Berta Sándor

Korlá­tozásokat vezet be a fiatalok ellen az Airbnb

A lakásmegosztó platform meg akarja akadályozni a koronavírus-járvány második hulláma előtt a vad partik megrendezését.

A The Guardian számolt be az Airbnb menedzsmentje részéről felmerült elképzelésről, amelynek lényege, hogy korlátozzák a teljes házak kiadását a lakóhelyük közelében a 25 évesnél fiatalabb személyek részére azért, hogy így akadályozzák meg a nagyobb házibulik megrendezését.

A lakásmegosztó oldal Nagy-Britanniában, Franciaországban és Spanyolországban már be is vezette az intézkedést, hogy csökkentse a biztonsági kockázatot jelentő partik számát. A döntés azokat a személyeket érinti, akik a három államban kevesebb, mint 3 pozitív értékeléssel rendelkeznek a portálon. A szigorítás ugyanakkor azokat a 25 évesnél fiatalabb felhasználókat nem érinti, akik eddig legalább 3 pozitív minősítést kaptak és nincs negatív értékelésük, továbbá a korlátozás nem terjed ki a szobák kiadására sem.

Korábban az Airbnb hasonló intézkedés bevezetését tesztelte az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is, s minden bizonnyal az ott szerzett pozitív tapasztalatok miatt határozott a rendszer más országokra való kiterjesztése mellett. Mark Woloshak, a Slater and Gordon ügyvédi iroda osztályvezetője azt mondta, hogy a döntés valószínűleg sértheti az Egyesült Királyságban hatályban lévő 2010. évi esélyegyenlőségi törvényt, amely megvédi az embereket életkoruk alapján történő megkülönböztetéstől.

Michael Newman, a Leigh Day diszkriminációs és foglalkoztatási partnere szerint viszont ugyan valaki jogi alapon megtámadhatja a szigorítást, de valószínűtlen, hogy megnyerjen egy ilyen pert, mert az Airbnb lehetővé teszi az értékelések felülvizsgálatát. A lakásmegosztó portál úgy kommentálta a dolgot, hogy elkötelezett amellett, hogy jó partnere legyen a közösségeknek és a bejelentés egy sor olyan korábbi lépést követ, amelyeket korábban hozott az antiszociális viselkedés és a jogsértő partik visszaszorítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #1
    Ezert mar érdemes volt elérni a 36 éves kort, így legalább nem diszkriminálnak :)