Berta Sándor

A Kaspersky is részt vesz a "kalózoldalak" blokádjában

A biztonsági cég az orosz hatóságok utasítására nem enged hozzáférést bizonyos portálokhoz.

A Kaspersky virtuális magánhálózata (VPN) az orosz nemzeti feketelistán szereplő platformokat vette blokád alá. A listán egyaránt megtalálhatók kalózhonlapok és szélsőséges vagy annak minősített tartalmakat kínáló oldalak.

A központi doménadatbázis a Szövetségi Állami Információs Rendszer (FGIS) és azt az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) dolgozta ki. Az FGIS alapján az internetszolgáltatók lehetetlenné teszik a felsorolt portálok elérését. Ugyanakkor a virtuális magánhálózatok, a Tor és más szolgáltatások eddig képesek voltak kijátszani ezeket a blokádokat. A 2017-ben elfogadott, az azonosíthatóságot elfedő (anonimizáló) szolgáltatókról rendelkező törvény - és annak tavaly júniusi módosítása, amely lehetővé teszi a tiltott platformokat listázó keresők megbüntetését is - azonban lehetővé tette e kiskapu bezárását, mivel megtiltotta, hogy az információs és telekommunikációs hálózatokon, valamint információforrásokon keresztül elérhetők legyenek a betiltott honlapok.

A Roszkomnadzor az elmúlt hónapokban felvette a kapcsolatot számos VPN-szolgáltatóval, köztük volt a NordVPN, az ExpressVPN, a TorGuard, az IPVanish, a VPN Unlimited, a VyprVPN, a Kaspersky Secure Connection, a HideMyAss!, a Hola VPN és az OpenVPN, s azt akarta elérni, hogy blokkolják az FGIS-ben szereplő címeket. A virtuális magánhálózatok üzemeltetői 30 napot kaptak arra, hogy reagáljanak az ajánlatra, de szinte mindegyik elutasította azt. Egyedül a Kaspersky reagált pozitívan a megkeresésre. A RosKomSvoboda nevű nem kormányzati szervezet tájékoztatása alapján a Kaspersky gőzerővel látott munkához és az FGIS-ben szereplő összes doménnévhez való hozzáférési kísérletet blokkolni kezdte.

Alexander Zarov, a Roszkomnadzor vezetője azt mondta, hogy minden joguk megvan blokkolni azokat a VPN-eket, amelyek nem tartják be a helyi törvényeket. Jelenleg kilenc ilyen szolgáltatás van. A múlt héten egyébként az ingyenes könyveket és tudományos cikkeket kínáló Library Genesis (Libgen) került fel az orosz nemzeti feketelistára, mint "tiltott tartalmakat" felvonultató "kalózoldal".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TOR-rent #3
    Hogyan akarják technikailag kivitelezni a TOR blokkolását?
  • csigafi #2
    Egyszerü a megoldás nem használ az ember kasperskyt mint védelem és kalózkodhat tovább :-). Sose fogom megérteni mire fel ez a nagy lázadozás a szegény emberek ellen.
  • TokraFan #1
    Suttyó aljadékok...