Berta Sándor

A tengerekből bányásznák az értékes fémeket

Egyre nagyobb az érdeklődés az óceánok mélyén található nyersanyagok iránt.

A Hawaii és Mexikó között található Clarion-Clipperton zónában teljesen új szomszédi viszonyok alakulnak ki. Az ottani kutatóterület például keleti irányból határos Nagy-Britannia, délről Tonga és Nauru, míg északról Szingapúr részével. A mérnökök nem csupán arany után kutatnak, hanem a tengerfenéken található, burgonya méretű mangándarabok után is.

Az akkumulátorokhoz, a számítógépekhez és a szélkerekekhez olyan anyagokra van szükség, mint a kobalt, a nikkel és a réz, éppen ezért azok a helyek, ahol ezek az anyagok megtalálhatók, felkeltik az államok és a cégek érdeklődését. Számos lelőhely az óceánok mélyén van, de ez egyre kevésbé jelent problémát az országoknak. Arról a Nemzetközi Tengerfenék-hivatal (ISA) gondoskodik, hogy ne legyenek konfliktusok. Az ISA kezeli ugyanis mindazokat a talajkincseket, amelyek egy-egy állam tengeri határai mögött 200 mérfölddel találhatók és azok "az emberiség közös örökségének" számítanak.

A hivatal a szükséges licenceket eddig csak országoknak adta ki. Ennek oka, hogy hiányzik az úgynevezett bányászási kódex, amely a mélytengeri anyagok kitermelését szabályozza. A bányászási kódexet elvileg az idén kellene elfogadni, de a koronavírus-járvány miatt komoly csúszások következtek be. Az új megállapodás többek között a környezetvédelmi szabványokat fogja rögzíteni. Jelenleg még meg sem lehet becsülni a mélytengeri bányászás környezetvédelmi hatásait. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy az emberiség kevesebbet tud az óceánokról és azok mélyéről, mint a Holdról. Ezért is szükség van határértékekre és annak megállapítására, hogy mennyi nyersanyag kitermelése elfogadható.


Egy ilyen mélytengeri kotrógép teljesen tönkreteszi a tengerfeneket

Kutatni kell azt is, hogy a bányászás miként hatna a mélytengeri állatokra és a környezetre. Szintén vizsgálni kell, hogy milyen módon valósítható meg a kitermelés. A mangán esetében viszonylag egyszerű a helyzet, mivel a burgonya méretű tömbök gyakorlatilag a tengerfenéken hevernek, így azokat "csak" össze kell gyűjteni. Viszont a begyűjtést végző gépeket akkor is le kell juttatni a mélybe és biztosítani kell azok zökkenőmentes működését. A Deme-GSR belgiumi bányászati cég gépe például úgy néz ki, mint egy kombájn és egy jégautomata ötvözete. A Patania II első tesztútját tavaly egy elromlott kábel miatt le kellett fújni. A 25 tonnás járművet így jövőre kell lejuttatni. A mangánokat egy pumparendszerrel viszik majd fel a felszínre. A kitermelés csak akkor lesz észszerű és kifizetődő, ha évente több millió tonnát lehet majd felhozni.

Gerard Barron, a DeepGreen vállalat vezetője ennek ellenére hisz a mélytengeri mangánbányászatban és 2024-től kezdődő kitermeléssel tervez, ezért összefogott Nauruval, Kiribatival és Tongával. A társaság egy Bajorország méretű területen kezdheti majd el a tevékenységét. Lesznek azonban komoly konkurenseik, például a Blue Minerals Jamaica, amely június elején kapott a jamaicai kormánnyal közösen kitermelési területet a Clarion-Clipperton zónában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #9
  Na bumm ! A 10 okhoz - ami miatt kipusztulunk 10-100 éven belül - csatlakozik még egy.
  Nekünk így is,úgy is reszeltek...
  Hajrá ! tegyük tönkre a tengerfeneket is. Káprázatos profittal fogunk eltünni.
  /A profitbányászok meg röhöve halnak meg,mert az utódok fogják megszívni.Nekük meg már akkor úgy is mindegy/
 • t_robert #8
  A dolog még bonyolultabb. A mangán tiszta formában nem létezik a természetben. leginkább úgy egy tucat féle ötvözetben lehet bányászni. melyeknek saját érc nevei vannak. Ezek tiszta mangán tartalma a pár ezreléktől a pár %-ig terjed. Még a legnagyobb koncentráció a tenger fenéken található rögökben van, ami lehet akár 20-24%-os mangán tartalmú. A felszinen bányászott ércekben leginkább valamilyen oxidos és más fémekkel ötvözött formában fordul elő a leggyakrabban a vassal van valami ötvözetben.
  Szóval simán eltérhetnek a statisztikai adatok abban, hogy tiszta mangán mennyiségről szólnak vagy kibányászott ércmennyiségről. Lehet, hogy 100 tonna ércet kell kibányászni ahhoz, hogy végül kapjanak mondjuk fél tonna tiszta mangánt.
  Amúgy tiszta formában nem is használnak fel mangánt leginkább ötvöző anyagként használják más fémekkel(főleg vassal) Szóval igaz lehet a pár százezer tonna ha tiszta fémben számolnak és igaz lehet a több millió tonna is ha kibányászott ércről van szó.
 • dyra #7
  akkor itt lesz a vége. Aztán beülsz az elektromos autódba és azt mondod én megmondtam!
 • Nos #6
  Tenyleg nemsokara itt a vege, aztan probalkozhat az evolucio valamilyen uj irannyal.
 • dyra #5
  miről mondasz le öcsém? Minden ember minimum úgy akar élni mint a németek vagy az amcsik. Ez van.
 • pakeszke #3
  ezek mellett a nehezfemek mellet elegge ketlem hogy lenne valamilyen eloleny
 • And37 #2
  "A kitermelés csak akkor lesz észszerű és kifizetődő, ha évente több millió tonnát lehet majd felhozni."

  vs.

  "Az évi mangántermelés 140 000 tonna" (wikipédia)

  Csak akkor éri meg, ha a jelenlegi világtermelés több mint tízszeresét tudják kapásból?

  Szerkesztés: ok, magyar wikipédia elavult, "In 2011 South Africa produced 3.4 million tons, topping all other nations".
  Utoljára szerkesztette: And37, 2020.07.06. 09:54:15
 • aemus #1
  Műanyaggal és olajjal már teleszórtuk tengereinket, óceánjainkat, most végleg tönkre akarjuk tenni a tengeri élővilágot is, a gyors profitért.
  Az emberi ostobaság és mohóság határtalan, a környezeti katasztrófák (amit az ember idéz elő) vethetnek véget az ámokfutásának.

  Utoljára szerkesztette: aemus, 2020.07.06. 09:40:26