Berta Sándor

Orosz­országban 6 órán belül kötelező lesz törölni a kalózlinkeket

Szigorítani akarnak a hatályos jogszabályon.

A vonatkozó orosz törvény a módosítása után megköveteli majd, hogy a keresőcégek - például a Google vagy a Yandex - a jövőben 6 órán belül töröljék a keresőindexükből a kalózlinkeket. Az intézkedéshez csupán arra lesz szükség, hogy az adott anyagok szerzői jogtulajdonosai, akik el akarják távolíttatni a tartalmuk illegális másolatát az online platformokról - az Amerikai Egyesült Államok vagy az Európai Unió vonatkozó jogszabályai alapján - megfelelő kérvényeket nyújtsanak be.

A Vedomosztyi orosz napilap értesülései alapján az orosz szerzői jogi törvény módosításának szövege a legnagyobb helyi televíziós társaságok, a stream-szolgáltatók, valamint a Yandex és a Mail.ru csoport közötti tárgyalások eredményeként született meg. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) azután kezdeményezte a meglévő törvény módosítását, hogy kiderült: ugyan a moszkvai bíróság segítségével jelenleg lehetséges a kalózoldalakhoz való hozzáférések gyors blokkolása, ám a keresőmotorokból a konkrét címeket eddig csak önkéntesen távolítottak el a keresőcégek.

A tervezetet már benyújtották az Állami Duma illetékes bizottságához és csak a testület értékelése, illetve módosító javaslatainak elkészülte után kerül az orosz parlament elé. Leonyid Levin, a bizottság elnöke megerősítette, hogy a következő napokban várhatóan megkapja a dokumentumot.

A kalózhonlapok kiszűrésében a Kaspersky is részt vesz. A biztonsági vállalat az orosz hatóságok utasítására nem enged hozzáférést bizonyos portálokhoz és a virtuális magánhálózata az orosz nemzeti feketelistán szereplő platformokat vette blokád alá. A listán egyaránt megtalálhatók a kalóz- és a szélsőséges vagy annak minősített tartalmakat kínáló oldalak. A központi doménadatbázis a Szövetségi Állami Információs Rendszer (FGIS) és a Roszkomnadzor dolgozta ki. Az FGIS alapján az internetszolgáltatók lehetetlenné teszik a felsorolt honlapok elérését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #9
  Mert mi meg a nyugatiak nem ezt csinaljuk.
  Aaaa dehogy.
 • csicso82 #8
  A Yandex-et az oroszok, gondolom ciril betűs találatban vagy Oroszországgal kapcsolatos releváns találatokban jobb, ez olyan, hogy Kínában pedig a Baidu az ász.
  A GOOGLE keresőjét használom én is, mert nincs jobb. Próbáltam már a Duck-Duck-Go-t de halvány nagyon, hogy megtudnak e rólam bármit azt pedig pont leszarom.
 • csicso82 #7
  Tehát: valaki jelzi, hogy a link "kalóz" valami hivatalos szervnek, a hivatalos szerv ezt kivizsgálja, majd ha döntött, szól a szolgáltatónak, hogy törölje, akinek van erre 6 órája.
  Ez folyamat nekem egy hetes programnak tűnik.
 • Tinman #6
  De ki használ google, meg yandex keresőt? Ez valami vicc? ^^
 • Tetsuo #5
  Mindenki így csinálja és nincs új a nap alatt.
 • end3 #4
  "a szélsőséges vagy annak minősített tartalmakat"
 • nlght #3
  Ha az orosz kormány keményen üldözné a warezt akkor nagyon gyorsan lázadások törnének ki arrafelé.
  Csóri oroszok pénzének az értéke 2014 óta a felére esett, már így is elég zabosak, a netes termékek az egyik "drog", ami segít nekik kiereszteni a gőzt és menekülést nyújt a valóságtól.
 • Merwenus #2
  Nem kell, olvasd el a cikket, csak a keresőből kell törölni a kalóz linkeket, az hogy orosz oldalakon mi szerepel nem tér ki, az ott marad, ha eddig ismert olyan oldalt, utána is használni fogja.
 • gombabácsi #1
  szegény oroszok, elő kell fizetniük a netflixre, ha filmeket akarnak nézni :D