Berta Sándor

Chat és online rendelés gondolat­vezérléssel

Egy új implantátum teljesen új világot nyit meg a mozgásukban korlátozott emberek számára.

A BrainGate nevű projekt keretében kifejlesztett eszköz képes kiolvasni a motoros kéregben lévő agyhullámokat és ezáltal lehetővé teszi azt, hogy egy táblagépet gondolatokkal lehessen vezérelni, szörfölni lehessen a világhálón vagy üzeneteket írni más felhasználóknak. Sőt, az egyik tesztszemély például pusztán gondolati erővel képes volt árucikkeket rendelni az interneten és virtuálisan zongorázni. Ezeket az eredményeket teljesen átlagos készülékek segítségével és szabványos beállítások alkalmazása mellett sikerült elérni. A kísérletekben résztvevő egyik személy nagyon intuitívnak minősítette a táblagépek használatát.


Az agyban a motoros kéreg felel a mozgások vezérléséért. A BrainGate részét képező mikroelektródák felismerik az agyhullámok alapján, ha az illető az egyik testrészét mozgatni szeretné. A készülék ezt a mintát elküldi egy virtuális egérnek, amely vezeték nélkül van összekötve a táblagéppel. A kutatási eredmények nagyon pozitívan hathatnak a mozgásukban korlátozott emberek életére, akik így optimisták lehetnek a közeljövőt tekintetében.

A gondolati irányítás emberi kísérlete már 2003 novemberében kezdetét vette, majd 2004 októberében elérhetővé vált egy kapszula nagyságú, intelligens mikrochip, amely lehetővé tette, hogy egy bénult személy gondolatai segítségével e-maileket küldjön vagy fogadjon. Az első ember, aki a gondolatai olvasására képes agychipet kapott 2005-ben, a 25 éves egyesült államokbeli Matthew Nagle volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tank84 #1
    a beszédközpontot kell összekötni..