Berta Sándor

Elérhetők a Smithsonian Intézet gyűjte­ményének fotói

Az intézmény nagy felbontású 2D- és 3D-felvételeket hozott nyilvánosságra.

A Smithsonian Intézet bejelentette, hogy a gyűjteménye részét képező tárgyakról készített képeket hozzáférhetővé tette egy platformon. Az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb kutatási és oktatási intézménye összesen 2,8 millió kiállított tárgyról készített fotót jelentetett meg. A felvételek jelentős része a múzeumokban, a könyvtárakban, a kutatási intézményekben és a nemzeti állatkertben lévő tárgyakat ábrázolja. Az intézet idén még 200 000 további képet fog szabadon elérhetővé tenni a platformon. A projekt része a teljes, 155 millió tárgyból álló gyűjtemény digitalizálásának.


A projekt nem számít újdonságnak, hiszen hasonló elképzelést valósított meg az elmúlt években Yale Egyetem, az Art Institute of Chicago, a Metropolitan Museum of Art és a hollandiai Rijksmuseum, de a Smithsonian által hozzáférhetővé tett gyűjtemény sokkal nagyobb. Effie Kapsalis, a Smithsonian Intézet digitális programjának vezetője kijelentette, hogy kulcsfontosságú a küldetésük ahhoz, hogy releváns forrásként szolgáljanak a világ minden tájáról tanulók számára. Azt elképzelni sem tudják, hogy miként reagálnak majd az emberek a gyűjteményükre, de felkészültek arra, hogy meg fognak lepődni a reakciókon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Arnika19 #1
    Hibás a link ebben a szövegrészben: gyűjteménye részét képező tárgyakról készített képeket hozzáférhetővé tette egy platformon. hhttps://www.si.edu/openaccess
    Utoljára szerkesztette: Arnika19, 2020.03.02. 06:53:25