Gyurkity Péter

Bemutatkoztak az Apple új termékei

A telefonok mellett a táblák, az okosórák, valamint a Mac-vonal is frissül.

A terveknek megfelelően hétfő éjjel sor került az Apple WWDC 2019 rendezvényére, amelyen több fontos bejelentés is elhangzott, ezeket soroljuk most fel egyetlen beszámolóban. Láthattunk itt új Mac Pro típust, a HomePod frissítését, de a főszerepben az új operációs rendszerek tündököltek, amelyekből több különböző változatot is bemutattak.

Számunkra talán kevésbé érdekes, hogy elrajtolt a macOS új változata, amely a Catalina névre hallgat. A 10.15-ös verzió az iTunes feldarabolását hozza magával, miközben megjelenik a 4K HDR-videók támogatása, valamint az iPad-táblák másodlagos kijelzőként való hasznosítása. A hangvezérlés immár az OS minden részére kiterjed, ez ráadásul nem a felhőben, hanem helyben történik meg, vagyis a biztonság és a személyes adatok védelme kapcsán aggódók számára némi megnyugvást hoznak. A Mac Pro esetében hosszú évek óta tartó szünetet törnek meg, ehhez erős hardver, valamint egy 6K Retina kijelző csatlakozik, potom 5000 dolláros áron.


Ahogy arról korábban mi is írtunk, befutott az iOS 13, amely a Dark Mode, a jobb teljesítmény, a kisebb appméretek, a gyorsabb Face ID, a frissített alapértelmezett alkalmazások, a teljesen újragondolt emlékeztetők, a részletesebb térképek, a kiterjesztett fotó-app, valamint a némileg megvágott eszköztámogatás kapcsán hoz újítást magával – ez utóbbi például azt eredményezi, hogy a szoftver már csak az eredetileg 2015-ben bemutatott iPhone 6S és a még frissebb típusokon válik elérhetővé, vagyis lemondhatunk az iPhone 5S és az iPhone 6 megőrzéséről. A hivatalos megjelenés szeptemberben esedékes, amikor befutnak majd az idei okostelefonok.

Érdekesség, hogy a táblák megkapják saját operációs rendszerüket, amely az iPadOS néven jelenik meg. Itt elsősorban a vezérlés, valamint a kiterjesztett fájlrendszer hoz majd változást, hiszen egyrészt átrendezik a nyitóképernyőt, vagyis a panel kisebb hányada marad kihasználatlanul, eközben azonban javul a multitaszk, amely szintén jobban kiaknázza majd a nagyobb fizikai méret által kínált előnyöket, könnyebbé válik a szövegrészletek kijelölése, az Apple Pencil pedig még nagyobb precizitást kínálna. Az első nyilvános béta júliusban bukkan majd fel, a végleges változat az ősz folyamán esedékes.


Az okosórák területén a watchOS 6 viszi majd a prímet, mégpedig új kinézettel, az idő múlásának diszkrét jelzésével (minden egyes órában), független alkalmazásokkal, amelyek magán az órán futnak majd, javított fitnessz- és egészségmegőrzési funkciókkal, illetve figyelmeztetésekkel. A megjelenési dátumot még nem ismerjük, de az őszi rajt itt is valószínűnek tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • passatgt #102
  Úgy néz ki, hogy sikerült megoldani a hűtést :)

 • Tinman #101
 • Tinman #100
 • Tinman #99
 • Tetsuo #98
  Úgy érted a rács élei örvényeket hoznak létre a beáramló levegőben? Szerintem nem lemezvágóval vagy egyszerű lyukasztóval alakították ki a rostélyt, hanem le vannak gömbölyítve az élek, így az össze-vissza örvénylés minimális lehet.
  Hizsen akkor nem reklámoznák így kiemelve, bár az Apple-nél sosem lehet tudni. :-D

  Hát, nem tudom. Elég furák azok a lyukak. Majd meglátjuk a teszteket. Addig csak az okoskodás megy.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.06.07. 19:26:43
 • lipovics #97
  Nem vagyok fizikából okos, de pontosan tudom, hogy a levegő össze-vissza örvénylik, ha valami az útjába kerül, akkor pont olyan lesz, mint a folyó egy híd lábánál.

  Hülyén lép be a házba a levegő ezen a reszelőn, nem beáramlani fog, hanem beörvényleni, onnantól kezdve nehezebb lesz irányítani, gyengül a hűtés hatásfoka, ami amúgy sem az Apple nagy erőssége.

  Nem akartam beleszólni ebbe a vitába amíg a fanboy itt tombolt, nincs nekem ilyenekre időm.
 • passatgt #96
  Itt körbe lehet forgatni és megnézni merre pörög a ventillátor :)
 • Tetsuo #95
  Honnan veszitek a hűtést, amúgy? A reklámvideóban egyáltalán nincs bemutatva (normálisan), hogy éppen miről van szó. Pl. a procinál mi az a forgás? Ott is van egy venti? :-O
  A lyukak szerintem nem egy lemezből vannak kivágva, hanem a rácsnak mélysége is van, vagyis Macropus "számításai" helytelenek.
  Az alumínium ház és keret sem egy elhanyagolandó szempont - hűtés szempontból.
  Van a neten valami komlyabb bemutató videó, ahol szétszedik, meg összerakják a cuccot? Mert csak a reklámból nem lehet megállapítani, hogy jól vagy rosszul fog működni a hűtése.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.06.07. 17:19:39
 • Macropus Rufus #94
  jelen. Ez egy idealizált áramlás.Soha nem lesz ilyen szép az áramlás.
  lejjebb már sokan sokféle módon fejtegették, hogy hol a bibi. Nem jött át neked.
  Fogj egy centit és mérd meg egy luk átmérőjét a hátlapon. A lukak számából kb. ki lehet számolni, hogy a lukak ténylegesen mekkora területet fednek le. Aztán számold ki a ház felületét. A kettőt egymás mellé téve láthatod, hogy annak ellenére, hogy a ház merő egy luk összességében akkora a sok kis luk, mint a ház hátlapjának a területének a fele. A lukak designja miatt a mért átmérőnek kb. a fele a tényleges hasznos méret. Szóval onnan olyan nagyon sok levegő nem fog bejutni. Aztán ha már bent vagyunk: lejjebb már írták, de nem jött át neked... Ha a venti és a hűtőborda között rés van, akkor a bordák képezte ellenállás miatt a levegő nagyon nagy része nem fog a bordák közt átmenni. Már pedig itt van. Nem is kicsi. Szóval a beszívott levegő egy része nem vesz részt a bordák hűtésében. Aztán a következő bibi: a beáramló levegő útjába kerülő akármi. Pl. az általad említett lemez. Ami ugyan elég vékony, de nem eléggé. Tehát: 2mm vastag és kb. 100mm széles. Ez 200mm2. Tehát olyan mind ha a levegő útjába beraknék 3-4db egyenként 200mm2 akadályt. (panelenként 1) Ez megtöri a levegő áramlását, és ugyan nem fog 90 fokban irányt váltani, de a panel alatt és felet örvény fog keletkezni, ami erősen rontja a hűtést. Aztán ott van az az 1db venti aminek 2db veni által benyomott (3. venti ebben a folyamatban nem vesz részt) levegőt kellene kiszívnia a házból, olyan gyorsan, hogy a hűtés hatékony legyen. De már eleve nem az, a feljebb vázolt buktatók miatt és erre rátesz egy lapáttal a ventilátor...
  És akkor még egy aprócska tény: az apple szinte minden gépének gondja volt a hűtésével, legyen ez tablet, vagy szgép vagy noti. A 2018-as mac book pro-nak is olyan szép videója volt a levegő áramlásáról. De a levegőnek nem szóltak, hogy mi a feladata, viszont ő ismerte a fizikát, az apple mérnökeivel ellentétben, a végeredményt meg mindenki ismeri.
  Ez a gép az alap konfigban is melegedni fog, de ha valaki a meg pimpelt verziót veszi annak garantáltan hőhalál lesz a vége, 28 mag és az 1.5TB ram által termelt hőt nem fogja tudni elvezetni.
  Az apple egy dologban jó: a design-ban. Ennyi. Amíg Motorola volt benne addig a hw is jó volt. De most csak egy erősen túlárazott intel platform, ami jól meg van design-olva, beáldozva ezzel a funkciókat (pl. megfelelő hűtés)
  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.06.07. 14:11:50
 • Tetsuo #93
  Aki megveszi ezt a halom fémet, az magasról tesz a hűtésre - szerintem.