Franczy

IBM DAISY

Ma már nem csak a Transmeta az egyetlen chip gyártó cég, mely code-morphing szoftverrel rendelkezik, mivel az IBM Research bejelentette, hogy saját VLIW (very long instruction word, nagyon hosszú utasítási szó) kompatibilis megoldás kifejlesztésén dolgoznak. Ezek szerint tehát már létezik egy a Transmeta által kidolgozott megoldástól különböző módszer is arra, hogy az X86 alapú szoftverek, és a VLIW processzorok egymással minden gond nélkül kompatibilissé tehetőek legyenek.

A Transmeta volt az első processzor gyártó cég, mely kis fogyasztású, azonban relatíve gyenge teljesítményt nyújtó chip-jei esetében code-morphing szoftvert alkalmazott. Most az IBM Research egy másik eljárást talált ki ugyanerre a célra, mely a DAISY (Dynamically Architected Instruction Set from Yorktown) nevet kapta. Az IBM T.J. Watson elnevezésű kutatóközpont nem rég egy IBM open-source licensz keretében nyílt forráskódúvá tette a Very Long Instruction Word projektet. Az IBM VLIW projekt keretében létrejött dinamikus DAISY compiler kidolgozása állítólag már 1986-ban elkezdődött.

A Transmeta cég tervei szerint 2001 első negyedévében kívánnak egy frissített verziójú code-morphing szoftvert megjelentetni. A Transmeta code-morphing szoftverét arra tervezték, hogy a jelenlegi Intel X86-os alkalmazások, és a Transmeta Crusoe processzor utasításkészlete közötti szoftveres kompatibilitást megoldják. A Crusoe utasításkészlete egyébként alkalmas párhuzamos feldolgozásra is, ezáltal növelték a chip teljesítményt. A Transmeta szerint a code-morphing szoftver folyamatosan tanul a megelőzően rajta futatott szoftveres alkalmazásokból, és ezekután képes a működési elvet újra optimalizálni, miáltal növelhető a teljesítmény, és csökkenthető a chip-ek fogyasztása. A cég szerint a szoftveres code-morphing kompatibilitási megoldás jobb a hardveres megoldásnál, mivel az így jóval egyszerűbbé tehető hardver sokkal kevesebb áramot fogyaszthat.

Az IBM Research által kifejlesztett DAISY az X86-os szoftverek, és az IBM VLIW processzorainak kompatibilitásáért felelős. Ezenkívül a DAISY képes lesz még a PowerPC, az S/390, az IBM Java Virtual Machine, és a VLIW, vagy más újabb ILP (Instruction-Level Parallelism) architektúrák közti kompatibilitás megteremtésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!