Berta Sándor

Elindult a szabadon elérhető fotók keresője

A Creative Commons hosszú ideig tesztelte, majd nemrég hozzáférhetővé tette a szolgáltatást.

A CC Search nevű új keresővel a felhasználók összesen 19 adatbázis szabadon elérhető digitális képeit fedezhetik fel. A szolgáltatásnak köszönhetően többek között számos múzeum (Brooklyn Museum, Cleveland Museum of Art, Digitalt Museum, Metropolitan Museum of Art, Museums Victoria, Rijksmuseum, Science Museum – UK, Thorvaldsens Museum), különböző platformok (Behance, Diversity Web, DeviantArt, Flora-On, Geograph Britain and Ireland, Rawpixel, SVG Silh, Thingiverse, World Register of Marine Species) és a Flickr rendszerében lévő több mint 300 millió fotó vált hozzáférhetővé és felhasználhatóvá.

A kereső segítségével könnyebben átkutathatóvá válnak a Creative Commons licenccel rendelkező képadatbázisok. A fejlesztők kiemelten igyekeztek figyelni arra, hogy a kezdőoldal áttekinthető legyen, valamint jó navigációt és szűrőket kínáljon. A projektet a Creative Commons közösség két évvel ezelőtt indította el és minden felhasználó számára nyitott.

A következő cél az elérhető felvételek számának növelése és az olyan népszerű adatbázisok bevonása, mint a Europeana és a Wikimedia Commons. Emellett a hozzáférhető tartalmak közé bekerülnének a nyílt tankönyvek és az audiotartalmak is. A távlati cél pedig az, hogy a felhasználók 1,4 milliárd művet érhessenek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #2
    Hát igen. Most is kiderült, hogy semmit nem adnak ingyen.
  • Atyuska #1
    Rákerestem a "tanár" szóra angolul, s leginkább csak kínai elmosódott, amatőr fotókat dobott ki.
    Gyakorlatilag egyetlen egy fotó sem használható igényesebb célra.