Gyurkity Péter

A Huawei volt 2018 nyertese

Az ágazat eddigi legrosszabb évét a kínai gyártók vészelték át a legjobban.

Lezárult a tavalyi év, ezzel pedig megindult a piackutató cégek részletes anyagainak áradata, amelyben sorra veszik a főbb 2018-as trendeket, levonva ebből a fontosabb következtetéseket. Az IDC éves és utolsó negyedéves jelentése az elsők között jelent meg, ebben pedig már a Huawei kiemelkedő teljesítményét hangsúlyozzák ki.

Miközben a kínai gyártó kapcsán a cég elleni amerikai lépések kapták a legnagyobb visszhangot a sajtóban, bár mi arról is beszámoltunk, hogy az MWC alatt két 5G-okostelefon is bemutatkozhat, a most közzétett dokumentumban ehelyett a főbb számokra koncentrálnak. Kiderül például, hogy míg a teljes piac 2018-ban 4,1 százalékkal esett vissza (ezzel pedig az eddigi legrosszabb évet hagytuk magunk mögött, összesen 1,404 milliárd leszállított okostelefonnal), a továbbra is piacvezető Samsung 8 százalékkal kevesebb (292,3 millió) példányt mutathatott fel, a második helyezett Apple 3 százalékkal esett vissza (208,8 millió darabra), eközben azonban a Huawei 52 millióval növelte saját eredményét, elérve a 206 millió darabot. Ezzel már a teljes globális piac 14,7 százalékát uralták, ám a negyedik Xiaomi is jól szerepelt a maga 122,6 milliójával, az ötödik helyre visszaeső Oppo pedig szintén növelni tudta 2017-es számát, 1,3 százalékkal.

A folyamat különösen jól kirajzolódott a negyedik naptári negyedévben, amelynek folyamán a Samsung 70,4 millió darabbal ugyanúgy megőrizte első helyét, mögöttük azonban nem sokkal lemaradva futott be a második és harmadik helyezett. Az Apple 68,4 millió darabot mutatott itt fel, bár ez 11,5 százalékos visszaesést jelentett a tavalyi év hasonló időszakához képest (ahogy azt Tim Cook is megemlítette jelentésében), eközben azonban a Huawei 60,5 millió darabot ért el, ami esetükben csaknem 44 százalékos robbanást jelent alig egy év alatt. Az Oppo és a Xiaomi ennek nagyjából felét tudta teljesíteni, a növekedés azonban itt is megmaradt, míg a piac fennmaradó része (amely a szektor nagyjából egyharmadát tette ki) már átlagosan 18,5 százalékkal esett vissza 2017 végéhez képest.

A nagy kérdés, hogy a Samsung meddig tudja megőrizni a vezető helyet. Kína a Samsung és az Apple számára is komoly fejtörést okoz, ezen a piacon rohamosan nyomulnak előre a hazai gyártók, így könnyen lehet, hogy néhány éven belül a Huawei lesz az abszolút első – amit nyilván az USA minden lehetséges módon igyekszik majd megakadályozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • takysoft #1
  Hát összetett a piac.
  Egyrészt kevesebb telefon fogy, mert nagyjából a Redmi Note 5-tel elértük azt a szintet, hogy veszel egy 50 ezer forintos telefont, és mindenre jó. És még most is, és 3 év múlva is az lesz. Szóval aki nem enthusiast, az ellesz vele különösebb belassulás és probléma nélkül még jó ideig. Az elavulás szoftveresen is egyre kisebb probléma. A fő android verzió ami a legtöb szoftvernek kell még mindig a 4-es... szóval elfut minden.
  A Project Trebble óta meg nem okoz különösebb gondot a gyártóknak 2-3 évnél tovább is supportálni a telefonokat (benyomni a google secu frissítéseket a meglevő rendszerbe egyszerűbb, mint valaha)

  Egy mobiltelefon élete inkább hardveresen kérdéses. Mert hát... egész nap cipeled, ide-oda teszed, leesik stb. Egy TV-től joggal várhatsz 10 évet, mert hát leteszed és ott marad, ahol van.
  De egy telefon azért kapja a strapát rendesen. Átlagosan kb 3 évre vannak tervezve. Annyi idő alatt legyilkolja az ember úgy is. De ettől függetlenül elmehet 4-5 évig is.

  Jópár éve ha vettél egy telefont, tudtad, hogy másfél év múlva már szaggatni fog rajta a Facebook. Nem ritkán évente cserélték az emberek a telefont. Főleg a drágább szegmensben,

  Most nem. Amíg működik, és frissítés van, addig igény nincs a cserére, mert elég gyors, és a piaci fejlődés kezd leállni.
  tök jü a HDR, meg a 4K, meg a 4K EIS videózás, de anyámnak nincs ilyen igénye. Neki teljesne jó a 2 éves Redmi Note 5, és esze ágában sincs cserélni.

  A másik oldalról ugye volt egy óóóriási boost 2-3 éve. India egy harmadik világbeli semmiből átlépett fejlődő országgá, (IT ország is lett többek között) és óriási pénzmennyiség jött létre a semmibőlpénzmennyiség (mint kínában 10 éve)
  Ez megnyitott egy hatalmas új piacot, amit a xiaomi például kegyetlenül letarolt, de a Samsung oda se tudott nézni, mert ők oda drágák.
  Más kérdés, hogy szerintem a Samsung szándékosan hagyja lassan bedölni a telefonos iparágát, mert ebben a szegmensben nincs profit.
  Cserébe a NAND flash memóriákban és a kijelzőkben, kamerákbak és egyéb komponensekben amit telefonokhoz gyárt óriási profitja van.

  De a lényge, hogy India is kezd megtelni. Stabilizálódott a piac, és nincs már hirtelen óriási igény.
  Afrika meg még nincs ott ezen a fronton.

  Szóval a mobilos szegmensnek alapvetően nem megy jól. És ezt a kínai olcsóbb gyártók is kezdik érezni. Persze van növekedés, de a tőzsdei értékeken ez már most látszik.

  Ez egy természetes folyamat, ahol egy húzóágazat szépen stabilizálódik.
  Most azok lesznek a sikeresebb gyártók, akik olyan telefont tudnak gyártani, ami sokáig elműködik, hardverileg és szoftverileg is.
  (míg ez például 4-5 éve pont nem volt érdeke egy gyártónak sem, azért spóroltak RAM-mal meg tárhellyel minden telefonban)