Nagyot eshet az SSD-k ára

A kereslet hiányával és a szokásos akciókkal magyarázzák az előrejelzést.

Közeledik az ünnepi szezon, egyes platformokon (lásd Amazon Prime) már el is indultak a komolyabb leárazások, ennek köszönhetően pedig az előrejelzésekből sincs hiány. Nagyon úgy tűnik, hogy komolyabb áreséssel számolhatunk, legalábbis az SSD-meghajtók és a DRAM-memória területén.

A TrendForce oldalán jelent meg egy részletes anyag, amelyben az SSD-árakra, azok várható alakulására fókuszálnak, elsősorban a szerverek szegmenséből kiindulva, amely azonban a fogyasztói terület folyamataira is hatással lehet. Mindkét pályán azt látják, hogy a kereslet alacsonyabb lehet a vártnál, emiatt túlkínálat alakulhat ki, bár a fogyasztói területen a komolyabb esést egyelőre az akadályozza (előzi) meg, hogy több telefongyártó elkezdte felvásárolni a memóriachipeket, hogy erre, vagyis a nagyobb raktárkészletekre alapozva próbálják meg kitölteni a Huawei visszaszorításával keletkezett űrt. Az még kérdéses, hogy mennyiben jön majd ez össze nekik, viszont az ünnepi szezon felé haladva mérséklődhet ez a hatás, vagyis megindulhat a komolyabb árcsökkenés. Kereken 10 százalék lehet ennek mértéke ebben a negyedévben, legalábbis az átlagos eladási ár tekintetében.

Ami az SSD-meghajtókat illeti, jól érzékelhető a szervergyártók érdeklődésének lanyhulása, emiatt a nagyvállalati példányoknál 10-15 százalékos áresést várnak ugyanezen időszakban, mivel azonban a fogyasztói szegmensben is zajlik a készletek növekedése, a kereslet enyhülése, itt is hasonló folyamat játszódhat le. A memóriapiaccal ellentétben ugyanez ismétlődhet meg a jövő év első negyedében, újabb 15 százalékos csökkenést eredményezve, ezzel pedig még akár az 1 TB-os kapacitást nyújtó példányok is elérhető közelségbe kerülhetnek, különösen úgy, hogy a Black Friday és Cyber Monday révén elindulnak majd az akciós ajánlatok, ezek pedig egészen karácsonyig kitarthatnak, hiszen az utóbbi években egyre inkább a teljes szezont átölelték ezen kedvezményes árak.

A DRAM esetében a 32 GB-os modulok válhatnak különösen népszerűvé, ezek átlagos ára 100-110 dollár körül lehet majd az ünnepek alatt, az első negyedévben azonban már nem várnak újabb csökkenést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • noland #5
  csak az input/output egyensúly miatt...

  plusz mindenfelé járvány ennek ellenkezője is igaz.
  Utoljára szerkesztette: noland, 2020.10.17. 00:30:57
 • Cat #4
  Matolcsi áldásos tevékenységének köszönhetően a forint is esik folyamatosan, ezért nem érzed.
 • t_robert #3
  pedig esnek az árak tendenciát tekintve.
  Az első SSD meghajtóm 256 GB-os volt úgy 4-5 éve. amit akkor 30 ezer körül vettem.
  Aztán úgy két éve lecseréltem egy 512 GB.osra, amit 28 ezer körül vettem.
  úgy 2 hónapja vettem egy 1 TB-ost szintén 27-28 körül. Ráadásul ha számolom az inflációt és a forint leértékelést még jobb a helyzet.
  memoria modulnál is hasonló a trend. tavaly összel vettem 2*8 GB 3200-as DDR 4-es RAM-ot (Kingston hiper X memóriák) úgy 30-32 ezer környékén. akkor 25-30 forinttal olcsobb volt az euró.
  Ha igazak az árak és 110 dollár körül lesz a 32 GB-os RAM akkor az úgy 40 ezer körüli ár lesz. Vagyis 1 éve vettem 16 GB-ot 32 ezerért idén év végén 40 ezerért veszem a dupláját... infláció+jelentős forint leértékelés pluszban...  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2020.10.16. 08:59:20
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Most 30 korul van az 1 teras, nem kell mar sokat varni arra..
 • grebber #1
  Jó vicc kb 4 éve hallgatom ezt a nagyot esik azt loszar se esik. 2tbosokat már rég 40k körül kellene szórni...
  Utoljára szerkesztette: grebber, 2020.10.16. 01:41:08