Berta Sándor

Felfüggesz­tette franciaországi működését az Amazon

A döntést egy helyi bírósági ítélet után hozta meg a kereskedelmi óriáscég.

A Bloomberg és a The Verge számolt be arról, hogy néhány nappal ezelőtt az egyik francia szakszervezet bírósághoz fordult, mert úgy vélte, hogy az Amazon nem tett meg mindent a helyi dolgozói egészségének védelméért. A társaság ugyanis igyekezett rendkívül sok terméket kínálni a vásárlóknak, hogy így pótolja az átmenetileg bezárt kereskedők nyomán keletkezett űrt.

A cég maszkot és kesztyűt is biztosított a helyi munkavállalóinak, valamint igyekezett biztosítani a lázmérési lehetőséget is. A megnövekedett forgalom miatt azonban nőtt az alkalmazottak leterheltsége és ezzel a szakszervezet szerint életeket veszélyeztettek. A testület a szakszervezetnek adott igazat, és a mindennapi szükségletek kielégítésére szánt termékek értékesítésére korlátozta a vállalat tevékenységét. Amennyiben nem így tesz, az Amazonnak naponta egymillió euró büntetést kell fizetnie.


Erre válaszul a társaság úgy döntött, hogy akkor azonnali hatállyal felfüggeszti az online kereskedői tevékenységét Franciaországban és 5 napra hazaküldte a helyi dolgozóit. A vállalat erre az időszakra is mindenkinek teljes fizetést ad. A bíróság ítélete tehát lehetővé tette volna, hogy a vállalat élelmiszereket és higiéniai termékeket továbbra is értékesítsen, s az ehhez szükséges munkavállalói létszámot alkalmazza, de ezzel a lehetőséggel az Amazon nem akart élni. A cég ehelyett inkább a következő napokban fertőtleníti a logisztikai központjait és az időt a munka újraszervezésére használja fel.

Az Amerikai Egyesült Államokban is nagyon pörög a cég, és természetesen hasonló vádak ott is érik őket. Ott sem túl empatikusan válaszoltak: kirúgták azokat a dolgozókat, akik szerintük megsértették a szociális távolságtartás szabályait, annak ellenére, hogy alkalmazottaik szerint azokat lehetetlen összeegyeztetni a munkakörülményekkel. Ennek ellenére továbbra is új embereket keresnek, készek akár további 75 000 főt is munkába állítani. Az új dolgozók a helyi logisztikai központokba kerülhetnek, hogy segítsenek feldolgozni az elmúlt hetekben rendkívüli mértékben megnövekedett megrendeléseket. A társaság már betöltött 100 000 korábban bejelentett ideiglenes és teljes munkaidős pozíciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #12
  O csak a tizedet tulajdonolja a cegnek.
 • IXEMGabeo #11
  es naluk dolgoztam 6 evet...egyedul annyi haszna volt, hogy megszedtem magam a sporolos eletmodomnak koszonhetoen
 • chris0000 #10
  igaz, én is Jeff Bezosra gondoltam elnök-vezérigazgató-ra… üdv.
 • Sequoyah #9
  Az amazon tulaja az tobb ezer reszvenyes. A CEO pedig lehet a legnagylelkubb ember a vilagon, a reszvenyesek penzevel nem jotekonykodhat, azzal el kell szamolni, mert profitot igert.
  A sajat vagyonabol jotekonykodhat, de a dolgozokat nem a sajat vagyonabol fizeti.


  Az Amazont meg azert csesztetik mint cegek, mert mindenhol a helyi torvenyeknek megfelelo juttatast adja. Mint sok mas ceg, tegyuk hozza, de ok hiresek es konnyu rugdosni oket. Ha szarok a munkavallaloi szabalyok, akkor talan az allamnak kene a torvenyeket rendbeszedni.
  Az adott esetben, Franciaorszagban, viszont hiresen tulsalgosan erosek is ezek a szabalyok, es az Amazon meg is felel nekik.
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2020.04.17. 19:14:18
 • chris0000 #8
  nem jelent gondot az amazon tulajának...eddig +20M-ot keresett a vírus miatt...
  jah és az "M" nem millió! állítólag ő a leggazdagabb ember a világon!
  kérdés, h az emberekkel mi lesz!? üdv.
  Utoljára szerkesztette: chris0000, 2020.04.17. 18:18:36
 • Archenemy #7
  Ja ja sokkal jobb ha ezt egy kórházi intenzív ágyon csinálják a nővérkék az adómból.

  Bocs de az öregeket, ha már a hozzátartozó nem akarja ellátni, akkor lesz szíves berakni egy idősek otthonába. Igaz az pénzbe kerül, nincs "ingyen", mint a kórház. Persze tény hogy az egyszerűbb, berakni a kórházba ingyen és felvenni a nyugdíját meg lakni a lakásában.
 • BrockSamson #6
  Ebben a kommentben annyi hulyeseget irtal, hogy kar elkezdeni elemezni. Ne adja az isten, hogy egyszer majd egy halalos beteget kelljen apolnod otthon: etetned, pelenkaznod, es nezned, ahogy szenved, mert meg gyogyszert sem adhatsz neki, mert nem vagy orvos. Es ezt 0-24-ben.
 • pakeszke #5
  baromka ne zavarjon hogy 30 evesek is belehalnak a virusba, aztan meg a most felszopogatott oregeid igy is ugy is belehalnanak, csak magukkal visznek par 30 evest is, hiszen foglaljak helyettuk az agyat
  mert amit te irsz az ezt jelentene...
 • pakeszke #4
  lenne arra lehetosege hogy egy aktualis munkaszerzodessel rendelkezo munkavallalonak fizetes nelkuli szabit adjon a franciaknal?
 • Trucker39 #3
  Az egy másik országra jellemző, hogy hagyja támogatás nélkül a dolgozóit. Közben nyomatja a - zártkörű - operatív törzs tájékoztatón, hogy védjük meg az idősebbeket. Közben meg az ápolásra szoruló öregeket meg kiteszik a kórházból. Amúgy jól van ez így, hiszen ebben a birka országban ezt is simán benyelik a népek.