106
  • M2 #106
    Neked se fog.
  • M2 #104
    Persze rebekakocsis meg a gerincéhez méltóan elsunnyogott. Nem okos, de legalább gyáva.
  • M2 #103
    Ennyit a sok balfékről, akik mindenkit kioktattak itt a fórumon az unortodox fizikai ismereteikkel... tipikusan a tanulatlan, de okoskodó idióták.

    ttps://www.youtube.com/watch?v=7wZbsAzNt1o
  • passatgt
    #102
    Úgy néz ki, hogy sikerült megoldani a hűtést :)

  • Tinman #101
  • Tinman #100
  • Tinman #99
  • Tetsuo
    #98
    Úgy érted a rács élei örvényeket hoznak létre a beáramló levegőben? Szerintem nem lemezvágóval vagy egyszerű lyukasztóval alakították ki a rostélyt, hanem le vannak gömbölyítve az élek, így az össze-vissza örvénylés minimális lehet.
    Hizsen akkor nem reklámoznák így kiemelve, bár az Apple-nél sosem lehet tudni. :-D

    Hát, nem tudom. Elég furák azok a lyukak. Majd meglátjuk a teszteket. Addig csak az okoskodás megy.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.06.07. 19:26:43
  • lipovics
    #97
    Nem vagyok fizikából okos, de pontosan tudom, hogy a levegő össze-vissza örvénylik, ha valami az útjába kerül, akkor pont olyan lesz, mint a folyó egy híd lábánál.

    Hülyén lép be a házba a levegő ezen a reszelőn, nem beáramlani fog, hanem beörvényleni, onnantól kezdve nehezebb lesz irányítani, gyengül a hűtés hatásfoka, ami amúgy sem az Apple nagy erőssége.

    Nem akartam beleszólni ebbe a vitába amíg a fanboy itt tombolt, nincs nekem ilyenekre időm.
  • passatgt
    #96
    Itt körbe lehet forgatni és megnézni merre pörög a ventillátor :)
  • Tetsuo
    #95
    Honnan veszitek a hűtést, amúgy? A reklámvideóban egyáltalán nincs bemutatva (normálisan), hogy éppen miről van szó. Pl. a procinál mi az a forgás? Ott is van egy venti? :-O
    A lyukak szerintem nem egy lemezből vannak kivágva, hanem a rácsnak mélysége is van, vagyis Macropus "számításai" helytelenek.
    Az alumínium ház és keret sem egy elhanyagolandó szempont - hűtés szempontból.
    Van a neten valami komlyabb bemutató videó, ahol szétszedik, meg összerakják a cuccot? Mert csak a reklámból nem lehet megállapítani, hogy jól vagy rosszul fog működni a hűtése.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.06.07. 17:19:39
  • Macropus Rufus
    #94
    jelen. Ez egy idealizált áramlás.Soha nem lesz ilyen szép az áramlás.
    lejjebb már sokan sokféle módon fejtegették, hogy hol a bibi. Nem jött át neked.
    Fogj egy centit és mérd meg egy luk átmérőjét a hátlapon. A lukak számából kb. ki lehet számolni, hogy a lukak ténylegesen mekkora területet fednek le. Aztán számold ki a ház felületét. A kettőt egymás mellé téve láthatod, hogy annak ellenére, hogy a ház merő egy luk összességében akkora a sok kis luk, mint a ház hátlapjának a területének a fele. A lukak designja miatt a mért átmérőnek kb. a fele a tényleges hasznos méret. Szóval onnan olyan nagyon sok levegő nem fog bejutni. Aztán ha már bent vagyunk: lejjebb már írták, de nem jött át neked... Ha a venti és a hűtőborda között rés van, akkor a bordák képezte ellenállás miatt a levegő nagyon nagy része nem fog a bordák közt átmenni. Már pedig itt van. Nem is kicsi. Szóval a beszívott levegő egy része nem vesz részt a bordák hűtésében. Aztán a következő bibi: a beáramló levegő útjába kerülő akármi. Pl. az általad említett lemez. Ami ugyan elég vékony, de nem eléggé. Tehát: 2mm vastag és kb. 100mm széles. Ez 200mm2. Tehát olyan mind ha a levegő útjába beraknék 3-4db egyenként 200mm2 akadályt. (panelenként 1) Ez megtöri a levegő áramlását, és ugyan nem fog 90 fokban irányt váltani, de a panel alatt és felet örvény fog keletkezni, ami erősen rontja a hűtést. Aztán ott van az az 1db venti aminek 2db veni által benyomott (3. venti ebben a folyamatban nem vesz részt) levegőt kellene kiszívnia a házból, olyan gyorsan, hogy a hűtés hatékony legyen. De már eleve nem az, a feljebb vázolt buktatók miatt és erre rátesz egy lapáttal a ventilátor...
    És akkor még egy aprócska tény: az apple szinte minden gépének gondja volt a hűtésével, legyen ez tablet, vagy szgép vagy noti. A 2018-as mac book pro-nak is olyan szép videója volt a levegő áramlásáról. De a levegőnek nem szóltak, hogy mi a feladata, viszont ő ismerte a fizikát, az apple mérnökeivel ellentétben, a végeredményt meg mindenki ismeri.
    Ez a gép az alap konfigban is melegedni fog, de ha valaki a meg pimpelt verziót veszi annak garantáltan hőhalál lesz a vége, 28 mag és az 1.5TB ram által termelt hőt nem fogja tudni elvezetni.
    Az apple egy dologban jó: a design-ban. Ennyi. Amíg Motorola volt benne addig a hw is jó volt. De most csak egy erősen túlárazott intel platform, ami jól meg van design-olva, beáldozva ezzel a funkciókat (pl. megfelelő hűtés)
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.06.07. 14:11:50
  • Tetsuo
    #93
    Aki megveszi ezt a halom fémet, az magasról tesz a hűtésre - szerintem.
  • M2 #92
    Jelezze már, aki szerint a levegő útja nem az Apple által berajzolt, hanem a rebekakocsis szerinti, lilával ábrázolt...



    ...tehát itt nem átfúj a lemezek között, hanem elkanyarodik felfelé:



    Akiket eddig tudni lehet:
    rebekakocsis
    lipovics
    NEXUS6
  • M2 #91
    Nem csak én tudom, hanem sok millió mérnök a világon, közülük pár tucat, aki az Applenél dolgozik, a fizika tudományága, meg úgy általában mindenki akinek megvan a józan esze és nullánál több a műszaki érzéke.
    De egy hat éves gyerek is tudja már, ha játékai során eljutott addig a gyakorlati kísérletig, hogy lemezek közt levegőt fújt át, az meg átment.
  • M2 #90
    Nem gondoltam volna, hogy ez a pillanat is eljön, de végre szembesültél a butaságoddal! Így, pár tucat hozzászólás után...
  • lipovics
    #89
    Ne etesd már ezt az idiótát, úgysem lesz igazad akármit írsz. Ő tudja.
  • ostoros
    #88
    https://www.youtube.com/watch?v=KiahmLfXk98
  • M2 #87
    Én is hiányolom, hogy nincs egy olcsóbb, belépő modelljük, ami mondjuk a kuka árától indul. Gondolom szép vastagon beárazták a bővíthetőséget, ami még be is jöhet nekik. Nem látom, hogy nagyon tiltakozna, aki megengedheti majd magának. Ennyi, akkor ennyi. Ezt kell kitermelni.

    Van rengetegféle rögzítési megoldás, pont szerencse inkább, hogy nem csapták hozzá a monitorhoz kötelezően az ezer dolcsis talpazatukat.
  • cateran
    #85
    2x annyi, mint az elozo "kuka" modell....A monitorra ra lehet fogni, hogy megeri az arat (az elso blikkre tenyleg nagyon tuti pro cuccos....) de a tobbi? Jo, eddig sem a lightos arazasarol volt hires az Apple. de azert 1 hangyanyit elszaladt veluk a paci....(arrol szo se essek mennyire etikus, ugy eladni 1 monitort, hogy meg KELL hozza venned a kulon adott tartot hozza...)
  • M2 #84
    Egy sima zárt dobozt el tudsz képzelni? Tudod, kezdjünk egyszerű modellekkel.
    Egyetlen szóval sem említettem semmi olyant most, amin mondjuk táp van.

    Khm, az a bizonyos szövegértés...

    Mellesleg egy gépház is zárt térnek tekinthető, csak korlátozott mértékben, a rajta lévő nyílások függvényében. Tudod, ez meg a fizika.
    Ha egy új nyílást nyitsz, ott is jön ki levegő, a belső túlnyomás miatt. Megint fizika, azt hittem alap. Nálad mégse, bocsika!
  • M2 #82
    Vagy az olyan alap fizika sem megy megint, hogy ha egy zárt térbe levegőt fújsz be, akkor ott a nyomás emelkedni fog? Aztaqrva!

    Vagy talán minden mondatom minden szavához egy fizikai kiselőadást kellene csatolnom? Azért egy tudásbéli minimumot feltételeztem.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2019.06.06. 17:29:01
  • M2 #81
    Nehéz igazolni a hazugságodat, mivel hazugság.
  • M2 #80
    Le van zárva, külön tokozva a modulokat is lezárják meg az oda vezető levegő útját is. Nem hermetikusan, de a Noctua esetében sincs tökéletesen lezárva, mert a légáram iránya adott.
  • M2 #78
    Miközben gondolom mindenki egy olcsó Apple termékre számított az eddigi tapasztalatok alapján. :-)
  • M2 #76
    Keresd már meg benne ezt:
    "a felgyorsuló levegönek nagyobb a nyomása"

    Tudod: szövegértés. Illetve esetedben: szövegnemértés.
  • M2 #75
    "majd ismételd meg 3-4 centi távolsággal."

    Ha azt a 3-4 centit körben lezárom (mint ahogy az a mac-ben van), akkor nem lesz eltérés. Alap.
  • cateran
    #72
    "A Mac Pro esetében hosszú évek óta tartó szünetet törnek meg, ehhez erős hardver"

    Ismet jot nevettunk....Baseline: 8 magos CPU, 32 Gb 2666-os ram (roflol...), 256 Gb PCI-E SSD (dupla roflol....) es 1 kokemeny Radeon Pro 580X (erteke $3100 dollar tokkal vonoval..Apple ar: $6000...)
    Csak kozel 100%-os haszonkulccsal probaljak tovabbadni...(a $999-os VESA mountrol most inkabb szo se essek..meg a kozonseg is felnevetett....)
  • M2 #71
    Ugyanakkora a légrés, vagy talán még nagyobb is, mint az Apple-nél. Ráadásul a te fizikád szerint az első centimétereken ki kellene lépnie a levegőnek 90 fokban, mert nálad valamiért nem szeret lemezek közt áramlani a levegő.

    Segítek: az Apple megoldása olyan, mintha itt a széleket is lezárnád. Csak hát az Apple, ezért divat szidni meg fikázni.
  • M2 #70
    "a felgyorsuló levegönek nagyobb a nyomása"

    Sehol nem írtam ilyent. Tudod: értő olvasás nem ártana nálad. Vagy kevesebbet hazudni.
    Nekem megy, mivel állításoddal ellentétesen sehol nem írtál hatékonyságról, csak utólag hazudtad oda azt is.
  • M2 #68
    Ezt is valamilyen hülye mérnökcsapat tervezte, nemhogy megkérdezték volna az itteni fizikazsenik egyikét! LOL!



    Hátazottnemfúját!
    Utoljára szerkesztette: M2, 2019.06.06. 16:13:40
  • M2 #67
    "Szövegértés egyes, fizika egyes. Leülhetsz."

    Még egy ilyen és én jelentelek.
  • M2 #66
    Pontosan ezt írtad:
    "szépen a hűtőlevegő a modulok felett fog felgyorsulva távozni"

    Hatékonyság szó még csak nem is szerepel. :-)

    Mellesleg ott is egy légáram van, nagyobb nyomással, úgyhogy az arra távozásra nulla közeli az esély. Tudod: fizika.
  • M2 #63
    A levegő pont úgy viselkedik, ahogy a videón animálva van, át fog fújni a lemezek közt. Gondolom ez alap. Fizikából nem lehetsz annyira segghülye, hogy ezt ne lásd be.
  • M2 #61
    Itt megtekinthető a belső felépítés, a "Cool. Quiet. Capable." résznél animáltan is, hogy hogyan lép be az mpx modulokba a levegő:
    https://www.apple.com/mac-pro/

    Ott légáram nem fog elfordulni felfelé, amerre egy terelő lemez még el is zárja az útját.

    Itt meg animáltan is megtekinthető a légáram:
    https://www.apple.com/mac-pro/design/

    Kulcsszó: légÁRAM! Tudod, fizika: tehetetlenség.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2019.06.06. 15:28:54
  • M2 #60
    Egy lemez éle mekkora ellenállás az áramló levegőnek? Mert szerinted ott hirtelen nem bemegy a lemezek közé, hanem az áramló levegő vesz egy hirtelen 90 fokos kanyart, hogy felfelé kerüljön, egy 1-2 mm méretű résen át (mert gondolom nem gumiszigeteléssel van ellátva, ahogy te vizionáltad).
    Autóban sem utaztál még, letekert ablakokkal? Hogyan jött be a levegő, 90 fokban, egyből a belépési ponton?
  • M2 #58
    Helyes, mert alap dolgokkal sem vagy tisztában (légtömeg, tehetetlenség...).
  • M2 #56
    Pont a ventik mögötti vízszintes rács akadályozza majd meg, hogy a levegő a modulok fölött kikerülje azokat. A modulok háza pedig pont a rácsig fog tartani, így ott sem tudja fel vagy le irányba kikerülni a levegő. A modulok a ventik felőli oldalukon nyitottak, ott simán belép a levegő, ellenállás nélkül, a hűtőbordák közé.

    A ház függőlegesen két részre osztott, a bal oldali, kisebb részen szintén előlről szív, hátulra kifúj. Ez egy külön rendszer, nem kavar be a három ventis nagy térbe.
    Át van ez gondolva rendesen, csak meg kellene érteni és nem hülyeségeket szándékosan belelátni.
  • NEXUS6
    #54
    Csak barátilag szólok, szerintem, most lépsz át azon a ponton, amikor totál hülyét csinálsz magadból. Tényleg el kéne gondolkodnod, le kéne állnod.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.06.06. 10:44:41
  • M2 #53
    "A túloldali procihűtés meg a házból szívja a már felmelegedett levegőt a hűtésre."

    Ezt pontosan te írtad a 48-asban. Nem én találtam ki. De hülyeség.

    Az utolsó bekezdésem pedig egy metafora volt, egy hasonlat, egy szemléltető eszköz. Általánosítva. Nem úgy értettem ám, hogy te azt állítottad volna, hogy csokis a gép belseje. Érted? Ezentúl neked külön beblokkozzam az ilyeneket? Tessék:

    / hasonlat, fikció, nemteírtad... /
    Az Apple bekente belga étcsokival a gép belsejét, hogy ezek mennyire hülyék, hát nem tudják, hogy a csoki a melegtől elolvad és összeken majd mindent? Túlárazott csokis szar, csak az agyhalottak vesznek ilyent! (ez folyik itt folyamatosan a divathater sznoboktól)
    / hasonlat vége /