Gyurkity Péter

Nagy és gyors SSD-k jelennek meg

Játékosoknak, valamint adatközpontoknak szánják a friss meghajtókat.

Az elmúlt néhány napban egyszerre több bejelentés is érkezett vadonatúj, méretes és egyben gyors SSD-meghajtók piacra dobásáról, itt az Asus és az Intel is jelezte a potenciális vásárlóknak az új fejlesztések elérhetővé tételét. Ezeken futunk most végig, kiemelve a főbb technikai jellemzőket és a hivatalos árakat.

Az Asus TUF Gaming Alliance és a Teamgroup közösen mutatta be a két eltérő változatot, amelyek sorrendben a T-FORCE CARDEA II TUF Gaming Alliance M.2 SSD, illetve a T-FORCE Delta TUF Gaming Alliance RGB Gaming SSD névre hallgatnak. Mindkettő 3D NAND-flashmemóriára épül, ám míg előbbi a PCI Express 3.0 szabványt támogatja, addig utóbbi ehelyett a SATA II 6 Gbps csatlakozót részesíti előnyben, 9,5 mm-es vastagsággal, legfeljebb 560 MB/s-os olvasási sebességgel. A kapacitás mindkét esetben 512 GB, valamint 1 TB, az ár ennek megfelelően módosul, itt 85 és 145, valamint 80 és 120 dolláros kereskedelmi árra számíthatunk. Természetesen nagy figyelmet fordítanak a külsőre is, a Delta esetében RGB-világítás is megtalálható itt, ez ráadásul szinkronizálható az Asus AURA SYNC szoftverrel, a még jobb összhatás érdekében.

Az Intel eközben szép csendben dobta piacra saját új fejlesztéseit, amelyeket azonban már elsősorban nagyvállalati célokra, valamint kifejezetten adatközpontokba szánnak. A hivatalos oldal szerint a DC P4510 SSD 1 és 15,3 TB közötti kapacitással jelenik meg, univerzális módon 5 éves garanciával, a PCIe 3.1 x4 interfészre csatlakozva. A szekvenciális olvasási és írási sebesség 3100 MBps-ig srófolható, a két legnagyobb változat pedig akár napi 22,7 PB adat írása esetén is megőrzi a garanciát (a kisebb példányoknál ez naponta 1,92 és 13,88 PB között mozog, a kapacitástól függően).

Ezen meghajtókat nyilván nem átlagfelhasználóknak szánják, amit jól jelez számunkra a legnagyobb családtag darabonkénti 4712 dolláros ára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #11
    A hazai piac mindent elbír :-) Nem tudtad? Ha tudnád hány kínai üzletember él itt meg lepődnél. Nagyobb az itteni vállalkozásukban a wc mint odahaza a lakásuk.
  • wraithLord #10
    Ja, hogy az Intel ezeket a V-NAND flash drive-okat (ami szintén SSD) is csak a magyar piacra szánja. Nem tudtam, hogy ekkora a hazai piac... :D
  • dyra #9
    Hát nekem a noname szarok se mennek tönkre. Egy rossz Samsungom és egy Rossz Kingstonom van. Ami csak annyiban rossz, hogy az OS nem stabil rajtuk. Hordázható vinyókban így is tökéletesek.
  • csigafi #8
    Ezen meghajtókat nyilván nem átlagfelhasználóknak szánják, amit jól jelez számunkra a legnagyobb családtag darabonkénti 4712 dolláros ára.

    Az az elkeserítő hogy már vagy 5-7 éve átlag felhasználóknak kéne gyártani ilyen ssd-ket. Helyette rájuk zúdítják a kisebb gagyikat mer tha már legyártották el kell adni alapon. Mivel már egy ideje az ssd is elavult meghajtónak számít a nem átlag felhasználok kőrében. Akkor meg milyen nem átlagról beszélünk? Persze Magyarországon még fénykorát éli az ssd :-) Na de hát ilyen az az 50 éves elmaradás :-).
  • Gabbbbbbbbbbbb #7
    Egy normalis modern ssd-t relative abnormalis modon hasznalva sem fogod tudni elhasznalni. Csaladban egymas kozt van vagy 15 Samsung ssd, egyik sem ment meg tonkre, pedig 8 eves is van koztuk. Nem Kingston-t, vagy noname kinai szar ssd-t kell venni es nem lesz vele baj.
    HDD megbizhatosagarol meg annyit, hogy sok mai hdd-n fejparkolast sem lehet kikapcsolni, az pedig nehany ev hasznalat utan garantaltan kinyirja oket.
  • dyra #6
    Még mindig vannak cégek akik vinyóval szopatják magukat. Gizike leül a gép elé, 15 percet vár még bebootol majd dolgozik, kimegy kávézni lezár a képernyő 5 perc még kinyitja. Az igaz ha egyszer már betöltött amivel dolgozik akkor viszonylag "jól" megy. De jaj ha valamit be kell tolni. Rohadtul megbízhatóak is az SSD-k. Alig alig hibásodnak meg. Én már mindenbe azt rakok kivétel NAS, de már szerver is volt, hogy kipengettük azt a 400 000 forintos felárat a SAS vinyókkal szembe. Itthon van vagy 10TB HDD-m azt azért nem fogom kidobni adattárolásra teljesen megfelelőek.
  • kvp #5
    A youtube peldaul teljesen SSD-krol megy mar egy ideje. A trukk az, hogy ahol a legtobb file-t egyszer irjak es utanna kismillioszor olvassak, de ossze-vissza, oda nagyon jok az SSD-k, mert az olvasas nem koptatja oket. Igazabol erre a celra lehet erdemes lenne write once, read many SSD-ket gyartani. (kvazi klasszikus eprom) Ezek gyakorlatilag tartos eros neutronsugarzas alatt sem igazan mennek tonkre es mivel a klasszikus megvalositas efuse alapu, igy az olvasasi sebessege kb. a duplaja a hozza hasonlo, de kapacitiv tranzisztoros (flash) tarolokhoz kepest. (az irasi persze a toredeke) Ez otthoni archivalasra is idealis lenne. (es ha a meghajtoaramkor beadja a kulcsot, akkor meg mindig olvashato marad a burkolat lebontasa utan egy sima elektronmikroszkop alatt, tehat menthetoek az adatok)

    Egyebkent ez az egesz mechanikus tarolas egy kenyszermegoldas volt, anno az elso Zuse gepek voltak forgo tarolosak (meg Neumann elott). Az idealis online tarolasi megoldas mindig is a perzisztens RAM volt, archivalasra meg a ROM, mivel egyik sem tartalmaz lassu es hibaerzekeny mozgo alkatreszt.
  • pakeszke #4
    valszeg az adat centerben van olyan resz ami memoriabol szolgal ki van olyan ami SSDbol es van ami hattertarbol, de hat en rabizom az intelre ezt hogy nekik megeri-e halott piacra fejleszteni vagy sem :)
  • pakeszke #3
    forditva lesz az...
    a HDD egyszer csak bekrepal es mehetsz a Kürthöz
    az SSD meg ha elhasznalodik akkor nem tud tobbet irni

    de lenyegtelen, ez sehol sem szempont, hogy vérpistikét leultetik a PC ele hogy akkor hozzon vissza minel tobb adatot, hanem eleve nem hagyjak hogy bekovetkezzen
  • ugh #2
    Es az sem utolso dolog ha tonkremeny, az ssd-n levo adatnak kabat. A hdd-krol hacsak nem valami ultra extrem tortenik veluk siman lehuzhato legalabb az adatok egy resze.