Berta Sándor

Tévedett az arcfelismerés, egymilliárd dollárra perelték az Apple-t

Egy tinédzser nagyon nem fogadta jól, hogy jogtalanul meggyanúsították lopások elkövetésével.

A 18 éves Ousmane Bah 2018-as éve nem igazán zárult jól. A fiatalembert ugyanis tavaly novemberben letartóztatták a New York-i otthonában amiatt, mert az Apple arcfelismerő szoftvere bolti tolvajként azonosította. Azzal gyanúsították, hogy több lopást is elkövetett, az egyiket a bostoni Apple Store üzletben. A probléma csak az volt, hogy Bah az eset idején egy manhattani rendezvényen tartózkodott. További probléma volt, hogy a letartóztatási parancs mellé egy olyan fotót mellékeltek, amelyen egy rá egyáltalán nem hasonlító férfi volt látható.

Bah elmondta, hogy korábban elveszítette a diákigazolványát, abban azonban nem volt kép. Minden bizonnyal ezt az okmányt találhatta meg a valódi tolvaj, de az is felmerült, hogy az illető esetleg ellopta a dokumentumot és felhasználta arra, hogy az Apple boltjában azonosítsa magát. Ezért kapcsolhatta össze a biztonsági rendszer a személyes adatokat a tolvaj fotójával. A társaság egyébként az arcfelismerő szoftvert kifejezetten a tolvajok azonosítására alkalmazza az üzleteiben.

Bah több vádponttal volt kénytelen szembenézni és az egész eljárás komoly stresszt és nem kevés kellemetlenséget okozott neki. Éppen ezért úgy döntött, hogy egymilliárd dollár kártérítést követel a cégtől. Az arcfelismerő szoftvert fejlesztő cég nem kommentálta eddig az esetet, míg az Apple azt állítjaa, hogy nem használ arcfelismerő rendszert a boltjaiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ximix #26
  Sikerült nekem is félreértenem a storyt, de így már érthetőbb.
  Amúgy a diák lehet valami ajtónyíláshoz kelhetett ? vagy hitelre vett volna az adatokkal ? passz
 • ostoros #25
  Na, csak úgy özönlik a sok hülye...
 • ostoros #24
  Az agyadban élő világ csúnya hely, és magányos is, jobb lenne, ha kilépnél belőle ide a többiek közé.
 • archrodney #23
  xddd
 • lammaer #22
  Ahogy írták előttem is, egyszerüen azért mert abban reménykedik hogyha nagyobb számról kezdi majd vele az alkudozást az Apple akkor többet kap, mint ahogy apiacon szokás...
  Gondolom az 1 milliárd volt a legnagyob szám amit ismert a parasztja :)
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.04.26. 15:54:51
 • archrodney #21
  De miért pont 1 milliárd dollárra pereli őket? Akkor már lehetne 1 trilliárd dollárra is perelni nem? :D
  Vagy lehet úgy gondolta, hogy 1 milliárd dollár azért mégis csak 1 milliárd dollár. Abból futja majd egy darabig hamburgerre...
 • lammaer #20
  Amúgy ahogy kinéz a sztori, az Apple nem követett el hibát, ha vkit perelni akar a csávó az a rendörség lesz.

  Úgy néz ki identity theft történt, azaz a csávó elhagyott, fénykép nélküli diákigazolványát használta az a valaki, akiket az apple különböző üzletekben elhelyezett kamerái vettek föl (arcfelismerő rendszerről nincsen szó). Az ipari kamera felvételei és a diákigazolvány birtokában indult meg a nyomozás, amely ugye elég hamar rövidre is záródott miután kiderült hogy a srác nem az aki az igazolványt használta.
  (az nem világos hogy a lopásokhoz miért használna vki személyit :D, a lényeg hogy a feltételezett bünelkövetőnél lehettek a "sértett" papírjai)

  Az apple max ott követett el hibát, hogy elfogadtak arckép nélküli igazolványt az üzletben.

  A feljelentés jogos volt (hiszen volt lopás, és az elkövető a srác igazolványának birtokában követte el azt), az ipari kamera felvételeit felhasználni nem törvénybeütköző.
  Az hogy a rendörség hogyan járt el, nem az Apple felelőssége. A feljelentés ténye önmagában nem hírnévrontás, az amit a csávó éppen most csinál az viszont simán lehet az. Kiváncsi vagyok nem e sül el visszefelé az 1 milliárdos pisztoly :)
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.04.26. 14:38:24
 • dyra #19
  Minden szavaddal egyetértek!
 • lammaer #18
  Amit irtál az igaz és jogos - egyedül a "szerencsére" szóval nem értek egyet. Odaát átestek a ló túlsó oldalára ezen a téren szerintem, sokszor teljesen elvesztett realitásérzékkel, olyan kártérítési összegekkel dobálózva amikről lerí, hogy csak és kizárólag a mohóság van a háttérben.

  Ez igaza cégekre is természetesen, de ez nem teszi az egészet számomra elfogadhatóbbá.
 • lammaer #17
  Figyu, te is gondolkodjá már? Sittre kerülés? Megkéselés a börtönben?

  A közelében nem volt a gyerek ennek, még bírósági eljárás sem indult hogy mondjuk kérhessen kártérítésta kiesett munkaideje / szabadideje miatt. A legtöb ami történt hogy előállították de már a nyomozó is felismerte hogy a kép nem stimmel.
  Nem verték a fejét telefonkönyvvel, nem rakták a köztörvényesek közé - kb annyi történt hogy a rendörségen "válaszolnia" kellett a vádakra (kb ennyi van az eredeti cikkben, bár még az se biztos hogy bevitték, mert csak annyit tudni hogy kikérdezték), és ettől ő már traumatizálódott. Amit persze 1 milliárd dollár majd meggyógyít :)

  Igen, ha olyasmiről lenne szó amit beleláttál a cikkbe akkor persze, legyen kártérítés - de az is legyen reális.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.04.26. 12:43:21