Berta Sándor

EU - jöhetnek a bankkártya méretű igazolványok

Komoly változások várhatók a közeljövőben, ha az Európai Parlament elfogadja a kidolgozott szabályozást.

Az európai uniós intézmények február közepe óta tárgyaltak, majd megállapodtak egy új törvénytervezetről, amelynek értelmében az ujjlenyomat-mintákat a jövőben egységesen tárolni fogják a tagállamok okmányaiban. Eldőlt az is, hogy az új igazolványok bankkártya méretűek lesznek és tartalmaznak majd egy a biztonsági rendszerek által olvasható részt is.

Az új szabályozásról először az Európai Parlament Belügyi, Állampolgári jogi és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) fog tárgyalni, ezután kerül a tervezet az Európai Parlament és az egyes tagországok elé. Németország már jelezte, hogy mindenképpen támogatja az elképzelést. A német belügyminisztérium azzal érvelt, hogy az ujjlenyomatok képesek megakadályozni a személyazonosságokkal kapcsolatos visszaéléseket, így többek között megakadályozható, hogy illetéktelenek használják egy rájuk hasonlító európai uniós állampolgár okmányait. Az elmúlt időszakban voltak olyan jelentések, amelyek az ilyen esetek növekvő számáról számoltak be. Az ezt alátámasztó statisztikát viszont a szaktárca nem tudott vagy nem akart eddig bemutatni.

Az Európai Unió aktuális terve nem tartalmazza egy olyan központi biometriai adatbázis létrehozását, ahol az európai uniós állampolgárok adatait tárolnák el. Ilyen nyilvántartás egyébként már létezik - a menedékjogot kérők számára. Az Eurodac nevű adatbázis azért tárolja az érintettek ujjlenyomatait, hogy megakadályozzák, hogy egynél több tagországban kérjenek menedékjogot. Az európai uniós állampolgárok biometriai adatait viszont kizárólag az okmányokban őriznék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Arnika19 #6
    subotal jó a meglátásod. Aki a cikket írta annyira öreg, hogy még neki a lapozgatós igazolványa van még.
    Aki ezt a címet adta az meg gondolkozzon már el azon, hogy nem kellene hülyeségeket írnia, nálunk 2000 januárjában lett bevezetve és a legtöbb EU tagállamban is ha van, az bankkártya méretű, még a jogosítvány is. Így nem igazán volt eldöntendő kérdés hogy az EU-s milyen méretű legyen.

    Utoljára szerkesztette: Arnika19, 2019.03.11. 05:31:05
  • ToxiMaxi #5
    Helyette van pár egyéb okmány, amivel adott helyzetben igazolniuk kell magukat.
  • kvp #2
    Ez csak az elmaradott Magyarorszagon jellemzo, a fejlett nyugaton nem. Angliaban meg arrol is vita volt, hogy kelljen-e szemelyi az embereknek, aztan ugy dontottek inkabb nem.
  • subotal #1
    "jöhetnek a bankkártya méretű igazolványok"
    Nekem már rég az van.
    XD