Berta Sándor

Jobban látható lesz a Windows 10-ben lévő szövegkurzor

A Microsoft még jobban szeretne segíteni a gyengénlátó embereknek.

Jeff Petty, az óriáscég illetékes programmenedzsere a blogbejegyzésében azt írta, hogy a Windows 10 2004-es frissítése néhány olyan új funkciót fog kínálni, amelyek az operációs rendszer könnyebb kezelését teszik majd lehetővé. A gyengénlátók például beállíthatnak egy jelentősen világosabb kurzort és lehetőség lesz mind a mutató színének, mind a méretének a meghatározására. A változtatásra az online közösségtől érkezett visszajelzések miatt kerül sor. Petty közölte, hogy a felhasználók az eredeti kurzort nehezen megtalálhatónak nevezték, mert vékony volt és nem kínált jó kontrasztot az internetes oldalakon megjelentetett szövegekhez képest.

Ezzel párhuzamosan az óriáscég fejlesztői a kurzorhoz igazították a nagyítófunkciót, amely így a jövőben már követheti a kurzort és azt a betűméretnek megfelelően fel is nagyobbíthatja. A csapat kiegészítette a funkciót egy hanglejátszó panellel, amelynek köszönhetően az operációs rendszer immár szavakat és mondatokat is felolvashat. Mindez az emberi szemnek és a fejnek sokkal kevésbé megerőltető, mivel a gyengénlátó embereknek olvasás közben kevésbé kell összpontosítaniuk. A panel ráadásul a lejátszás és a szüneteltetés mellett lehetővé teszi a mondatok átugrását. A funkció kompatibilis a népszerű böngészőkkel (Chrome, Firefox stb.), valamint a Microsoft 365 alkalmazásokkal (Word, Powerpoint).

A nagyon rosszul vagy egyáltalán nem látók számára a Microsoft a képernyő tartalmát felolvasó eszköz javított verzióját kínálja. Az új változat a frissítésnek köszönhetően sokkal természetesebb és a vállalat csökkentette a bizonyos beviteli módokkal és elemekkel kapcsolatos zajok számát. Emiatt kevesebb dolog vonja majd el az emberek figyelmét a tartalmak meghallgatásáról. A zörejek egyébként akár a szavak helyén is felhasználhatók és a funkció az Outlookban is gyorsabban dolgozik, továbbá hasznos lehet például a beérkezett levelek felolvasásakor. Újdonság még, hogy a honlapok tartalma immár automatikusan akár fentről lefelé is felolvasható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #2
    A fő baja nem az, hogy nem látszik, hanem az, hogy ha automatán ugrik valahová, akkor úgy kb. 50% eséllyel hiába villog és látszik, az írásra nem reagál, egészen addig amíg a mezőbe bele nem kattintunk. Ez szerintem sokkal nagyobb baja, ezen lehetne törpölni kicsit.
  • Csaba161 #1
    Ez minden, csak nem jobban látható, hanem totálisan ZAVARÓ!

    Helyette inkább a scrollbar-okat tennék láthatóvá, na az aztán nagyon zavaró, hogy csak azután látja az ember, ha az egérrel sikerül nagyjából eltalálnia a helyét...