Berta Sándor

Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft

A redmondi konszern hosszú távon lecserélné az összes dízelgenerátorát.

Az óriáscég az egyik számítógép-központjában már most is 48 órán át tesztelte a hidrogénen alapuló üzemanyagcellákat. A társaság a kísérlettel arra volt kíváncsi, hogy a vészhelyzeti áramellátás megoldható-e a dízelgenerátorok helyett klímabarát módon, üzemanyagcellák segítségével.

A Microsoft elszánta magát arra, hogy 2030-ig "szén-dioxid-negatív", vagyis klímasemleges lesz a károsanyag-kibocsátás területén és ebben jelentős szerep juthat a hidrogén alkalmazásának. Az alkalmazott dízelgenerátorok felelősek a vállalat károsanyag-kibocsátásnak a körülbelül 1 százalékáért. A berendezésekre azért van szükség, hogy ha az elsődleges áramellátó rendszerek elromlanának, akkor biztosítsák a szervercentrumok működtetéséhez szükséges energiát.

A kapcsolódó blogbejegyzésből kiderült, hogy a kipróbált rendszer 48 órán keresztül végig zökkenőmentesen működött és egy olyan elektrolizátorral van felszerelve, amely a vizet oxigénné és tiszta hidrogénné bontja szét. A hidrogénnel kapcsolatban az az egyik legnagyobb probléma, hogy az előállítása viszonylag sok energiát emészt fel. A Microsoft ezzel kapcsolatban azt taglalta, hogy éppen ezért az új rendszer akár szélkerekekkel és napenergiás készülékekkel is együtt dolgozhat. Amennyiben túl sok lenne a rendelkezésre álló energia, például különösen szeles vagy napos napokon, akkor az felhasználható az elektrolizáló segítségével a hidrogén előállítására. A hidrogént eltárolják és szükség esetén, például áramszünetek esetén felhasználhatják.

Az új megoldás teljesítménye 250 kilowatt és tíz szerverszekrényt tud ellátni energiával. A következő cél egy olyan rendszer megalkotása, amelynek a teljesítménye már 3 megawatt lesz, ami már elvileg teljesen egyenértékű lesz a jelenleg alkalmazott dízelgenerátorokkal. A Microsoft szakemberei egyébként úgy becsülik, hogy egyetlen számítógép-központ üzemanyagcellákkal való 48 órás energiaellátásához kereken 100 tonna hidrogénre van szükség. Az ellátásbiztonság garantálásához ugyanakkor ennél sokkal több hidrogén kellene. Arról a vállalat nem közölt információkat, hogy ezt miként akarja majd megoldani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #3
    Tehát állítsanak elő szénhidrogént, amiről épp megpróbálnak leállni ...
  • kvp #2
    Az otlet mukodokepes, csak a hidrogen hosszutavu tarolasaval van a gond. Mivel ez egy tartalek rendszer ami normal esetben nem uzemel, ezert a cseppfolyositott hidrogen nem tarolhato gazdasagosan hosszu tavon. Normal uzemhez meg ugyebar van aram.

    Alternativ megoldas lenne a hidrogen megkotese, mondjuk legkorbol kivont szenatomok segitsegel, ezzel metant eloallitva amit ugyancsak fel lehet hasznalni uzemanyagcellakhoz, viszont fold alatti tarolokban kornyezeti homersekleten akar evmilliokig is elvan. Tehat az idalis uzemanyagcellas megoldas a metan szintetizalas, fold alatti tarolas es a tarolt metan uzemanyagcellas elegetese lenne. Igy akar evekre eleg energiat is tudnanak tarolni nagyon olcson.

    Kevesbe fejlett helyeken, mint pl. Magyarorszag ezt a problemat jellemzoen gazturbinakkal es foldgazzal oldjak meg.
  • morguldae #1
    Ez egy halott ügy! Felesleges foglalkozni is vele.