Berta Sándor

EU - átadják a statisztikai adataikat a lakás­megosztó platformok

Az Európai Bizottság erről egyezett meg az érintett piaci szereplőkkel.

A testület közölte, hogy együttműködési megállapodást kötött az Airbnb, a Booking, az Expedia Group és a Tripadvisor képviselőivel arról, hogy a jövőben közösen használják fel a megszerzett adatokat. A kooperációnak köszönhetően az Európai Unió Statisztikai Hivatala (Eurostat) információkat kaphat és hozhat nyilvánosságra az európai vendégéjszakákról, valamint a szálláshelyekről. Ez lesz az első alkalom, hogy elérhetővé válnak a lakásmegosztó szolgáltatások statisztikai célokra felhasználható adatai. Mindez lehetővé teszi majd az európai hatóság számára az ágazatnak és annak fejlődésének az eddiginél jobb megismerését.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piaci biztosa kiemelte, hogy a turizmus egyike a legfontosabb gazdasági ágazatoknak az EU-ban. A szálláshelyek rövid időre való kibérlése kényelmes megoldás a turisták számára és új bevételi forrást jelent a vállalatoknak. Ezzel párhuzamosan viszont aggodalomra adnak okot a szolgáltatások helyi közösségekre gyakorolt hatásai. Mindenesetre a bizottság továbbra is pozitívan áll az ágazat által kínált nagyszerű lehetőségekhez, ugyanakkor a helyi közösségeket is támogatni fogja a gyors változások miatt bekövetkező kihívások leküzdésében.

Paolo Gentiloni, az Európai Unió gazdasági biztosa mindezt azzal egészítette ki, hogy fontos lépést sikerült tenni előre. Így az Eurostat már képes lesz adatokkal támogatni az európai hivatalokat és először tud majd együtt dolgozni a gazdaság szereplőivel azért, hogy megbízható információkat szállítson.

Az aláírt egyezmény tartalmazza, hogy, hogy a platformok minden adatot átadnak a lefoglalt vendégéjszakák és a vendégek számáról, ráadásul az információk a régiók és a városok szintjére lesznek lebontva. Emellett a társaságok vállalták a magánélet védelmét és azt, hogy az információk segítségével nem lesz azonosítható sem egy vendég, sem egy ingatlantulajdonos. Továbbá az Eurostat a kapott adatokat továbbítja az összes európai uniós tagállamnak és számos régiónak, illetve városnak. Az első statisztikák várhatóan az esztendő második felében lesznek elérhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!