Berta Sándor

Gesztus­vezérlést tesztel a Google

Meg sem kell majd érinteni az eszközöket, azok anélkül is felismerik majd a kéz- vagy ujjmozdulatainkat. A webes konszern radaralapú mozgásszenzort készített.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) engedélyezte annak a Soli nevű szenzornak a tesztelését, amelyet az Alphabet leányvállalata fejlesztett ki és amely felismeri az egyes eszközök érintés nélküli vezérléséhez szükséges kéz- vagy ujjmozdulatokat. Az FCC azt is lehetővé tette a Google számára, hogy a szenzort a repülőgépek fedélzetén is használja. A Reuters arról számolt be, hogy a testület álláspontja alapján a társaság innovatív funkciókat fejleszt a különböző készülékek érintés nélküli, gesztustechnológiás vezérlésére. A Google egyelőre nem kommentálta a döntést.

A Soli radarimpulzusok segítségével ismeri fel a háromdimenziós térben tett mozdulatokat, ez teszi lehetővé az eszközök funkcióinak érintés nélkül való vezérlését. A technikát mozgás- és beszédkorlátozott emberek asszisztensrendszerei számára fejlesztették ki. A Google tavaly március óta teszteli a szenzorokat az 57 és 64 GHz közötti frekvenciasávban és a teljesítményük pedig megfelelt az Európai Távközlési Szabvány Intézet (ETSI) előírásainak. A Google tájékoztatása alapján az érzékelő egyaránt beépíthető viselhető termékekbe, okostelefonokba, számítógépekbe és járművekbe.

Az óriáscég az FFC-hez benyújtott dokumentumban kiemelte, hogy a fejlett technológiák és projektek csoportja a munkája során a mobil technológiák fejlesztésére összpontosít. Nem minden piaci szereplő fogadta örömmel a Google megoldását, mert az indoklásuk szerint a szenzor működéséhez szükséges magas frekvenciák összezavarhatnak más alkalmazott technológiákat. Az egyik ellenző a Facebook volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #1
    Ez azért jó megoldás lehet arra, hogy ne legyen mindig összetapicskolva óra / telefon / tablet vagy egy nagyobb kijelző se.
    Kérdés tényleg mennyire lesz zavaró más eszközök számára és liszensz díjas lesz-e. Bár a zavartatástól annyira nem tartok, nem kell ide csak nagyon kicsi teljesítmény.
    A fész meg jóhogy aggódik, az ok: nem ők találták :S