Gyurkity Péter

Bemutatkoztak az Apple új termékei

A telefonok mellett a táblák, az okosórák, valamint a Mac-vonal is frissül.

A terveknek megfelelően hétfő éjjel sor került az Apple WWDC 2019 rendezvényére, amelyen több fontos bejelentés is elhangzott, ezeket soroljuk most fel egyetlen beszámolóban. Láthattunk itt új Mac Pro típust, a HomePod frissítését, de a főszerepben az új operációs rendszerek tündököltek, amelyekből több különböző változatot is bemutattak.

Számunkra talán kevésbé érdekes, hogy elrajtolt a macOS új változata, amely a Catalina névre hallgat. A 10.15-ös verzió az iTunes feldarabolását hozza magával, miközben megjelenik a 4K HDR-videók támogatása, valamint az iPad-táblák másodlagos kijelzőként való hasznosítása. A hangvezérlés immár az OS minden részére kiterjed, ez ráadásul nem a felhőben, hanem helyben történik meg, vagyis a biztonság és a személyes adatok védelme kapcsán aggódók számára némi megnyugvást hoznak. A Mac Pro esetében hosszú évek óta tartó szünetet törnek meg, ehhez erős hardver, valamint egy 6K Retina kijelző csatlakozik, potom 5000 dolláros áron.


Ahogy arról korábban mi is írtunk, befutott az iOS 13, amely a Dark Mode, a jobb teljesítmény, a kisebb appméretek, a gyorsabb Face ID, a frissített alapértelmezett alkalmazások, a teljesen újragondolt emlékeztetők, a részletesebb térképek, a kiterjesztett fotó-app, valamint a némileg megvágott eszköztámogatás kapcsán hoz újítást magával – ez utóbbi például azt eredményezi, hogy a szoftver már csak az eredetileg 2015-ben bemutatott iPhone 6S és a még frissebb típusokon válik elérhetővé, vagyis lemondhatunk az iPhone 5S és az iPhone 6 megőrzéséről. A hivatalos megjelenés szeptemberben esedékes, amikor befutnak majd az idei okostelefonok.

Érdekesség, hogy a táblák megkapják saját operációs rendszerüket, amely az iPadOS néven jelenik meg. Itt elsősorban a vezérlés, valamint a kiterjesztett fájlrendszer hoz majd változást, hiszen egyrészt átrendezik a nyitóképernyőt, vagyis a panel kisebb hányada marad kihasználatlanul, eközben azonban javul a multitaszk, amely szintén jobban kiaknázza majd a nagyobb fizikai méret által kínált előnyöket, könnyebbé válik a szövegrészletek kijelölése, az Apple Pencil pedig még nagyobb precizitást kínálna. Az első nyilvános béta júliusban bukkan majd fel, a végleges változat az ősz folyamán esedékes.


Az okosórák területén a watchOS 6 viszi majd a prímet, mégpedig új kinézettel, az idő múlásának diszkrét jelzésével (minden egyes órában), független alkalmazásokkal, amelyek magán az órán futnak majd, javított fitnessz- és egészségmegőrzési funkciókkal, illetve figyelmeztetésekkel. A megjelenési dátumot még nem ismerjük, de az őszi rajt itt is valószínűnek tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #106
  Neked se fog.
 • M2 #104
  Persze rebekakocsis meg a gerincéhez méltóan elsunnyogott. Nem okos, de legalább gyáva.
 • M2 #103
  Ennyit a sok balfékről, akik mindenkit kioktattak itt a fórumon az unortodox fizikai ismereteikkel... tipikusan a tanulatlan, de okoskodó idióták.

  ttps://www.youtube.com/watch?v=7wZbsAzNt1o
 • passatgt #102
  Úgy néz ki, hogy sikerült megoldani a hűtést :)

 • Tinman #101
 • Tinman #100
 • Tinman #99
 • Tetsuo #98
  Úgy érted a rács élei örvényeket hoznak létre a beáramló levegőben? Szerintem nem lemezvágóval vagy egyszerű lyukasztóval alakították ki a rostélyt, hanem le vannak gömbölyítve az élek, így az össze-vissza örvénylés minimális lehet.
  Hizsen akkor nem reklámoznák így kiemelve, bár az Apple-nél sosem lehet tudni. :-D

  Hát, nem tudom. Elég furák azok a lyukak. Majd meglátjuk a teszteket. Addig csak az okoskodás megy.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.06.07. 19:26:43
 • lipovics #97
  Nem vagyok fizikából okos, de pontosan tudom, hogy a levegő össze-vissza örvénylik, ha valami az útjába kerül, akkor pont olyan lesz, mint a folyó egy híd lábánál.

  Hülyén lép be a házba a levegő ezen a reszelőn, nem beáramlani fog, hanem beörvényleni, onnantól kezdve nehezebb lesz irányítani, gyengül a hűtés hatásfoka, ami amúgy sem az Apple nagy erőssége.

  Nem akartam beleszólni ebbe a vitába amíg a fanboy itt tombolt, nincs nekem ilyenekre időm.
 • passatgt #96
  Itt körbe lehet forgatni és megnézni merre pörög a ventillátor :)