Berta Sándor

Az Amazon dolgozza majd fel a brit titkosszol­gálati anyagokat

A kooperáció keretében erősebben használnák fel a mesterséges intelligenciát kémkedési célokra.

A Financial Times bennfentesekre hivatkozva szellőztette meg azt az információt, hogy az Amazon Web Services (AWS) együtt akar működni a brit titkosszolgálatokkal, elsősorban a Government Communications Headquarters (GCHQ), valamint az MI5 és MI6 nevű hivatalokkal. A projekt során a kereskedelmi konszern fogja feldolgozni a szigetországi titkosszolgálatok bizalmas anyagait. A cél az, hogy a kémkedésben az eddiginél sokkal nagyobb mértékben alkalmazzák az adatelemzési megoldásokat és a mesterséges intelligenciát. Az elemzésre kiválasztott dokumentumokat a hivatalok Nagy-Britanniában tárolják majd, azokat tehát nem adják át az AWS-nek.

A GCHQ egy magas biztonsági fokozatú felhőrendszert akar biztosítani a társszervezeteinek, mindenekelőtt az MI5-nak és az MI6-nek, valamint számos más brit kormányzati hivatalnak, s úgy vélte, hogy erre a feladatra az Amazon Web Services tűnik a legmegfelelőbbnek. A Government Communications Headquarters egyébként már februárban közölte, hogy a mesterséges intelligenciát akarja felhasználni a hatalmas adatmennyiségekben lévő globális minták felderítésére, hogy így semlegesíthesse a dezinformációkat és a gyermekmolesztálókat.

A Reuters kérdésére válaszul a GCHQ hangsúlyozta, hogy nem kommentálja a tevékenységével és a technológiai szolgáltatókhoz fűződő üzleti viszonyaival kapcsolatos értesüléseket. Az AWS szintén nem akarta kommentálni a kiszivárgott híreket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!