JohnnyCage

Az IBM nem elégedett a Crusoe fogyasztásával

Amikor az IBM elhatározta, hogy Crusoe-alapú notebookját mégsem fogja megjelentetni, mindenki értetlenül állt. A szakértők a CPU vártnál rosszabb sebességi mutatóira gyanakodtak, de nem volt igazuk.

A valódi ok az volt, hogy az IBM tesztsorozatai arra engedtek következtetni, hogy a Crusoe nem nyújt növekedést az üzemidőben, mondta egy IBM vezető.

"Rá kellett ébrednünk, nem várható jelentős növekedés az üzemidőben.", mondta Leo Suarez, az IBM mobil egységeinek nemzetközi marketingigazgatója egy interjúban. "A rendszer fogyasztása hasonló volt, mint az Intel processzoros társaié."

Mivel ezidáig az IBM nem indokolta a visszalépést, mindenki az Intel közbenjárását sejtette a dologban. A cég továbbra is tervezi egy ultravékony notebook kiadását a közeljövőben, de a modell egy alacsony fogyasztású Pentium III-as processzort fog alkalmazni a Crusoe helyett. A prototípus 2001 közepe felé fog elkészülni.

A júniusi PC Expo-n az IBM bemutatta a Crusoe-alapú thinkpadját, de később mégis úgy döntött, hogy nem adja ki azt. A Transmeta cég által gyártott Crusoe processzor elvileg kevesebbet fogyaszt, mint a mobil Pentium III és Celeron processzorok. Az IBM viszont azt tapasztalta, hogy -bár a különbség tényleg létezik-ez nem okoz jelentős használati időtartam-növekedést két akkutöltés között. Így a Crusoe-s ThinkPad sem bírta sokkal tovább töltés nélkül, mint az Intel chipes társai.

Az új fajta processzorral ellátott notebookok gyártása ráadásul pluszköltséget jelentene az IBM-nek. A Crusoe sebessége sem valami fényes, bár ez Suarez szerint nem elsődleges, mert a legfontosabb a méret, a súly és a fogyasztás. Azért a jelenlegi notebook árak mellett el lehetne várni némi sebességet is a vásárló pénzéért, még akkor is, ha ez nem mindig olyan fontos. Mindez arra a következtetésre juttatta az IBM szakembereit, hogy a notebookot nem éri meg kiadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!