-use chips for advanced weapons to remain the world's superpower. TSMC's capability would make it the U.S.'s top choice, he said.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2021.01.16. 18:36:01