Berta Sándor

Az izraeli technológiai startupok létét fenyegeti a koronavírus-járvány

A közel-keleti állam gazdaságának komoly problémát jelent a járvány második hulláma.

Az Israel Innovation Authority (IIA) a nyilvánosságra hozott jelentésében azt írta, hogy a helyi IT-szektorban jelentős mértékben nőtt a munkanélküliek száma. A cégek fele már nem állít munkába új dolgozókat és csökkentette az alkalmazottak bérét.

Hagay Levin, az IIA igazgatósági tagja elmondta, hogy nagyon problémás trendek figyelhetők meg és a dokumentum eredményeinek figyelmeztető jelként kell szolgálniuk a politikai döntéshozók számára. A helyzet sokkal rosszabb annál, mint amire a járvány kitörésekor számítottak.

A koronavírus-járvány első hullámakor Izrael nagyon szigorú intézkedéseket vezetett be, amelyek hatékonyak voltak, sikerült is a fertőzések számát viszonylag alacsonyan tartani, de súlyos gazdasági veszteségeket eredményeztek. Az új fertőzések száma viszont rekordokat dönt, miközben a gazdaság még az első hullám hatásait sem heverte ki. A munkanélküliségi ráta több mint 20 százalék. Levin rámutatott, hogy az IT-szektor ugyan nagyon rugalmasan és dinamikusan reagál az eseményekre és alkalmazkodik az új technológiai trendekhez, de ez önmagában nem elég.

Az ágazat 6-12 hónap alatt visszatérhetne a növekedés útjára, ha a járványhelyzet javulna. Amennyiben viszont az utóbbi nem következik be és a járvány elhúzódik, akkor drasztikusan csökkenhetnek a részvényárak és elmaradhatnak a külföldi beruházások, amely hosszú távon mindenképpen negatívan hat majd. Különösen a kis startupok sebezhetők, mert nagy részben a külföldi befektetésektől függenek, ezért egy elhúzódó válságot nem is élnének túl. Tavaly az izraeli kockázatitőke-finanszírozások 85 százaléka külföldről származott.

Eugene Kandel, Benjamin Netanjahu miniszterelnök korábbi tanácsadója szerint a legnagyobb fejtörést az utazási korlátozások okozzák az ágazatnak. Miközben a vállalatok egyrészt a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák, a magatartásuk rendkívül tradicionális. A személyes kapcsolatok nélkül pedig kevesebb beruházás valósul meg. Izrael startup-világa a technológiai áttörésre jól felkészült, de a gyártásban és a logisztikában komoly digitalizálási folyamatokra van szükség. Amennyiben ezek a fejlesztések nem történnek meg, akkor az IIA jelentése alapján a vállalkozások fele a következő hat hónapban megszűnhet. A jövőbeli befektetések elmaradhatnak, mivel a startupok kétharmada vagy lelassítja vagy teljesen leállítja a kutatást és a fejlesztést. A hatalmas kieső bevételek ellenére fejleszteni kellene, ami szinte lehetetlen helyzet.

A nagyobb társaságok szintén megsínylik a válságot. Az Amdocs szoftveróriás, az egyik legnagyobb izraeli technológiai csoport és mégis kénytelen lesz elbocsátani ezer embert vagy a munkavállalói négy százalékát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!