Berta Sándor

Virtuális valóság - jöhetnek a megosztható avatárok

Egy új fejlesztésnek köszönhetően az együttműködés teljesen új szintjei valósulhatnak meg.

Michiteru Kitazaki, a Toyohashi Műszaki Egyetem professzora, valamint a Keio Egyetem, a Tokiói Egyetem és a Laboratoire d'informatique, de robotique et de microélectronique de Montpellier kutatói a virtuális valóság területén való kooperáció új formáját fejlesztették ki. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy két vagy több felhasználó a virtuális valóságban közösen használjon egyetlen avatárt, amelyet egy időben különböző személyek vezérelhetnek. Mielőtt ez megvalósulhatna rögzíteni kell az egyes személyek mozgását és azt át kell ültetni a digitális környezetbe.

Michiteru Kitazaki kijelentette, hogy az avatárok segítségével a virtuális világokban végrehajtott interakciók az emberek jövőbeli kommunikációját is befolyásolhatják. A virtuális környezetben ugyanis akár egy test kinézete is tetszőlegesen megváltoztatható a különböző avatárok segítségével.

Az avatárok megosztásának számos előnye lehet, többek között javítja a reakcióidőt és pszichológiai szempontból erősíti a résztvevők kooperációs készségét. Az elvégzett kísérletek során két tesztszemély mozdulatait ellenőrizték és modellezték le, majd digitális formában átadták egy virtuális figurának. Kitazaki rámutatott, hogy a megosztott avatárral a két felhasználó kiváló reakcióidőt ért el, emellett az avatár kézmozdulatai is természetesebbek voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #1
    Bull shit...